avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 641 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Partaj bunuri comune in timpul casatoriei
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Partaj bunuri comune in timpul casatoriei

Buna dimineata,
Va rog, mai ales datorita faptului ca temporar nu locuiesc in Romania si nu pot consulta un avocat cu urmatoarea problame, sa imi un sfat : In urma cu 17 ani m-am recasatorit cu o femeie ce am crezut ca va fi adevarata jumatate a vietii mele. Nu am avut nimic impreuna, saraci ca marea medie a romanilor. Ea are o fata dintr-o casnicie anterioara pe care am crescut-o si iubit-o ca si pe copilul meu. Datorita starii noastre materiale precare am decis sa lucrez in strainatate. Actualmente lucrez intr-o multinationala cu puncte de lucru in “zonele fierbinti” ale globului pamantesc, mai bines spus, in teatre de razboi.
In tot acest timp am realizat o stare materiala cu mult peste medie, datorita salarizarii exceptionale. In urma cu 3 luni fata noastra s-a casatorit si, impreuna cu sotul sau, incearca sa puna bazele unei afaceri dar…pe banii mei. Am refuzat categoric sa imi pun economiile la “bataie” plus ipotecarea bunurilor ce le am. Sotia insita sa ii “ajutam” daree u nu pot arunca o suma impresionanta pentru un vis irealizabil. Drept urmare, sotia a decis , deocamdata suntem in “negocieri”, partajarea bunurilor realizate (exclusiv din munca mea) ca banii rezultati sa ii investeasca in afacerea fetei.
Intrebarea mea este : ce pot face sau in ce masura imi pot salva conturile si proprietatile (sau cea mai mare parte) in urma unei asemenea actiuni. Sunt convins ca sotie va intent actiune de divort (inca nu am cunostinte daca a fost demarata). Poate fi considerat faptul ca , lucrand atata vreme afara, venind doar cateva saptamani pe an acasa, se poate considera ca “ separare in fapt”
Cel mai recent răspuns: catalin_2016 , utilizator 15:37, 18 August 2016
In caz de divort si partaj fiecare parte urmeaza sa dovedesca cu inscrisuri veniturile realizate si imlpicit participarea la achizitionarea de bunuri mobile/imobile.Conf.art.339 NCC"Bunurile dobandite in timpul comunitatii legale de oricare dintre soti sunt,de la data dobandirii lor bunuri comune devalmase ale sotilor."
Buna dimineata si multumesc mult pentru raspuns. Chiar am nevoie de un sfat.

Ca o lamurire, sotia are o mica afacere (atelier cosmetica) dar nu cred ca este suficient sa poata demostra ca poate achizitiona/cumpara/construi ceea ce avem noi, astazi, inca in comun.
Cu tot respectul : veniturile obtinute prin salarizare sunt "impartibile" ?
Care considerati ca ar fi rata de impartire 50 - 50 % sau in functie de venituri?
Exemplu, eu am o salarizare de 7600 euro/luna, sotia minim pe economie prin firma ei(PFI).
Va multumesc anticipat pentru bunavointa dumneavoastra!!!
Veniturile din salariu nu sunt "impartibile" dar se considera bunuri comune.Cred ca va revine mai mult de 50% avand in vedere salariul de 7600 euro/luna daca il puteti dovedi.
Sigur le pot dovedi, pe baza de extras de cont de la banca ce administraza contul respectiv si dovada ca acesti bani provin din salarizarea efectiva (contract legal de munca).
Va rog totusi, bunurile se impart in mod egal sau in functie de contributia adusa?
Va multumesc mult pentru raspunsurile dumneavoastra.
Legea prezuma ca bunurile achizitionate in timpul casatoriei sunt bunuri comune si la partaj se impart 50% fiecaruia dar daca o parte pretinde si dovedeste ca a avut o contributie mai mare de 50% la dobandirea bunurilor instanta va aprecia pe baza probelor. Dar instanta nu acorda mai mult de 50% daca nu cereti expres procentul care credeti ca vi se cuvine (80-90-100%)In functie de probatoriu instanta stabileste ce procent primiti.

Alte discuții în legătură

Probleme divort cry_baby cry_baby Salve! As dori un punct de vedere referitor la modalitatea de partajare de catre instanta a bunurilor comune, in cazul unui divort. Bunuri comune: 1 ... (vezi toată discuția)
Partaj lupufor lupufor buna ziua, in 2010 am achizitioanat un imobil cu avans 30% (aport comun al nostru ca soti) si 70% credit imobiliar. Din 2010 si pana in prezent toate ratele ... (vezi toată discuția)
Partaj dupa divort sictiran sictiran Divortul s-a pronuntat cu acordul partilor si incredintarea copiilor mamei. Apartamentul este bun comun cu contributia exclusiva a sotului insa, ... (vezi toată discuția)