Buna ziua.
In luna iunie am avut concediu de odihna 5 zile lucratoare, mai mult nu se da, eu lucrand la o firma de paza. Suntem in luna august si nici pana acum nu am primit indemnizatie pentru concediu, mai vreau sa precizez ca se 'poarta' sa se dea bonuri de masa in loc de bani, dar daca ceri adeverinta de salariu, se specifica ca NU beneficiezi de bonuri de masa .Stat de plata nu stiu cum arata, eu anul acesta facand 7 ani de cand lucrez la aceasta firma. Acum vreo doi ani ne-au trecut dupa o firma pe alta, iar cand am cerut sa mi se dea adeverinta pe perioada lucrata ma plimba cum vor ei, motivand ca se plateste la casa de pensii, totul este ok si nu am nevoie de adeverinta. Nu mai zic de salariu, 1300 la 230 de ore, nu faci orele nu iei banii respectivi, Am o poprire pe salariu din cauza unei datorii la banca, ei imi opresc in fiecare luna suma respectiva, cam 33% dar cand le cer sa imi dea o copie dupa ordinul de plata sa pot justifica si eu ca se plateste ,sau sa pot stii si eu cat mi s-a oprit sau cat mai am de plata, o taraganeaza si ma plimba cu vorba. Oare ce as putea face in situatiile astea, ca sunt sigur ca exista multi in aceeasi situatie, mai ales cei care lucreaza ca agenti de paza .
Potrivit art.7 alin.6 din HG nr.905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor, “la solicitarea scrisă a salariatului sau a unui fost salariat, angajatorii sunt obligaţi să îi elibereze acestuia un extras din registru, datat şi certificat pentru conformitate, sau o adeverinţă care să ateste activitatea desfăşurată de acesta, durata activităţii, salariul, vechimea în muncă şi în specialitate, astfel cum rezultă din registru şi din dosarul personal, în termen de cel mult 15 zile de la data solicitării.
De asemenea, art.34 alin.5 din Legea nr.53/2003 – Codul Muncii, republicata, modificata si completata,dispune c , la solicitarea salariatului sau a unui fost salariat, angajatorul este obligat sa elibereze un document care sa ateste activitatea desfasurata de acestam durata activitatii, salariul, vechime in munca, in meserie si in specialitate.
Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.
Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.
Am facut solicitare anul trecut in scris si nu i-a interesat sa imi trimita adeverinta de vechime. Stam si ne milogim pentru drepturile noastre si pe angajatori ii doare in spate. Cred ca voi merge mai departe cu sesizare la ITM ca asa nu mai merge.