ANSPDCP a elaborat un ghid privind prelucrările de date cu caracter personal efectuate prin intermediul sistemelor de supraveghere video instalate în cadrul asociațiilor de proprietari.
[ link extern ]
Exista pe forum "n" topicuri deschise pe tema sistemelor de supraveghere din asociatiile de proprietari, pro si contra.
In conducerea asociatiilor de proprietari sunt proprietari care inteleg mai mult sau mai putin legislatia, chiar legislatia specifica asociatiilor nu o inteleg, nu mai vorbim de altele.
Un lucru este cert, partile comune pe care le gestioneaza asociatiile de proprietari reprezinta un spatiu public (chiar daca spatiul este privat), supravegherea video este legala atata timp cat sunt indeplinite conditiile legale.
Adica, din punctul meu de vedere, asociatia de proprietari trebuie sa fie inregistrata la ANSPDCP ca operator de date personale.
Astfel se pot monitoriza legal, in direct si inregistrat, persoanele care trec prin spatiul comun.
In speta respectiva parerea mea este ca trebuie cerute autorizatiile detinute de catre asociatie pentru instalararea sistemului video si autorizatiile de la ANSPDCP.
Daca nu le au in regula li se poate atrage "atentia" sa intre in legalitate.
In cazul unei amenzi din partea unei autoritati trebuie stabilit in primul rand vinovatul(ii), de montarea unui sistem video fara autorizatii se fac vinovati cei din CEx in frunte cu presedintele asociatiei, ei trebuie sa respecte legea si sunt raspunzatori in fata proprietarilor pentru prejudiciile aduse acestora.
Bineinteles ca presedintele si administratorul vor imparti amenda la proprietari dar depinde de proprietari daca se vor lasa pagubiti, depinde cat de mult isi cunosc drepturile.
Viata la bloc este atat de complicata, in cazul aplicarii unei amenzi cei din conducere vor face tot posibilul sa se afle cine a fost "turnatorul", si de aici restul de "amabilitati" dintre vecini.