Pensiile de urmas cu invaliditate erau in vechea (actuala) lege a pensiilor 263/2010 la art. 84 lit c) , pentru a se respecta principiul contributivitatii mi-au cerut o zi vechime - am dus dovada cu cei 4 ani de facultate (care in noua lege de pe site-ul pensiilor de pe site-ul ministerului muncii e considerata perioada asimilata care poate fi luata in considerare doar daca am 15 ani vechime, la fel si perioada asimilata de 7 ani de pensie de invaliditate de cand am aceasta pensie) . In legea noua a pensiilor de pe site-ul ministerului muncii scrie ca la data intrarii ei in vigoare vechea lege si actele emise in baza ei (cum e si decizia mea medicala de pensionare nerevizuibila- definitiva) vor fi abrogate. Am primit initial pensie de urmas cu invaliditate ptr schizofrenie - care s-a scos din noua lege- apoi am primit definitiv pentru epilepsie - o boala neurologica nevindecabila cu lesinuri convulsive, dar care nu fusese prevazuta initial cred ca intr-o alta lege cu bolile ptr care poti primi pensie de invaliditate. Va trebui sa am 15 ani vechime ca sa mai primesc aceasta pensie ? Se va mai lua in considerare perioada asimilata - anii de facultate - pe care am prezentat-o atunci ? Au zis ca se vor abroga si actele emise in baza acestei legi 263/2010 - mi se va abroga decizia de pensionare ? Asta nu e o forma de aplicare retroactiva ? Mi se va taia pensia de urmas cu invaliditate ?
Ba da, noua lege a pensiilor are efecte retroactive . Sa va dau un citat Art. 187. – (1) La data intrării în vigoare a prezentei legi se abrogă: a) Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 852 din 20 decembrie 2010, cu modificările și completările ulterioare și actele subsecvente emise în baza acesteia; Actele subsecvente sunt deciziile de pensionare si actele medicale care constata invaliditatea intemeiate pe legea 263/2010, am sunat la Ministerul Muncii si mi-au spus ca se vor abroga mai mult ca sigur deciziile de pensionare si constatoare ale invaliditatii emise pe legea 263/2010. Vor taia toate pensile.
Pensie
doina-dobrescu
Cei de la Casa de Pensii nu vor sa-mi asimileze anii de studiu universitar la pensia mea de urmasi, conf. art.49 al.1 si art.51 din leg. 263/2010. Tot Casa de ... (vezi toată discuția)