avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 356 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu prenatal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu prenatal

Buna ziua cum imi pot determina angajatorul sa imi plateasca concediu prenatal si postnatal?angajatorul nu vrea sa imi plateasca nimic si nici casa de asigurari nu se sesizeaza.Va rog sa ma sfatuiti am vreo sansa sa castig daca il dau in judecata?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:15, 17 August 2018
Nimeni nu va poate spune exact ce sanse aveti daca promovati o actiune in instanta.

Ati sesizat in scris Casa de Asigurari de Sanatate?
Ultima modificare: Vineri, 17 August 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic
Pai nu am avut unde sa sesizez casa de asigurari deoarece au spus ca nu ma pot ajuta ei cu nimic sa merg la ITM.Si acolo acelasi lucru peste tot mi-au spus ca nu e de competenta lor.Eu o sa depun luna urmatoare actele pentru indemnizatie iar eu nu am primit niciun ban pe prenatal si cu siguranta nici postnatalul nu imi va fi platit
Cei de la ITM au dreptate... va redau mai jos baza legala:

OUG nr.158/2005
Art. 47
.....
(2) Constituie contraventii urmatoarele fapte, savarsite prin incalcarea obligaţiilor prevazute la art. 36 alin. (3):
a) refuzul nejustificat de plată a indemnizatiilor;
b) calculul şi plata eronata a indemnizatiilor;
c) eliberarea certificatelor de concedii medicale, cu nerespectarea prevederilor legale în vigoare.

Art. 48
Contraventiile prevazute la art. 47 se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 2.500 lei şi constituie venituri la Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

Art. 49
Constatarea contraventiilor prevazute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzatoare se fac de către organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurări de sănătate.
Aveti dreptate dar daca cei de la casa de asigurari nu iau masuri si spun ca nu ma pot ajuta angajatorul nu imi va da niciun ban si eventual cand ii va recupera de la casa de asigurari vor ramane in buzunarul dansului
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Atunci singura solutie este promovarea unei actiuni in instanta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu Ancuta claudia Ancuta claudia Buna ziua angajatorul meu refuza sa imi plateasca medicalul si prenatalul pe motiv ca trebuie sa astept sa imi vina bani de la casa de asigurari am deja un ... (vezi toată discuția)
Concediu post si prenatal platit de angajator happymommy happymommy Buna ziua. Sunt insarcinata in 7 luni si urmeaza ca in mai putin de 1 saptmana sa intru in prenatal. Din cate am fost informata firma este cea care va trebui ... (vezi toată discuția)
Plata concediului prenatal dobosanca dobosanca Buna ziua, Angajatorul (societate comerciala) ar trebui sa plateasca concediul prenatal si postnatal, urmand sa isi recupereze banii de la casa de ... (vezi toată discuția)