avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 692 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Legea HG 1588/2007, facute in baza legii 230/2007.
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Legea HG 1588/2007, facute in baza legii 230/2007.

Buna ziua,

Unde se pot face reclamatii sau sesizari in privinta idiotilor care au dat aceste legi.

Am cateva nelamuriri in privinta platilor pentru cota parte indiviza.

Inteleg sa se imparta cheltuielile pentru curatenie la cota parte indiviza, dar de ce sa se plateasca si administratorul dupa cota parte idiviza, si lumina pe scara dupa numarul de persoane?

Ce idiot comunist inapoiat a putut da aceasta lege.

Locuiesc intr-un bloc cu 3 etaje si sunt senzori pe fiecare etaj deci eu locuiesc la etajul 1 si aprind doar becul de la parter si etajul 1.
Cum este logic si normal sa platesc aceasi suma cu cel de la etajul 3 care aprinde toate becurile pe scara? ce treaba are daca sunt 2 persoane sau 1 persoana?
Unde este logica pentru numarul de persoane la curent fata de cea cu etajul si senzorul de lumina ( copii pana la 3 ani nu platesc dupa 3 ani platesc, alta aberatie)?
La fel si la cheltuielile de cenzor si administrator care sunt pe cota parte indiviza, de unde pana unde ?
Ca ce chestie sa plateasca cota parte indiviza la administrator, face mai multe acte pentru mine? scrie mai multe documente? Nu vad rostul si logica acestor lucruri !

Unde pot adresa o sugestie/reclamatie pentru modificarea respectiv adaugarea unor noi termeni ?
Va multumesc si va doresc o zi buna !
Ultima modificare: Joi, 9 August 2018
oarecareom, utilizator
Cel mai recent răspuns: BEN46 , utilizator 12:56, 16 Septembrie 2018
1-HG nr 1588/2007 nu este lege este hotarare de guvern
2-Atat L nr 230/2007 cat si HG nr 1588/2007 mai opereaza strict pana pe 27.09.2018,din 28.09.2018 intrand in vigoare noua lege a asociatiilor de proprietari L nr 196/2018,care si aceasta contine multe dispozitii care nu vor fi respectate de catre reprezentantii asociatiilor de proprietari
3-
dar de ce sa se plateasca si administratorul dupa cota parte idiviza, si lumina pe scara dupa numarul de persoane?

HG nr 1588/2007
Repartizarea cheltuielilor pe cota-parte indiviză de proprietate

Art. 43. - Cheltuielile pe cota-parte indiviză de proprietate, în funcţie de suprafaţa utilă a apartamentelor şi a spaţiilor cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă, reprezintă cheltuielile efectuate pentru administrarea, întreţinerea, repararea, exploatarea şi, după caz, consolidarea părţilor de construcţii şi instalaţii din condominiu aflate în proprietate comună.

Art. 44. - (1) Cheltuielile pe cota-parte indiviză de proprietate reprezintă cheltuielile asociaţiei cu privire la proprietatea comună, cu privire la: fondul sau fondurile pentru lucrări de întreţinere, service, reparaţii şi, după caz, de consolidare, reabilitare, eficienţă energetică, modernizare la părţile de construcţii şi instalaţii aflate în şi pe proprietatea comună, astfel cum este descrisă în cartea tehnică a construcţiei şi în acordul de asociere: subsolul; conductele de distribuţie şi coloanele instalaţiilor de apă, canalizare, încălzire, energie electrică; casa scării; podul; spălătoria; uscătoria; terasa; ascensorul; interfonul - partea de instalaţie de pe proprietatea comună; centrala termică proprie; crematoriul; tubulatura de evacuare a deşeurilor menajere; structura de rezistenţă; faţadele; acoperişul şi altele asemenea, conform prevederilor din acordul de asociere; personalul angajat sau contractat al asociaţiei: salarii sau remuneraţii pentru administrator, contabil, casier, instalator, electrician, portar, cheltuieli pentru curăţenie etc; indemnizaţii acordate membrilor asociaţiei de proprietari ori persoanelor alese: preşedintele, membrii comitetului executiv şi ai comisiei de cenzori; prime; credite bancare; contracte sau poliţe de asigurări; alte servicii administrative către proprietatea comună.

