Buna ziua,
Din cele descrise de dvs. reiese ca trebuie sa aveti activ codul CAEN 1812 la locul de desfasurare efectiva a activitatii pentru tiparire calendare.
Pentru comert online este necesar de asemenea si CAEN 4791 Comert cu amanuntul prin intermediul caselor de comenzi sau prin Internet
Cod CAEN 1812 Alte activitati de tiparire n.c.a.
Aceasta clasa include:
-tiparirea revistelor si a altor publicatii periodice, care apar mai rar de patru ori pe saptamâna
-tiparirea de carti si brosuri, partituri si manuscrise muzicale, harti, atlase, afise, cataloage publicitare, prospecte si alte tiparituri publicitare, timbre postale si fiscale, bilete de banca, cecuri si alte titluri fiduciare, carduri, albume, agende, calendare si alte imprimate comerciale, produse de papetarie personalizate si alte imprimate, tiparire efectuata cu ajutorul presei de tipar înalt, a offset-ului, a fotogravurii, a imprimarii flexografice, serigrafice si a altor prese de tiparit, masini de multiplicat, imprimante de calculator, masini de tiparit in relief, inclusiv masini de tiparire rapida
-tiparirea direct pe suport textil, pe material plastic, pe sticla, metal, lemn si ceramica
Materialul tiparit poseda dreptul de reproducere (copyright).
Aceasta clasa include de asemenea:
-tiparirea de etichete si placute metalice prin litografiere, gravare, tiparire flexografica, si alte metode
Aceasta clasa exclude:
-imprimarea materialelor textile si a articolelor de îmbracaminte, vezi cod CAEN 1330
-fabricarea articolelor de papetarie (agende, registre, registre de conturi, formulare comerciale, etc) atunci când informatia tiparita nu este principala caracteristica, vezi cod CAEN 1723
-activitati de editare, publicare, vezi cod CAEN 581
In contabilitate inregistrati cumpararea materiilor prime, obtinerea produsului finit, consumul de materii prime aferente calendarelor obtinute.Se tine evidenta gestiunii de materii prime , materiale consumate.Va ajuta contabilul aici cu “regizarea”.
Pentru livrare intracomunitara de bunuri emiteti factura/invoice in regim de scutire tva.
Pentru prestari servicii intracomunitare trebuie sa va inregistrati in scopuri de tva pentru comert UE (cod special de tva).
Va multumesc mult.
Cand mentionati "regizarea" nu inteleg la ce va referiti. Si cum se inregistreaza obtinerea produsului finit? Imi pare rau daca insist dar mi se pare o procedura simpla, de rutina. Poate mi-am ratat cariera de contabil insa as dori sa stiu procedurile cele mai simple inainte sa vorbesc cu un contabil sau consultant (adica pentru firma anume, concret).
As mai mentiona ca fiind firma cu impozit pe venit, presupun ca procedura e mai simpla ca in cazul in care as avea impozit pe profit.
P.S. la punctul (d) am intrebat extracomunitar, intracomunitar (si extracomunitar-servicii) lamurindu-ma aproximativ cum merge treaba.
Obtinerea produsului finit presupune un calcul complex pentru determinarea costului de productie lunar.
Tototdata, exista un flux al documentelor justificativ de urmat, pe care il va detalia contabilul dvs
Spre exemplu cu ocazia cumpararii materiilor prime se intocmeste nota de intrare receptie. Pentru materialele consumate se intocmeste bon de consum.
La partea asta m-am referit cu "regizarea".
Neplatitorii de tva trebuie sa obtina numar EORI ptr export de bunuri in afara UE.
Detalii aici:
[ link extern ]
Pentru export de servicii factura se emite in regim de scutire.
Multumesc. Faptul ca pentru fiecare lucru trebuia document justificativ stiam si eu insa era un mister cum se ajunge la produsul finit. Intre timp am aflat si eu ca trebuie sa caut o "monografie contabila" pentru activitati de productie, iar citind-o, macar am in cap un model aproximativ a cum decurge calculul complex si unde se delimiteaza contabilul de productie.
Va multumesc si pentru mentionarea EORI, acum stiu de unde sa incep.