Daca la nivelul aceleasi unitati, s-au constituit doua sindicate reprezentative, patronul este obligat sa negocieze semnarea CCM in acelasi timp cu amandoua sindicatele, sau le poate cere sa se puna de acord asupra solicitarilor, si sa negocieze cu un reprezentant comun? Ce se intampla daca cele doua sindicate solicita lucruri diferite si nu se ajunge la un consens?
multumesc
@pneagu: puteti sa-mi dati va rog prevederile legale unde se specifica acest nr. maxim de 3 organizatii sindicale la nivelul aceleiasi unitati?
multumesc
Lege nr. 130/1996 privind contractul colectiv de muncă
Art. 17. - (1) La negocierea contractelor colective de muncă la nivel naţional, de ramură şi de unitate participă organizaţiile sindicale care îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiţii:
c) la nivel de unitate:
- au statut legal de organizaţie sindicală;
- numărul de membri ai sindicatului reprezintă cel puţin o treime din numărul salariaţilor unităţii.
In orice proces de negociere colectiva exista doua parti respectiv patronatul si sindicatul sau reprezentantii salariatilor.
Este problema organizatiilor sindicale (chiar daca sunt reprezentative la nivel de unitate), sa vina in procesul de negociere cu propuneri unitare. Nu este problema patronatului sa negocieze fiecare aspect cu fiecare organizatie in parte.
In cadrul unei unitati poate exista doar un singur contract colectiv care este aplicabil pentru toti salariatii acesteia indiferent din ce subunitate face parte.
Daca sindicatele nu sunt in stare sa se puna de acord, este problema lor si nu il priveste pe patron. In aceasta situatie, sindicatele risca sa blocheze procesul de negociere, numai si numai din vina lor.
Conform noii legi a dialogului social, daca exista mai multe sindicate in cadrul unei comanii nationale , iar pana acum negocierea CCM s a facut prin federatiile reprezentative, ce e de facut pentru a putea forma un sindicat reprezentativ la nivel national si care va fi statutul organizarii acestui sindicat in teritoriu? Va multumesc