Apartamentul a costat 40000€ .Jumatate adică 20000 l am achitat împreuna cu soția înainte de căsătorie cu părți egale dar contractul este pe numele ei..Pentru restul de 20000€ am făcut împrumut la banca tot pe numele ei iar de doi ani ne am căsătorit ratele fiind plătite cu bani fi mâna direct la banca dar pe numele ei.Din cauza conjuncturii facem naveta unul la celălalt in funcție de împrejurări.Eu sunt și cetățean belgian având un venit mult mai mare Decât al soției care lucrează in România.Eu aduc un aport mult mai mare la plătirea ratelor in plus plătesc și toate cheltuielile apartamentului închiriat din Belgia.Deci amundoi beneficiem de ambele locuințe.In curând vrem sa divorțăm și as vrea sa știu cum se face partajarea și ce drepturi am.
Daca sunteti casatoriti in ROmania sub regimul matrimonial al comunitatii legale de bunuri se prezuma o contributie egala la plata cheltuielilor pentru casa chiar daca sotii au venituri diferite. Unul plateste ratele, altul face mancare, spala, etc., depinde cum ati impartit sarcinile.
Daca puteti proba cu inscrisuri contributia de 10.000 e la avans ii veti putea solicita, daca nu bunul este propriu al sotiei, dvs avand doar un drept de creanta asupra unei parti a ratelor achitate in timpul casatoriei si nu asupra bunului in sine.
Aceasta este situatia din punct de vedere al legislatiei din Romania daca aici se afla bunul sau daca v ati casatori pe teritoriul tarii noastre ori casatoria a fost inregistrata aici.
Pentru suma de bani depusă numerar nici eu nici soția nu poate dovedi cu înscrisuri .Asta schimba cu ceva situația ?Imi pot obține înapoi suma de 10000€? Mulțumesc frumos pentru răspuns.
Mie una imi e greu sa va dau un raspuns cat mai profesionist si mai adecvat situatiei dvs juridice fara a cunoaste o serie importanta de aspecte si fara a discuta in amanunt si a studia macar actul de proprietate al imobilului in discutie.
De principiu, ar trebui sa incercati o rezolvare amiabila a intregii situatii, cu atat mai mult cu cat nici sotia nu poate demonstra ca a avut acei bani de avans pt imobil. In instanta conteaza f mult cum e redactata actiunea, cum se reuseste a se proba aspectele importante pt speta respectiva etc. E bine sa discutati totul cu un avocat, beneficiind si de confidentialitate si o consiliere strict in raport de acte si situatia dvs particulara.