avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 373 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partaj la 7 ani dupa divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partaj la 7 ani dupa divort

Parintii mei au divortat acum 7 ani fara a face partajul(un apartament). Mama mea doreste sa faca partajul, dar nu are jumatate din suma ptr ai da tatalui acea sulta.Se poate vinde apartamentul si sa se imparta banii jumate jumate chiar daca tatal nu vrea?Ce se poate face?
Cel mai recent răspuns: George , Avocat 01:29, 27 Martie 2006
solutii sunt, dar realizarea lor depinde mult de pozitia tatalui. Precizati ce inseamna "nu vrea" si vom incerca sa va dam solutiile posibile
Tatal meu nu este de acord sa vanda acum apartamentul. Mama mea este momentan plecata din tara, dar mi-a lasat o imputernicire prin care eu sunt reprezentantul ei legal. Se poate sa introduc actiune de partaj/ sa- l dau in judecata? nu stiu ce sa fac.sunt disperata.mai am un fratecare locuieste cu noi
Mentionez ca mama mea a platit datorii mari la intretinere, impozitul apartamentului(pe care tatal meu nu-l mai platise inca de la divort) si a facut imbunatatiri in casa. In cazul partajului isi poate recupera cheltuielile?
in cadrul unui proces de partaj intre soti se pleaca de la premizele unei contributii de 50% a fiecarui sot. Este o prezumtie relativa insa care poate fi rasturnata de partea interesata. Cu alte cuvinte, daca una dintre parti face dovada unei contributii mai mari la dobandirea, intretinerea, sporirea valorii unui bun, cotele se pot schimba. Pentru a reveni la intrebarile dvs., partajul se poate efectua in lipsa acordului unuia dintre soti, legea mentionand ca nimeni nu poate fi obligat sa ramana in starea de coproprietate. Desigur insa ca in acest caz nu va ramane decat calea unui partaj judiciar care poate fi de durata si va contribui in mod considerabil la deteriorarea relatiilor cu tatal dvs. . Sfatul meu este sa consultati un avocat si impreuna sa incercati partajarea bunurilor de comun acord. Prin partajarea voluntara aveti avantajul unor costuri simtitor mai reduse si a mentinerii unor relatii civilizate.
In cazul unui partj judiciar si in situatia unor bunuri ce nu sunt comod partajabile in natura solutiile posibile sunt urmatoarele:
1. atribuirea bunului catre unul dintre coproprietari cu ohligarea acestuia la plata unei sulte. Avem aici doua variante: atribuirea provizorie a bunului pana la momentul in care se probeaza plata sultei sau atribuirea definitiva a bunului urmand ca sulta sa se plateasca ulterior, intr-un interval precizat sau nu.
2. in cazul in care partile nu pot plati sulta sau refuza incredintarea bunului, acesta este vandut prin executorul judecatoresc iar suma obtinuta este impartita proprietarilor proportinal cu contributia acestora la dobandirea lui. este solutia cea mai putin avantajoasa in situatii normale.
Va multumesc din suflet, insa mai am o nelamurire.Copiii, in cazul meu, eu si fratele meu ne putem cere drepturile?eu am 20 de ani, iar fratele meu 19. Va multumesc

Alte discuții în legătură

Partaj sorif sorif As dori sa stiu cum se imparte legal un apartament, dupa divort, in conditiile in care eu am si copilul in ingrijire, care este procentul din valoarea lui care ... (vezi toată discuția)
Partaj divort Dascalu7 Dascalu7 Buna Ziua, va rog, in cazul unui divort cum se face partajul in cazul cand exista un minor ( 16 ani) in intretinerea unuia din soti, respectiv a mamei. ... (vezi toată discuția)
Acte doveditoare guest2 guest2 Buna seara In cazul unui partaj, daca nu exista acte doveditoare a proprietatii bunurilor cumparate in timpul casatoriei , acestea mai pot fi bagate la ... (vezi toată discuția)