avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1080 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Împărțirea banilor din timpul căsniciei: cum pot ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Împărțirea banilor din timpul căsniciei: cum pot recupera suma cheltuită de soție din contul comun?

Buna ziua.

Sunt in urmatoarea situatie: urmeaza sa divortez de sotie si ne dorim o impartire corecta a bunurilor comune. Am inteles ca se poate face la notar.

Pe langa alte bunuri imobile, avem si o suma importanta de bani, provenita din vanzarea unei proprietati comune.

Avand in vedere ca eu am bunurile imobile pe numele meu, si fiind plecat din tara in acea perioada, am acceptat ca suma provenita din vanzare sa fie depusa in contul personal al sotiei mele. Mi s-a parut firesc atunci. Si nu ne-am atins de acei bani, in ideea ca ne cumparam o casa in zona nord a Bucurestiului.

Acum insa, vorbind cu sotia mea despre acel cont, imi spune ca suma din cont nu mai este nici 50% din valoarea intiala, ea "cheltuind diferite sume pe fel de fel de cheltuieli, ea calatorind in interes de afaceri si avand cheltuieli, etc". Imi spune ca nu are facturi sau bonuri, ci "pur si simplu s-au cheltuit banii".

Va rog sa ma sfatuiti ce pot sa fac la notar, cand se vor imparti bunurile, pentru a recupera suma disparuta, pentru ca ea nu poate justifica sumele cheltuite, si eu nu pot stii pe ce s-au cheltuit.

E vorba de o suma de peste 50.000 Euro si sunt convins ca i-a ascuns undeva, ca sa nu intre la impartirea la notar.

Ce pot sa fac? Ce arme am?

Multumesc
Ultima modificare: Vineri, 17 August 2018
Manuela Rășină, administrator
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Formulați acțiune de partaj, faceți dobada vânzării bunului dobândit în timpul căsătoriei, eventual aduceți doi martori ce susțin că soția a cheltuit din bani, etc!
Există premise pt o împărțeală justă, dar în instanță; mă îndoiesc că veți cădea de comun acord astfel încât să puteți statornici un partaj amiabil.
4 din 7 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pentru a avea raspunsuri corecte si la obiect trebuiesc informatii corecte, la obiect si mai ales complete!
1) Cum se face ca aveati conturi personale acolo unde sunteti casatoriti si ceea ce descrieti este un regim de comunitate de bunuri?
2) Conturile de afaceri si cele personale sunt separate sau gestiune in devalmasie?
3) Dvs nu aveti acces la contul dnei, dna nu are acces la contul dvs?
4) Cat timp erati in strainatate cum se gestionau conturile respective, de afaceri, personale, comune, etc...?
5) Exista imputerniciti pe conturile respective?
6) Aveti datele contului personal al sotiei dvs?
Daca dvs nu aveati acces la contul personal al sotiei nu veti avea posibilitatea de a aduce martori ai cheltuielilor nejustificate sau ai sustragerii de fonduri din patrimoniul comun!
Ultima modificare: Vineri, 17 August 2018
Demos, utilizator
3 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
Suma primita pe imobil se vede intrata in contul respectiv, de acolo de fiecare data cand au fost scosi se vede cat si cum (suma si modalitatea, atm sau banca). Daca au fost bagati bani in afacere se vede ca sunt veniti bani din afara afacerii, trebuiesc facute niste intrari, niste imprumututri, la fel si cheltuielile de calatorie, trebuiesc justificate din bani firmei. Daca ea are bunavointa de a va sustrage peste 25000 si dvs puteti apela la ANAF pt anumite clarificari.

Nu va luati dupa prapastiosii astia, trebuie doar sa demonstrati ca banii respectivi nu au intrat in folosul dvs(casa, masina, etc)!
Ultima modificare: Sâmbătă, 18 August 2018
btraian, utilizator
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Si de unde stiti dvs ca dl are acces la contul dnei?!?
Utilizatorul a specificat bine ca este vorba de contul personal al dnei!!!
Pentru a putea actiona in instanta trebuie ca un document de banca cu intrarile si iesirile din cont sa poata fi produs in fata acesteia.
Fara acces la contul personal al dnei utilizatorul poate sa puna un pic de sare pe 25 k€.
De unde stiti dvs ca afacerea dnei este si afacerea dl-ului, din cele afirmate, utilizatorul era în strainatate ori "ea calatorind in interes de afaceri si avand cheltuieli" nu inseamna ca utilizatorul este partener, asociat sau macar un simplu actionar al afacerilor dnei!
Ca sa nu mai vorbim ca afacerile dnei pot de tipul cumpar din Turcia si vand la negru in Ro, cu deplasari in autoturism deci fara sau cu foarte putine urme trasabile de catre cineva care era in strainatate.
Prea multe detalii sunt lasate sub tacere in cererea de sfaturi juridice pentru a furniza ceva coerent si la obiect.
Bună ziua! Plec de la presupunerea că nu ați consimțit alături de soție la schimbarea regimului matrimonial de drept comun, regimul comunității legale. Trebuie să știți că inclusiv veniturile din muncă ale soților sunt bunuri comune. Dumneavoastră vă referiți în postare la o sumă de bani provenită din vânzarea unui bun imobil comun. Această sumă este bun comun, ca valoare care înlocuiește un bun comun, ceea ce implică în cazul actelor de dispoziție (cheltuielile doamnei, în cazul dumneavoastră) lipsa necesității unui mandat pentru soție din partea dumneavoastră. În concluzie, doamna avea tot dreptul să cheltuiască pe absolut orice dorea jumătate din acea sumă. În urma partajului, diferența ar trebui să vă revină dumneavoastră personal. Mai trebuie să știți că dacă un bun imobil este „pe numele” dumneavoastră nu înseamnă că este bun propriu dacă a fost dobândit în timpul căsătoriei. Discuția este mult mai lungă. Mult noroc!

Alte discuții în legătură

Partaj dupa divort Marius_mto Marius_mto Doi soti au ca bunuri comune doua case cu teren, una construita in timpul casatoriei pe teren cumparat din banii proveniti de la o retrocedare din partea ... (vezi toată discuția)
Vreau să închid o parte din creditul la un imobil luat în timpul căsătoriei cu bani din vânzarea unui imobil avut anterior. se împarte această sumă la partaj? DerLehrer DerLehrer Buna ziua, Am cateva clarificari referitoare la partaj: Dupa casatorie am achizitionat un imobil la care am platit avans din vanzarea unui apartament ... (vezi toată discuția)
Partaj bunuri comune in timpul casatoriei catalin_2016 catalin_2016 Buna dimineata, Va rog, mai ales datorita faptului ca temporar nu locuiesc in Romania si nu pot consulta un avocat cu urmatoarea problame, sa imi un sfat : In ... (vezi toată discuția)