Intampin o problema urata legata de cartea de identitate a tatalui meu.
Pierdandu-si certificatul de nastere acuma cativa ani, noul certificat i-a fost eliberat pe alta data de nastere... Cei de la primarie ne-au spus ca data aceasta ulterioara este cu adevarat data lui de nastere.
In momentul de fata ne este refuzata eliberarea unei noi carti de identitate cu CNP-ul vechi si ne-a fost spus ca trebuie sa ii schimbam toate actele, inclusiv certificat de casatorie, permis de conducere, diferite contracte, cu noul CNP.
Dupa 60 de ani avand acel CNP va puteti imagina cate acte suntem obligati sa schimbam, cat avem de umblat dupa acestea si cati bani cheltuim pentru toate aceste schimbari.
Intrebarea mea este cum putem evita acesta schimbarr si daca aceasta situatie se incadreaza la abuz de putere a organelor statului asupra cetateanului.
Pentru că nu vă referiți la un document al primăriei, care să ateste noua ”identitate”, ci doar la ”au spus”, ar trebui să cereți, în scris, cu nr. de înregistrare, ”părerea” primăriei. S-ar putea ca, în scris, să nu mai aibă aceeași părere. Nu uitați nicio clipă că suntem conduși de hoți.
Ulterior, vă puteți adresa unei instanțe de judecată; acolo cereți proba cu înscrisuri și martori, pentru că, probabil, există colegi, vecini, cunoștințe, care să ateste data de naștere a persoanei în cauză.
Eu am întâlnit o persoană căreia, pentru că locuia singură, SPCLEP-ul îi mai ”impusese” alte două persoane - soț și soție, cărora le primea chiar corespondența - motiv pentru care s-a sesizat. Eu cred că este imposibil ca cei doi soți să nu-și fi dat seama că actele lor de identitate erau înregistrate la altă adresă. Pe de altă parte, lucrătorii de la ”evidență” eliberaseră Ci pe baza unor documente legale ... sau nu?!
Așadar, nu trebuie să excludeți nici reaua-credință a angajaților primăriei.
Este imposibil să nu găsiți o copie a certificatului vechi, la școală, la firmă, la notar... pe baza căruia să începeți demersurile.
Solicitati celor de la primarie temeiul legal al modificarii CNPului.
Tatal s-a nascut in teritorii care au apartinut Romaniei inainte de razboi?
Verificati sa nu fi trecut data inregistrarii nasterii in locul datei nasterii.
Avem copia certificatului vechi, am complectat si avem numar de inregistrare pentru cereri de eliberare a certificatului de nastere pe data veche.
Cei de la primarie sustin ca au la cotor in registru data aceea.
Ne-au aratat acel cotor dar data e foarte stearsa si nu se distinge daca e 24 sau 25 asa ca ei sustin ca e 25.
Am umblat pe la primarie de multe ori si ne-am rugat de ei, am bagat cereri si avem multe numere de inregistrare cu aceste demersuri, dar nicicum nu vor sa elibereze acel certificat cu data de nastere veche.
Vor sa ii anuleze omului certificatul de casatorie si momentan umblam cu o adeverinta in loc de buletin. Suntem intr-o stare rea si nu stim ce sa ne facem, de aceea am si scris pe forumul acesta.
Incercati sa gasiti un raspuns in registrele spitalului unde s-a nascut, in cazul in care s-a nascut la spital.
Poate aveti martori rude care aa cunoasca data de nastere. Puteti incerca o actiunein instanta in baza legii contenciosului administrativ si sa hotarasca judecatoril care este data reala si solicitati priba cu martori.
Acte gresite
elenasarpe
buna ziua ! as avea si eu cateva intrebari legate de actele de identitate gresite!
1) - pe certificatul de nastere este trecut un cnp gresit care nu are ... (vezi toată discuția)