avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 912 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... titlu de proprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

titlu de proprietate

Titlul de proprietate dobândit in baza Legii 18/1991 , prin constituire, este un bun propriu sau bun comun?Proprietarul titlului de proprietate nu a intrat la cooperativizare cu pamânt , dar a dobândit pamânt deoarece a fost lucrator agricol in C.A.P..Acest titlu este considerat bun propriu sau bun comun al ambilor soti, dacă ambii soti erau in viata la momentul dobândirii titlului de proprietate?
Cel mai recent răspuns: Ionita Cristina Avocat , Avocat 07:48, 16 August 2018
Jurisprudenta este împărțită.

Cu toate acestea, majoritatea considera cu este bun comun in conditiile de mai jos:

In speţă se constată că imobilul a fost dobândit în baza art. 18 din Legea nr. 18/1991 (actualul art. 19 din Legea nr. 18/1991), respectiv prin constituirea dreptului de proprietate asupra unor terenuri, pentru anumiţi membri cooperatori activi sau pentru angajaţii din cooperative sau asociaţii cooperatiste.
Potrivit art. 30 Codul familiei, orice bun dobândit în timpul căsătoriei, de oricare dintre soţi, este un bun comun, de la data dobândirii, dacă nu face parte din categoria bunurilor proprii, prevăzute expres şi limitativ de art. 31 Codul familiei.
În cazul constituirii dreptului de proprietate privată asupra terenului potrivit Legii nr. 18/1991, dacă este vorba despre persoane care n-au avut teren în trecut care să fi fost cooperativizat, terenul constituit devine bun comun, dacă atribuirea nu s-a realizat cu caracter intuituu personae (în acest sens, Filipescu, Ion P. - "Tratat de dreptul familiei", Editura All Educational S.A., Bucureşti, 1998, pag.129).
Or, din înscrisurile depuse la dosarul de fond (filele 55 verso şi 56), rezultă că împroprietărirea s-a realizat ca urmare a faptului că recurentul a fost angajat al cooperativei agricole, nerezultând din probele administrate că ar fi avut calitatea de membru cooperator ce nu a adus sau a adus teren puţin în cooperativă. Totodată, nu rezultă din nici o probă administrată, că împroprietărirea s-a realizat în considerarea vreunei calităţi deosebite, meritorii a acestui recurent, astfel încât să se poată trage concluzia constituirii intuituu - persoane a dreptului de proprietate asupra terenului.
De altfel, atât art. 18 (19 în forma actuală a Legii) din Legea 18/1991, cât şi art. 8 alin. 3 din Legea nr. 18/191, induc concluzia caracterului de bun comun, al terenurilor dobândite astfel, prin interpretarea teleologică, sistematică a textelor: "stabilirea dreptului de proprietate se face... în limita... a maximum 10 ha de familie", " li se atribuie în proprietate loturi din terenurile..., dacă sunt stabiliţi sau urmează să se stabilească în localitatea".
Totodată, se constată că nici formal, acest tip de bunuri nu se încadrează în categoriile prevăzute de art. 31 din Codul Familiei.

Detalii: [ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj judiciar geo83 geo83 unchiul meu a dobandit 5000 de mp prin constituirea dreptului de proprietate in 1992 .La momentul respectiv era casatorit.In 1994 a divortat de fosta sotie ... (vezi toată discuția)
Explicatie pentru legile de fond funciar ardeleanulazar ardeleanulazar Daca o persoana a depus cereri de constituire a dreptului de proprietate (terenuri necolectivizate) confom legilor fondului funciar a decedat ... (vezi toată discuția)
Competenta: anularea titlului de proprietate Pilu Pilu Buna ziua, as avea si eu i intrebare, daca poate sa ma ajute cineva: Pentru a solicita anularea unui titlu de proprietate eliberat de Comisia judeteana pentru ... (vezi toată discuția)