avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1442 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Stimulent de insertie
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Stimulent de insertie

Buna ziua! Copilul meu implineste pe data de 20 ianuarie 2019 varsta de 2 ani. Incepand cu 1 noiembrie 2018 as dori sa ma intorc la munca pentru a beneficia de stimulentul de insertie. Intrebarea mea este:Angajatorul poate refuza sa ma primeasca cu 2 luni mai devereme? Poate sa imi refuze cererea? Mentionez ca in mormentul cand am intrat in CCIC am facut o cerere pe care am trecut ca ma intorc cu data de 1 ianuarie 2019, nestiind cu exactitate cand voi naste.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:12, 21 August 2018
Angajatorul nu poate refuza sa va primeasca cu 2 luni mai devreme.

Potrivit art.10 alin.8 din Legea nr.202/2002, la încetarea concediului de maternitate sau a concediului de creştere şi îngrijire a copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se întoarce la ultimul loc de muncă sau la un loc de muncă echivalent, având condiţii de muncă echivalente şi, de asemenea, de a beneficia de orice îmbunătăţire a condiţiilor de muncă la care ar fi avut dreptul în timpul absenţei.

Art. 37 din Legea 202/2002
(1) Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda contraventionala de la 3.000 lei la 100.000 lei incalcarea dispozitiilor art. 6 alin. (1), (2), (3) si (4), art. 7 alin. (2), art. 8, art. 9 alin. (1), art. 10 alin. (1), (2), (3), (4), (6) si (8), art. 11, art. 12-22 si art. 29.
(2) Constituie contraventie si se sanctioneaza potrivit dispozitiilor art. 10 alin. (2) din Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, discriminarea bazata pe doua sau mai multe criterii.
(3) Constatarea si sanctionarea contraventiilor prevazute de prezenta lege se fac de catre:a) Inspectia Muncii, inspectorii de munca din cadrul inspectoratelor teritoriale de munca, in cazul contraventiilor constand in incalcarea dispozitiilor art. 7 alin. (2), art. 8, art. 9 alin. (1), art. 10 alin. (1), (2), (3), (4), (6) si (8), art. 11-13, precum si art. 29;
....

In speta, daca vor fi incalcate dispozitiile art.10 alin.8 din Legea nr.202/2002, acest lucru va indreptateste sa sesizati Inspectia Muncii/ITM-ul.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.
Ultima modificare: Luni, 20 August 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic
Multumesc pentru raspuns,dar va mai adresez o intrebare! Daca eu doresc sa ma intorc pe 1 noiembrie 2018 la munca,cu cat timp inainte trebuie sa fac cerere la angajator pentru a ii aduce la cunostinta intentia mea?Pun aceasta intrebare deoarece simt ca angajatorul nu este incantat sa ma intorc mai devreme cu doua luni. Nu as vrea sa fac cererea prea tarziu si apoi sa invoce motiv ca nu au avut timp sa se organizeze. Pe postul meu este o fata cu contract de munca nedeterminat in companie,dar determinat pe postul meu,acesta din urma expirand la data de 03.01.2019.
Puteti depune cererea si cu cateva zile inainte ... nu avem text de lege pentru asa ceva.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Urgent răspuns - refuz primire la muncă după ccc Gabrielle_denis Gabrielle_denis Compania nu vrea sa accepte dorința de a începe munca mai devreme cu doua luni ..pt a lua stimulentul de inserție !! Vor sa ma bage in șomaj !! Cum ... (vezi toată discuția)
Reintoarecere la serviciu dupa concediul de crestere a copilului andracostach andracostach Buna ziua, Am fost in concediu crestere copil pt 11 luni pana in mai 2016. La revenirea din concediu angajatorul mi a modificat salariul cu acordul meu. La ... (vezi toată discuția)
Reintoarcere la munca Alexandra Apostol Alexandra Apostol Buna ziua azi am fost sa duc adeverința pt a ma intoarce la lucru cu 2 luni mai devreme. Cand am intrat in cco ma intrebat daca vin sau nu mai devreme cu 2 ... (vezi toată discuția)