1. Costuri mai reduse şi formalităţi mai simple de înfiinţare sau radiere în comparaţie cu un SRL. Costurile cu înmatricularea unei intreprinderi individuale ajung, în general, la circa 500-600 lei, incluzând aici taxele Registrului Comerţului, onorariul firmei de consultanţă care redactează documentele şi eventualele acte suplimentare necesare (de exemplu, pentru desfăşurarea activităţii de comerţ cu mărfuri alimentare este nevoie de o adeverinţă din care să reiasă înscrierea titularului la un curs de igienă). Doar taxele de înmatriculare percepute de Registrului Comerţului, incluzând şi dovada rezervării denumirii, sunt de 250 de lei.
2. Contabilitate şi impozite: Contabilitatea se poate ţine de către titularul intreprinderii (e nevoie doar de un registru sau un borderou de încasări şi plăţi), spre deosebire de o societate cu răspundere limitată (SRL), unde ai nevoie de un contabil, de o evidenţă mult mai strictă a documentelor şi trebuie să depui la Finanţe, lunar sau trimestrial, situaţiile financiare ale societăţii. Toate aceste activităţi reprezintă costuri suplimentare în cazul SRL.
ªi plata impozitelor e mai simplă la o intreprindere individuală, titularul putând opta, funcţie de tipul de afacere, pentru impozitul la normă de venit, un impozit fix care se stabileşte potrivit unei grile realizată de ANAF. De exemplu, dacă se optează pentru norma de venit, pentru activitatea de comerţ cu îmbrăcăminte se percepe un impozit anual de 16% din suma de 10.500 lei, ceea ce înseamnă o sumă anuală datorată la stat de 1680 lei, adică un impozit lunar de 140 de lei.
E relativ mai simplu decât în cazul unei societăţi cu răspundere limitată, unde nivelul impozitului este de 3% şi este raportat la totalul veniturilor sau de 16% din profit dacă cifra de afaceri anuală depăşeşte 65.000 de euro.
3. Costuri de administrare mai mici. Pe parcursul derulării afacerii, te poţi extinde, de exemplu, prin deschiderea unor noi puncte de lucru sau poţi modifica obiectul de activitate. Toate aceste operaţiuni înseamnă costuri la Registrul Comerţului, taxele fiind mai mici în cazul intreprinderii individuale comparataiv cu SRL. Săptămâna viitoare vom analiza dezavantajele intreprinderii individuale
Sursa:
[ link extern ] /
4.
Ghid util pentru infiintare PFA si Intreprindere Individuala
Citeste mai mult:
www.avocatnet.ro/content/art...