avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 921 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Productie in volum mic pe langa servicii - mai declar ...
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Productie in volum mic pe langa servicii - mai declar ceva in afara de materii prime si vanzare?

Buna ziua

Situatia este urmatoarea:

Firma X -- SRL fara angajati, impozit pe venit, neplatitor TVA -- se ocupa preponderent de furnizarea anumitor servicii. Pe langa asta ar dori sa comercializeze si (de exemplu) niste calendare mai elaborate, produse de firma. Prelucrarea materialelor prime in produs finit, activitate care necesita anume cunostinte de specialitate, legate de activitatea primara, este facuta de firma. Mentionez ca acest comert cu calendare ar reprezenta doar o parte foarte mica in activitatea firmei, cel mult 5%, din venit.

Intrebari:

a. In contabilitate vor fi trecute doar (1) cumpararea materiilor prime si (2) vanzarea produsului finit. Corect?

b. Eu, adica Firma X, va mai trebui sa declar ceva legat de prelucrare (de exemplu sa mai trec o activitate) sau transformarea materiilor prime in produsele vandute va fi "subinteleasa"?

c. Daca nu trebuie - este destul ca pentru activitatile mentionate sa am doua coduri CAEN, adica cel pentru activitatea primara (furnizare de anumite servicii) si cel de comert cu amanuntul CAEN 4799 trecut exclusiv pentru vanzarea calendarelor (de ex. clientilor existenti sau doritorilor pe internet)?

d. Puteti sa mentionati sumar cum difera vanzarea produselor (calendarelor) pentru clienti extracomunitari -- persoane fizice -- de acordarea serviciilor? Nu doresc raspuns elaborat dar n-am experienta si prespun ca e o situatie mai complicata decat furnizarea serviciilor...

Multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: motanel123 , utilizator 14:05, 20 August 2018
Buna ziua,

Din cele descrise de dvs. reiese ca trebuie sa aveti activ codul CAEN 1812 la locul de desfasurare efectiva a activitatii pentru tiparire calendare.
Pentru comert online este necesar de asemenea si CAEN 4791 Comert cu amanuntul prin intermediul caselor de comenzi sau prin Internet

Cod CAEN 1812 Alte activitati de tiparire n.c.a.

Aceasta clasa include:
-tiparirea revistelor si a altor publicatii periodice, care apar mai rar de patru ori pe saptamâna
-tiparirea de carti si brosuri, partituri si manuscrise muzicale, harti, atlase, afise, cataloage publicitare, prospecte si alte tiparituri publicitare, timbre postale si fiscale, bilete de banca, cecuri si alte titluri fiduciare, carduri, albume, agende, calendare si alte imprimate comerciale, produse de papetarie personalizate si alte imprimate, tiparire efectuata cu ajutorul presei de tipar înalt, a offset-ului, a fotogravurii, a imprimarii flexografice, serigrafice si a altor prese de tiparit, masini de multiplicat, imprimante de calculator, masini de tiparit in relief, inclusiv masini de tiparire rapida
-tiparirea direct pe suport textil, pe material plastic, pe sticla, metal, lemn si ceramica
Materialul tiparit poseda dreptul de reproducere (copyright).
Aceasta clasa include de asemenea:
-tiparirea de etichete si placute metalice prin litografiere, gravare, tiparire flexografica, si alte metode

Aceasta clasa exclude:
-imprimarea materialelor textile si a articolelor de îmbracaminte, vezi cod CAEN 1330
-fabricarea articolelor de papetarie (agende, registre, registre de conturi, formulare comerciale, etc) atunci când informatia tiparita nu este principala caracteristica, vezi cod CAEN 1723
-activitati de editare, publicare, vezi cod CAEN 581

In contabilitate inregistrati cumpararea materiilor prime, obtinerea produsului finit, consumul de materii prime aferente calendarelor obtinute.Se tine evidenta gestiunii de materii prime , materiale consumate.Va ajuta contabilul aici cu “regizarea”.

Pentru livrare intracomunitara de bunuri emiteti factura/invoice in regim de scutire tva.
Pentru prestari servicii intracomunitare trebuie sa va inregistrati in scopuri de tva pentru comert UE (cod special de tva).

Va multumesc mult.

Cand mentionati "regizarea" nu inteleg la ce va referiti. Si cum se inregistreaza obtinerea produsului finit? Imi pare rau daca insist dar mi se pare o procedura simpla, de rutina. Poate mi-am ratat cariera de contabil insa as dori sa stiu procedurile cele mai simple inainte sa vorbesc cu un contabil sau consultant (adica pentru firma anume, concret).

As mai mentiona ca fiind firma cu impozit pe venit, presupun ca procedura e mai simpla ca in cazul in care as avea impozit pe profit.

P.S. la punctul (d) am intrebat extracomunitar, intracomunitar (si extracomunitar-servicii) lamurindu-ma aproximativ cum merge treaba.
Ultima modificare: Luni, 20 August 2018
motanel123, utilizator

Obtinerea produsului finit presupune un calcul complex pentru determinarea costului de productie lunar.
Tototdata, exista un flux al documentelor justificativ de urmat, pe care il va detalia contabilul dvs
Spre exemplu cu ocazia cumpararii materiilor prime se intocmeste nota de intrare receptie. Pentru materialele consumate se intocmeste bon de consum.
La partea asta m-am referit cu "regizarea".

Neplatitorii de tva trebuie sa obtina numar EORI ptr export de bunuri in afara UE.
Detalii aici: [ link extern ]
Pentru export de servicii factura se emite in regim de scutire.

Multumesc. Faptul ca pentru fiecare lucru trebuia document justificativ stiam si eu insa era un mister cum se ajunge la produsul finit. Intre timp am aflat si eu ca trebuie sa caut o "monografie contabila" pentru activitati de productie, iar citind-o, macar am in cap un model aproximativ a cum decurge calculul complex si unde se delimiteaza contabilul de productie.

Va multumesc si pentru mentionarea EORI, acum stiu de unde sa incep.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cod caen realizare de brelocuri, magneti, etc. pentru turism mjuovy mjuovy buna ziua, Am si eu o nelamurire, pentru realizarea de brelocuri, magneti, felicitari etc. pentru turism ce cod caen este necesar ? (vezi toată discuția)
Activitatea intr-un apartament si sediul social la avocat sau in alta locatie claudiughebauer1975 claudiughebauer1975 Vreau sa deschid un srl cu printare digitala: Ce documente am nevoie, cod caen?? Pentru activitatea din apartament ai nevoie de autorizari de la ... (vezi toată discuția)
Cod caen deemer86 deemer86 Buna! Ma intereseaza, daca imi puteti spune, care este (sunt) codul(codurile) caen noi aferente unei firme care desfasoara servicii de publicitate, servicii de ... (vezi toată discuția)