2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
@oarecareom

H.G. 1588/2007 reprezinta normele de aplicare a Legii 230/2007 atat noua lege cat și cea veche au fost in dezbatere publică dupa are au fost adoptate și publlicate in M.O. Idotii are fac legile sunt reprezentantii are au fost votati si castigat alegerile , legile ca și in Asoiatiile de proprietari se fac cu votul majoritatii.

Dacă a-ți fi locuit la et. IV a-ți fi comentat de ce nu plătiți curentul ca ceilalți proprietari. Legile sunt facute sa nu fie discriminare si toti prorietarii din bloc sa platesa echitabil . Ca să nu mai spun curentul pe casa scării in asociația noastra nu depaseste 35 lei pe doua luni .

Referitor la cheltuielile pt. cenzor si adm. se platesc pe cota parte indiviza din asociatie adică pe ap. , credeti că pt .un ap. cu un nr. mai mare de persoane se intocmesc mai multe liste fals , se intomesc acealeași liste ca și pt. o persoană .

Dacă sunteți nemulțumit de legea as. de proprietari trebuia să comentați la vremea respectivă nu merge că dupa razboi multi viteji se arata .
Buna ziua,

Mai am o nelamurire... in blocul in care locuiesc exista N apartamente.
Blocul este compus din P+3Etaje si mansarda (nu este comuna)
Cel de la ultimul etaj are apartamentul plus mansarda care este identica cu suprafata apartamentului, acea mansarda/pod cum o fi in acte este data cu titlu de proprietate gratuit.
Intrebarea mea este, intra la cota parte indiviza sau nu ? practic la etajul 3 cine are apartamentul are si mansarda/podul. Accesul se face doar din apartamentul fiecarui si este separat, construit pentru fiecare apartament in parte....este 100% circulabila iar cel mai jos punct de inaltime este 1metru.
Va multumesc!
Ultima modificare: Miercuri, 5 Septembrie 2018
oarecareom, utilizator
Codomeniul poate fi compus din mai multe niveluri inferioare sau exterioare care au terasa sau acoperiș gen țiglă , tablă . Tot ce este in afara ap. reprezintă părți comune inclusiv podul la blocurile care au acest gen de acoperiș

Cei de la ultimul etaj la care faceți referire apar cu titlu gratuit (, nu știu cine i-a acordat acestă facilitate) , aceea suprafață dacă nu apare in contractul de vanzare - cumpărare nu face parte din cotă parte indiviză din ap. , ca atare nu plătește in plus la facturi față de ceilalți proprietari care au aceași suprafață utilă cu ei .
Buna ziua,

Apare in contractul de vanzare cumparare, dar este cu titlu de gratuit !
Plus, nu este in afara apartamentului este in interioru lui, si este doar a lui, doar el are acces la pod/mansarda !
Ultima modificare: Miercuri, 5 Septembrie 2018
oarecareom, utilizator

Alte discuții în legătură

Reparatie acoperis, fara asociatie si fara acces la spatiul mansardei Mihai RMS Mihai RMS Buna ziua, am tot citit despre reparatia acoperisului ca fiind parte comunca, dar mai am cateva nelamuriri si as dori daca se poate sa le clarific. Nu este ... (vezi toată discuția)
Cota parte indiviza - bloc nou de locuinte Neguee Neguee Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la o intrebare legata de cota parte indiviza. De ceva timp s-a terminat constructia unui bloc de locuinte care ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli administrative geo-vem geo-vem Rog respectos un raspuns legal,locuiesc intr-un bloc cu 4 nivele care are adaugata si o masarda,dar care nu este legala ci in curs de legalitate si este ... (vezi toată discuția)