avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1082 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... E legal să mi se impute, în calitate de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

E legal să mi se impute, în calitate de administrator asociației de proprietari, o factura falsă pe care mi-a dat-o un instalator?

Buna ziua.

Eu, ca administrator al blocului, am datoria dpdv legala, cand angajez cu acordul presedintelui un instalator pentru o lucrare in bloc, sa verific la ANAF veridicitatea facturilor pe care le voi primi ulterior de la instalator sau in prealabil PFA-ul instalatorului?
Intreb acest lucru deoarece am angajat un instalator impreuna cu presedintele asociatiei pentru diferite lucrari, instalator care lucra cu diverse blocuri aflate in vecinatatea blocului unde locuiesc si sunt si administrator. Dupa ce a efectuat aceste lucrari acesta mi-a dat o factura care s-a dovedit a fi falsa, lucru care l-am constatat ulterior, iar instalatorul nu imi mai raspunde la telefon de ceva timp dar am datele lui de buletin.
Problema cea mare este ca cei din Comitetul Asociatiei de Proprietari doresc sa imi impuna mie cuantumul acelei facturi, chiar daca lucrarea in cauza s-a facut, pe motiv de neglijenta si datorita faptului ca eu l-am supravegheat in timp ce acest instalator a desfasurat lucrarile respective de reparatii. Pot face acest lucru dpdv legal? Cine raspunde in cazul de fata: Presedintele, Administratorul sau Instalatorul? Mentionez ca eu prestez servicii de administratie cu PFA.
Ultima modificare: Duminică, 19 August 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 14:54, 11 Ianuarie 2019
Inselaciunile se pot face in mod inteligent.
Cei care nu se pricep la infractiuni inteligente comit furturi, talharii, etc.

Cei stilati comit inselaciuni...

E bine sa stiti ca oamenii pot fi inselati destul de usor...
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dvs afirmati ca impreuna cu presedintele AP ati angajat un prestator in baza referintelor/lucrarilor pe care acesta le-a realizat in blocurile vecine.
O intrebare devine imperativa, pe ce baza contractuala prestatatorul a fost angajat?!?
Una este sa verifici referintele lucrarilor facute si alta este baza contractuala!
In clar, responsabilitatea angajarii prin semnarea contractului de prestatie/servicii apartine presedintelui AP, dar, responsabilitatea verificarii devizelor propuse (deci inclusiv verificarea datelor inscrise in en-tete-ul societatilor emitente ale devizelor) presedintelui si comitetului AP, va apartine.
Va amintesc ca, intr-un codominium, aprobarea lucrarilor se face in AG pe baza prezentarii mai multor devize urmate de discutii asupra profesionalismului si seriozitatii prestatarilor!!!
Din ceea ce ne descrieti dvs, comitetul AP estimeaza ca nu v-ati indeplinit sarcinile de verificare a prestatarilor si implicit i-ati indus in eroare (ca sa nu folosesc alte verbe mai dure).
In calitate de prestatar de servicii de administratie cu statut de PFA si deservind mai multe AP faptul ca nu ati procedat astfel, din necunostinta de cauza, din inocenta sau naivitate, nu va elibereaza de responsabilitatile legale.
Va mai ramane calea amiabila si factorul moral, presedintele ar fi trebuit sa va impuna sa respectati caile legale (nici pt el inocenta nu functioneaza).
In ceea ce priveste falsul in acte publice facut de catre "PFA"-ul angajat, atat dvs cat si AP ar trebui sa depuneti plangere penala.
Ultima modificare: Luni, 20 August 2018
Demos, utilizator
Eu nu am inteles cum v-ati dat seama ca nu exista PFA-ul?
Nu era chitanta si factura fiscala?
Am primit de la instalator chitante si facturi fiscale, cu stampila. S-a constatat ulterior prin verificare la Registrul Comertului de catre Comitetul Asociatiei a datelor de pe factura/chitanta ca acel PFA nu exista.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dupa ce s-a constat de către comitet ca pfa nu exista, au depus plângere penala? Împotriva persoanei?
Sau așteaptă calendele grecești?
Atata timp cat au efectuat verificări și au dovezi de la RC ca nu exista pfa au și obligația sesizării organelor competente.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Problema plata catre furnizor adina1980 adina1980 Buna seara. Am si eu o mica problema. De fapt este problema fratelui meu dar, inainte de a vorbi cu un avocat, i-am spus despre acest forum si a fost de ... (vezi toată discuția)
Lucrari de inlocuire coloana bloc carmevera carmevera Buna ziua , In anul 2010 s-a facut inlocuirea coloanei de incalzire la bloc ,suma retinuta de la locatari ca fiind materiale pentru instalatie este de cca ... (vezi toată discuția)
Contabilitate asociatie de propietari timpuriu timpuriu procesul verbal semnat de presedinte prin care scot bani din fondul de penalizari se poate considerea , act justicativ in contabilitate ? (vezi toată discuția)