avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 746 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... legea 112
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

legea 112

In 2007 sept. am depus cerere de cumparare la AFI pentru apartamentul parintilor mei, raspunsul a venit in 2008 luna februarie. Intre timp a aparut un litigiu intre un presupus mostenitor (cerere de repunere in termen leg.10)cu privire la notificare de retocedare (leg.10)intreg imobil. AFi raspunde : ca nu poate efectua vanzarea catre actualii chiriasi din cauza acestui litigiu. Oare ?

:( Buna seara!
Ultima modificare: Vineri, 6 Noiembrie 2009
calymake, utilizator
Cel mai recent răspuns: alexgrigoriu , utilizator 17:12, 7 Noiembrie 2009
nici nu este bine sa-l cumparati daca este in aceasta situatie.
legea 1/2009 stipuleaza retrocedarea in natura a imobilelor nevandute.
deci imobilul acum nu este vandut si poate reintra in posesia vechiului proprietar.
daca incercati sa-l cumparati veti fi catalogat ca un cumparator de rea credinta din moment ce l-ati achizitionat stiind ca exista o cerere de revendicare.

av.m.vasilescu
Buna ziua! Mulțumesc pentru sfat.

Intrebarea este; dacă 90% din imobil a fost cumpărat de chiriași (leg.112), iar conf.legii 10 termenul de notificare a expirat iar cererea mea de cupărare adresată primăriei în 2007 (ca și cumpărător de buna credință)iar litigiul nu este direct pe legea 10 ci repunere în termen, nu se poate interpreta ca atare?
singurul abilitat sa dea o interpretare acestei situatii va fi judecatorul procesului dintre dvs (daca veti cumpara) si cel care revendica proprietatea apartamentului respectiv (indiferent ca a facut cerere de repunere in termen sau nu).
in situatia dvs exista un risc major in a cumpara respectivul apartament chiar daca AFI l-ar vinde, ceea ce este foarte putin probabil.
ei nu au dreptul sa vanda apartamentul pana nu se solutioneaza notificarea pe legea 10 si/sau nu se termina o eventuala contestatie la instanta in cazul in care notificarea este respinsa.
oricum, o vanzare in aceasta situatie este lovita de nulitate absoluta si poate fi desfiintata foarte usor in instanta.
prin urmare, indiferent cum putem interpreta legea acum, va conta numai cum o va interpreta judecatorul in cazul unui eventual proces.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Apartament cumparat de la un mostenitor!!!!!!!!!!!!! :(( cristina_gl83 cristina_gl83 Buna ziua. Am cumparat acum 2 saptamani un apartament. Fostul proprietar l-a dobandit printr-o dezbatere de mostenire pe 25 sept. 2009. Acum a aparut o sora ... (vezi toată discuția)
Casa mea e revendicata si nu am fost instiintati -va rog un sfat lauraflorina29 lauraflorina29 Buna ziua, Locuiesc intr-un imobil nationalizat pe care l-am cumparat in 2004 de la ICRAL, dupa o lunga asteptare unde mi s-a spus ca s-a efectuat o cautare ... (vezi toată discuția)
Preemptiune chiriasi la cumparare imobil retrocedat Weiss Weiss buna ziua prin decizie primar general pe lege 10 se restituie in natura imobil nationalizat. la momentul punerii in posesie de afi in imobil se afla chiriasi ... (vezi toată discuția)