avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 806 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Înființare firmă
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Înființare firmă

Bună seara,apelez din nou la dumneavoastră pentru a mă indruma. Doresc să înființez o firmă de transport marfă intern și internațional și aș dori să mă sfătuiți și pe mine, să îmi spuneți ce e mai bine PFA sau II, care sunt pași. Vă mulțumesc anticipat! O seara bună!
Cel mai recent răspuns: Dana.t , utilizator 18:24, 14 August 2018
Buna ziua,

Conditiile de infiintare, forma de organizare, cat si obligatiile fiscale, fac ca intreprinderea individuala sa fie destul de asemanatoare cu PFA-ul. Diferentele apar la numarul de angajati (maximum 3 la PFA si maximum 8, in cazul intreprinderii individuale) si numarul codurilor CAEN, care indica diferite tipuri de activitati - o intreprindere individuala poate avea mai multe coduri, comparativ cu un PFA.


Cum infiintezi o intreprindere individuala

O intreprindere individuala poate fi infiintata in maximum 3 zile si poate fi desfiintata aproape la fel de rapid . Asa cum precizam mai sus, este necesara o calificare in domeniu, dar altfel, procesul nu este deloc complicat.

Iata ce acte trebuie sa depui la Oficiul Registrului Comertului de pe langa Tribunalul in raza caruia se afla sediul ales pentru desfasurarea activitatii:

Initial, se rezerva aici denumirea intreprinderii individuale, dupa ce se depune, mai intai, o cerere pentru a fi verificata disponibiliatea numelui; in acest scop, ti se va cere sa completezi trei denumiri posibile, toate plecand de la numele titularului; tot acum trebuie sa stabilesti principalul obiect de activitate , in functie de codurile CAEN;

Urmeaza depunerea la ghiseu a urmatoarelor documente: cererea de inregistrare; dovada disponibilitatii denumirii obtinuta anterior tot de la Oficiul Registrului Comertului; cartea de identitate sau o fotocopie; specimentul de semnatura al titularului; documente care atesta drepturile de folosinta asupra sediului profesional; documente care atesta pregatirea profesionala a fondatorului in domeniul vizat; declaratie pe propria raspundere care atesta indeplinirea conditiilor legale de functionare prevazute de legislatia din domeniul sanitar, al protectiei mediului si protectiei muncii.
Ultima modificare: Marți, 14 August 2018
Constantin Vera, Contabil
Cu contabilitatea cum se procedează? Am nevoie de un contabil autorizat? Mulțumesc de răspuns


O persoană fizică autorizată poate fi plătitoare de impozit în sistem real sau prin impozitare pe normă fixă de venit.

Pentru evidenta contabila in sistem real, este cu siguranta nevoie de un contabil/contabil autorizat/expert pentru evidenta venituri, cheltuieli, taxe, declaratii etc.

PFA impozitat pe baza de norma de venit completeaza numai partea referitoare la venituri din Registrul de evidenta fiscala si nu au obligatii privind evidenta contabila.

Daca optati pentru impozitare la norma fixa, puteti apela pentru inceput la un contabil/contabil autorizat/expert ptr completarea declaratiei unice, dupa care va puteti tine singur evidenta contabila.

Iata si cateva repere referitor la impozitare si taxe sociale:

Veniturile din activitati independente realizate de persoanele fizice autorizate potrivit OUG 44/2008 sunt supuse impozitului pe venit in cota de 10%*, contributiei de asigurari sociale, in cota de 25% si contributiei de asigurari sociale de sanatate in cota de 10%.

Daca estimati ca obtineti un venit sub 22.800 lei pe an (12 salarii minime pe economie), nu datorati decat impozitul pe venit de 10%.

Daca venitul estimat a se realiza in 2018 depaseste 22.800 lei , PFA/II datoreaza si :
- CASS de 10% x 22.800 lei
- CAS de 25% x 22.800 lei


* venitul net din activitati independente in sistem real, acesta se determina potrivit art. 68 din Codul fiscal pe baza datelor din contabilitate, ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile deductibile efectuate in scopul realizarii de venituri.



Vă mulțumesc mult pentru ajutor!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Infiintare intreprindere individuala IONELA TUDOR IONELA TUDOR Doresc sa infiintez intreprindere individuala de prestari servicii in domeniul sanitar ( verificare tensiune arteriala, verificare glicemie, injectii la ... (vezi toată discuția)
Trecere de la sistem real la norma de venit ciubotzelul ciubotzelul Buna ziua, Am infiintat in luna octombrie 2010 o intreprindere individuala in sistem de impozitare real (avantajos in conditiile in care nu am desfasurat ... (vezi toată discuția)
Infiintare intreprindere individuala - cost infiintare, taxe si contributii de platit danielacarmen danielacarmen Imi spuneti va rog, in cazul unei persoane care are doreste sa infiinteze o intreprindere individuala, care sunt costurile deschiderii acestetia si care sunt ... (vezi toată discuția)