avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 690 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Angajații fură și îmi înșală clienții. Care ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Angajații fură și îmi înșală clienții. Care sunt pașii de urmat și riscurile pentru ei?

Detin o mica afacere(bar).Recent,am fost sesizat de un angajat ca ceilalti doi angajati au un sistem de a face bani: Sticlele goale de suc si apa plata sunt umplute cu suc cumparat de ei la pet(2,5l) si cu apa de la fantana,apoi le depoziteaza in vitrinele frigorifice in spatele altor produse si le vand clientilor,insusindu-si banii rezultati.Cafeaua o dilueaza,impartind o cafea in doua portii,pastrand contravaloarea unei cafele.Prin urmare,pe de o parte aduc prejudicii financiare si de imagine firmei(calitatea proasta a produselor vandute indeparteaza clientii),iar pe de alta parte inseala clientii.Am o declaratie scrisa a angajatului care a sesizat,data in prezenta mea si a unui martor.Am verificat si personal si s-a confirmat,am facut si cateva poze cu produsele contrafacute dosite.In declaratie este si o estimare a cantitati de produse contrafacute vandute zinic,precum si o valoare estimativa.Care sunt pasii de urmat si ce risca angajatii?Se pare ca este si asociere in vederea comiterii de infractiuni.Poate problema pare minora,dar la un calcul rapid a rezultat un prejudiciu adus firmei de 20-30000 lei/an,iar "afacerea"dureaza de mai bine de un an.As prefera sa gasesc o solutie sa stopez furtul si eventual sa recuperez ceva bani,decat sa distrug viitorul unor tineri...dar nu sunt deloc sigur ca se poate.Ce ma sfatuiti?
Ultima modificare: Duminică, 12 August 2018
Manuela Rășină, administrator
3 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Hahahahahahaaaa,
deci eşti mai preocupat să nu distrugi viitorul unor infractori tineri,
dar eşti mai puţin preocupat dacă distrugi afacerea sau dacă oferi produse contrafăcute către public?
Mi se pare că nu judeci prea bine.
Plângere penală, desfacere contract de muncă... eşti obligat de lege. Altfel eşti complice la delapidare, evaziune şi înşelăciune şi punerea în comerţ de produse alimentare contrafăcute.
Spune-mi la ce restaurant/fast food se practică astfel de escrocherii, să mă asigur că nu merg niciodată în viaţa mea acolo şi să spun şi la toată lumea să nu mai calce pe acolo.
Cred că ai înţeles ce ai de făcut.
Ultima modificare: Duminică, 12 August 2018
Albert Kurtyan, Consilier juridic
3 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Judec mult mai bine decat crezi.Pentru ca sistemul e practicat pe scara larga,de multe ori cu acordul patronilor.Daca vrei sa stii care sunt localurile unde se practica mizeria asta,fa-ti o lista cu cele in care ai consumat pana acum si sterge,in cel mai bun caz,30% din ele.In rest,angajatii sunt mai intotdeauna in cautare de smecherii,doar ca unii administratori reusesc sa stapaneasca mai bine fenomenul decat altii.Pot sa confirme toti proprietarii/administratorii ca se confrunta cu problema asta.Doar ca n-o fac publica,tocmai datorita unor reactii ca a ta.Daca nu ma interesa distrugerea afacerii sau inselarea clientilor,nu puneam intrebarea asta.Sa dai afara angajati e simplu,sa gasesti altii,care sa fie si 100% cinstiti,e mult,mult mai greu.
Ma interesa ,de fapt,cum s-ar incadra juridic faptele expuse,ce risca angajatii,ca sa -i previn pe noii angajati.Pentru cei prinsi,evident ca voi lua masurile necesare.
Oricum,multumesc pentru raspuns.Si pentru....hahahahahahahaaa....
Ultima modificare: Duminică, 12 August 2018
ContSters365386, utilizator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Solutia este eliberarea de bonuri fiscale. Nu pot sa fure nimic daca totul este fiscalizat. Camere de vedere reale sau false in locuri vizibile si cat mai multe - vedere direct pe casa, pe bar, pe frigidere, gestiunea verificata cel putin lunar si o vreme chiar zilnic sau aleator.
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu angajaţii pe care îi dai afara îţi fac probleme, ci cei pe care nu îi dai afară.

Cunosc şi eu tactica românească în afaceri gen Ţiriac, care spunea: "Eu intre hot si prost, prefer hotul"

Ia o foaie de hârtie şi scrie pe ea toate avertismentele şi toate tipurile de escrocherii pe care ştii că se fac în restaurante şi avertizează-i că dacă se întâmplă aşa ceva, vor fi concediaţi şi urmăriţi în instanţă.

Verificările casieriei şi a inventarului cu frecvenţă ridicată sunt sfinte.
Uite aici o broşurică Prevenirea şi depistarea furturilor săvârşite de personalul restaurantelor / barurilor (scuze, e în engleză): [ link extern ]
Ultima modificare: Luni, 13 August 2018
Albert Kurtyan, Consilier juridic
Multumesc,am facut-o deja.Problema e ca nu am timpul fizic sa derulez imaginile a 8 camere,zilnic.
Si bonurile fiscale sunt obligatorii,i-am pus sa semneze instructajul referitor la evaziune,doar ca nu stim exact daca ceea ce se bate pe casa e complet,chiar cu o camera de supraveghere dedicata.Si cu siguranta ca produsele contrafacute nu le vor bate,asa ca nici inventarul zilnic nu este 100% eficient.
Cred ca important este sa stie ca sunt supravegheati indeaproape,cum de altfel sugerati si Dvs.,cu siguranta ca asa se poate macar diminua pierderea.
Dramatic este ca fenomenul este generalizat,m-am consultat si cu alti administratori de localuri,toti se confrunta cu aceasta problema.De cele mai multe ori,dai afara un angajat ,iar urmatorul procedeaza la fel.Raspunsul unui angajat al meu,identificat ca fiind unul dintre faptasi,a fost: "Ce credeti,ca in alte localuri e altfel? Peste tot "se completeaza "veniturile"!
Multumesc inca o data pentru interes.Numai bine!

Alte discuții în legătură

Administrarea contabila bar sanzianacrt sanzianacrt Buna ziua. Detin un bar, intreprindere familiala si as vrea sa ma lamuresc care este contabilitatea primara pe care trebuie sa o gestionez. La bar nu facem ... (vezi toată discuția)
Coduri caen cafenea DanaGrig DanaGrig Buna ziua, Ce coduri caen trebuie autorizate pentru o cafenea( în afara de 5630) în cazul în care: 1. clienții isi pot lua si cafea/suc/apă take a ... (vezi toată discuția)
Consumarea produselor în supermarket înainte să fie achitate poate fi considerată furt? am fost amenințat cu poliția din acest motiv, deși am pus produsul înapoi coș după ce l-am desfăcut Valentim.77 Valentim.77 Bună ziua. Zilele trecute am fost pus intr-o situatie putin jenanta. Eram cu sotia si cu copilul la cumparaturi, celui mic i sa facut sete asa ca am deschis o ... (vezi toată discuția)