avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 804 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Responsabil SSM prin cumul, fara curs
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Responsabil SSM prin cumul, fara curs

Buna ziua. Duc de 1 an , prin cumul, functia de responsabil SSM .
Nu am niciun curs de pregatire, nu a venit nimeni sa imi explice ceva..toate le iau pe dibuite si nu stiu daca e bn ceea ce fac. Am tot solicitat in dari de seama si rapoarte acest lucru si am solicitat participarea mea la o convocare de specialitate macar dar nu am primit nicio informare.
E legal ?
Inca o intrebare: functia dusa prin cumul se duce pro bono sau angajatorul e obligat sa ma remunereze cu ceva in plus la salariu?
Cel mai recent răspuns: inspectorSSM , utilizator 11:08, 12 August 2018
@ Interventie Moderator

Topicul dvs il voi muta in Sectiunea S.S.M., intrucat sunt convins ca veti primi raspunsuri mult mai pertinente decat pe aceasta Sectiune.

O zi buna.
Buna dimineata. Prin cumul cu ce alta sarcina ati primit si pe aceasta? Legal nu puteti desfasura aceasta activitate fara macar un curs SSM de minim 80 de ore ( ca Inspector- avand studii medii sau Specialist- studii superioare...). Se poate si cu un curs minim de 40 de ore doar daca sunteti "patronul" si desfasurati doar anumite activitatii... Nu ati avut nici un control de la ITM pana acum?
Aveti aici legislatia ce reglementeaza acest domeniu, ambele cu modificarile si completarile ulterioare...
Legea 319/2006
[ link extern ]
H.G. 1425/2006, unde, incepand cu pag. 19 gasiti cerintele minime de pregatire in acest domeniu
[ link extern ]
Ultima modificare: Vineri, 10 August 2018
Ionut.ion, utilizator
@Ionut.ion
V-am rugat in mod repetat sa interveniti la obiect daca cunoasteti raspunsul nu doar sa postati link-uri cu toata legislatia.
Constat ca uitati repede de rugamintea mea. Ca moderator, imi este din ce in ce mai greu sa va urmaresc postarile care nu aduc mai nimic nou in discutie. Imi ia prea mult timp.
Nu doresc sa va suspend temporar, dar nu voi ezita sa o fac daca veti continua in acelasi stil.
Lucratorul desemnat cu activitati de prevenire si protectie poate presta activitate in domeniul ssm numai cu respectarea prevederilor HG nr. 1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare:
-art. 20 (1) Desemnarea nominala a lucratorului/ lucratorilor pentru a se ocupa de activitatile de prevenire si protectie se face prin decizie scrisa a angajatorului.
(2) Angajatorul va desemna lucratorul numai din randul lucratorilor cu care are incheiat contract individual de munca cu norma intreaga.
(3) Angajatorul va consemna in fisa postului activitatile de prevenire si protectie pe care lucratorul desemnat are capacitatea, timpul necesar si mijloacele adecvate sa le efectueze.
-art. 21 Pentru a putea sa desfasoare activitatile de prevenire si protectie, lucratorul desemnat trebuie sa indeplineasca cel putin cerintele minime de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca, potrivit prevederilor art. 49,
-art. 49 (1) Cerintele minime de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca corespunzatoare nivelului mediu sunt:
a) studii in invatamantul liceal filiera teoretica in profil real sau filiera tehnologica in profil tehnic;
b) curs in domeniul securitatii si sanatatii in munca, cu continut minim conform celui prevazut in anexa nr. 6 lit. B, cu o durata de cel putin 80 de ore.
(2) Nivelul mediu prevazut la alin. (1) se atesta prin diploma de studii si certificatul de absolvire a cursului prevazut la alin. (1) lit. b).
Puteti cumula activitatea de baza cu cea de lucrator desemnat cu activitati de prevenire si protectie in domeniul ssm, numai cu respectarea prevederilor susmentionate/ subliniate.
In contractul individual de munca se mentioneaza functia de baza plus cea de lucrator desemnat in domeniul ssm. Negocierea salariului din CIM trebuie sa tina cont de acest aspect.
Pentru situatia existenta puteti sesiza angajatorul in scris, cu nr. de inregistrare/ data si/ sau ITM. Sesizand ITM, angajatorul risca o amenda contraventionala si va primi ca masura obligatorie - intrarea in legalitate, stabilindu-se un termen.
Buna ziua. Nu stiu ce a fost gresit in raspunsul meu dar; daca dvs. credeti ca nu e bun il puteti sterge si eu nu voi mai raspunde de acum, nu i nici o problema. Doamna spunea ca face activitatea asta de un an fara nici un fel de pregatire, banuiesc ca nici legislatia nu o cunoaste foarte bine... de aceea am pus acele link-uri, si, de la pagina 19 gasea acele cerinte pentru a putea desfasura aceasta activitate. Plus ca, in cuprinsul lor, putea gasi si alte informatii importante care, poate, erau de ajutor, interes, si nu le stia... Si activitatile de LD nu se pot cumula cu multe activitatii, de aceea intrebam cu ce activitate cumuleaza doamna pe aceasta, de LD.In fine, faceti cum credeti. O zi buna in continuare.
Cititi cu atentie raspunsul meu, comparati cu al dvs. si veti trage singur concluzia.
Nu stiu ce intelegeti prin activitati de LD. Se pot cumula activitati desfasurate in cadrul firmei cu cea de lucrator desemnat ssm numai in conditiile mentionate de mine.

Alte discuții în legătură

Conditii legale de prestare servicii ssm popage popage Buna ziua! Care sunt conditiile legale de prestare servicii ssm, pentru o persoana desemnata ca lucrator cu atributii in domeniu, la nivelul unei institutii ... (vezi toată discuția)
Angajat ssm nicoletaart nicoletaart Buna ziua, Lucrez la o firma care unde avem un angajat specialist SSM, cim cu 16ore/luna. Din cate am inteles acest contract nu este valabil.(stiti ce ce ... (vezi toată discuția)
Managerul de transport poate avea si atributii de ssm si psi? claudiola claudiola Buna ziua, O firma are un singur salariat cu 2 ore pe zi in functia de manager transport. Poate acesta (salariatul) sa aiba si atributii de ssm si psi in ... (vezi toată discuția)