avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 371 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu medical dupa concediu postnatal
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu medical dupa concediu postnatal

Buna ziua,
Am si eu urmatoarea intrebare: dupa terminarea celor 126 zile de concediu prenatal + postnatal, exista posibilitatea intrarii in concediu medical pentru boala obisnuita sau ingrijire copil bolnav sau exista obligatia intrarii in concediul de crestere si ingrijire copil pana la varsta de 2 ani. Cum se plateste acest concediu? Multumesc,
Cel mai recent răspuns: Angela D , Consultant resurse umane 15:21, 6 Noiembrie 2009
Daca nu solicitati ccc, si medicul va elibereaza un concediu medical pentru boala obisnuita, sau pentru ingrijire copil bolnav, bineinteles ca aveti dreptul sa beneficiati de el, numai ca baza de calcul a indemnizatiei, va lua in calcul si preioada concediului pentru sarcina si leuzie, caz in care aceasta s-ar putea sa fie mai mica.
Aveti dreptul la CIC, nu sunteti obligata sa il si folositi.
Medicul pediatru va poate da maxim 45 de zile pe an pentru ingrjirea copilului bolnav, iar acestea nu pot fi consecutive fara avizul unui medic specialist (va poate da maxim 2 saptamani, apoi trebuie sa existe o pauza).
Pentru boala obisnuita va puteti lua maxim 90 de zile intr-un an calendaristic.
Mai exista si concediul de risc maternal de 126 de zile.
Ordonanţă de urgenţă nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate

Boala obisnuita = 75% asupra bazei de calcul stabilite conform art. 10
Art. 13. - (1) Durata de acordare a indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă este de cel mult 183 de zile în interval de un an, socotită din prima zi de îmbolnăvire.
(2) Începând cu a 91-a zi, concediul se poate prelungi de către medicul specialist până la 183 de zile, cu aprobarea medicului expert al asigurărilor sociale
Concediul şi indemnizaţia pentru îngrijirea copilului bolnav 85% din baza de calcul stabilită conform art. 10
Art. 26. - (1) Asiguraţii au dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 7 ani, iar în cazul copilului cu handicap, pentru afecţiunile intercurente, până la împlinirea vârstei de 18 ani.
Art. 29. - Durata de acordare a indemnizaţiei prevăzute la art. 27 alin. (1) este de maximum 45 de zile calendaristice pe an pentru un copil, cu excepţia situaţiilor în care copilul este diagnosticat cu boli infectocontagioase, neoplazii, este imobilizat în aparat gipsat, este supus unor intervenţii chirurgicale; durata concediului medical în aceste cazuri va fi stabilită de medicul curant, iar după depăşirea termenului de 90 de zile, de către medicul specialist, cu aprobarea medicului expert al asigurărilor sociale
Concediul şi indemnizaţia de risc maternal 75% din baza de calcul stabilită conform prevederilor art. 10.
Ordonanţă de urgenţă nr. 96/2003Art. 10. - (2) Concediul de risc maternal se poate acorda, în întregime sau fracţionat, pe o perioadă ce nu poate depăşi 120 de zile, de către medicul de familie sau de medicul specialist, care va elibera un certificat medical în acest sens, dar nu poate fi acordat simultan cu alte concedii prevăzute de legislaţia privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

concediu medical vali cracana vali cracana Cu cat la suta se plateste certificatul medical cu codul 321 si 325 (vezi toată discuția)
Concediu medical - cate zile, maxim, se poate beneficia? ContSters76466 ContSters76466 Ma intereseaza de cate zile - maxim (90, 120 sau 180 de zile?) - de concediu medical poate beneficia un angajat, pana cand se impune pensionarea lui pe motiv ... (vezi toată discuția)
Numar maxim de zile de concediu medical mamy_taty67@yahoo.com mamy_taty67@yahoo.com La firma la care lucrez am o angajata cu probleme de sanatate , pana in prezent a beneficiat de un numar de 545 de zile de concediu medical pe codul de boala ... (vezi toată discuția)