avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1793 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... contorizare apa
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

contorizare apa

pe scurt: bloc cu un etaj destinat lucratorilor fostului SMA, cu 12 apartamente (cate 6 la fiecare scara). Compania ce asigura apa are montate 2 apometre in cele 2 camine de apa din fata blocului. Locatarii celor 12 apartamente au devenit proprietari in 1996 si nu au fost niciodata organizati in vreo asociatie de locatari, nniciodata nu a fost nevoie si nu s-a pus problema.
De circa un an, compania apa-canal procedeaza la facturarea consumului in felul urmator: citeste apometrele celor 2 scari (cu cate 6 abonati=apartamente) si apoi imparte consumul la nr de persoane din cele 6/12 apartamente in mod egal pentru facturare.
Intrebarea mea este urmatoarea: este corect sa faca acest lucru, avand in vedere ca cele 12 apartamente constituie abonati individuali si nu membri ai unei asocoatii de locatari? Ma poate obliga sa ma supun acestui sistem de calcul impus fortat de compania respectiva?
Mentionez ca am incercat sa discut cu ei si sa le sugerez contorizarea individuala (din cheltuielile lor sau ale noastre), sau macar luarea in considerare a contoarelor individuale deja existente la unele apartamente si impartirea restului din consum la cei fara contor - metoda deja aplicata cu succes acum cativa ani. Totul in zadar.
Doresc sa rezolv aceasta problema intrucat, in ultimele 10 luni au existat 2 luni in care consumul citit pe scara a fost dublu fata de celelalte luni, ceea ce a dus la plata unor diferente de cca 100 lei/luna in plus in acele luni, fapt ce se poate repeta daca nu se face ceva.
Va multumesc anticipat pentru raspuns!
Serban Gabriel
Cel mai recent răspuns: joedoe48 , utilizator 00:47, 28 August 2018
In ce baza factureaza companua fiecarui proprietar, exista contracte individuale incheiate intre companie si proprietari?
Cum se repartiza si factura in urma cu mai multi ani?
Trebuie ca toti proprietarii sa se contorizeze individual, cu noua lege a asoc de propr 196/2018 trebuie sa va constituiti in asociatie.
Ei spun ca nu au alta solutie, ca asta e regula pentru situatia noastra. Contracte individuale nu stiu sa se fi facut de cand chiriasii au devenit proprietari, adica in 1996 (o sa ma uit maine in dosarul-arhiva cu acte vechi, dar nu ma astept la mari revelatii).
Pana acum vreo 5 ani, un vecin lua citirile de la cei ce aveau contor si le ducea la sediul companiei de apa; la acestia se factura in functie de consum, iar pentru ceilalti se impartea diferenta dintre contorul general si contoarele individuale la nr de locatari fara contor, asa cum am spus si in mesajul initial. Le-am propus deja solutia asta, insa ei spun ca acum nu se mai poate aplica ptr ca nu le mai permite nu stiu ce lege noua.
Un numar de ani se factura in sistem pausal, fara sa se ia in considerare niciun fel de contor, astfel ca facturile erau mici, fara legatura cu consumul real. Acum cca un an s-au gandit sa corecteze situatia, facturand asa cum am spus, insa fara sa ne ceara vreun acord sau opinie daca ni se pare corecta metoda aplicata in prezent.

Parerea mea este ca nu e firesc sa ne impuna metoda prezenta fara vreo consultare sau acord, mai ales pentru ca toti proprietarii sunt abonati individuali. Creeaza inechitati inerente intrucat consumurile difera mult de la un apartament la altul, nemaivorbind de eventuale defectiuni la unii locatari, ce pot genera pierderi mari, suportate in mod egal dar incorect de toti locatarii scarii.
Constituirea de asociatie nu a fost niciodata luata in considerare, de cca 40-50 de ani de cand e construit blocul. Acum e cu atat mai putin posibil intrucat situatia locativa a devenit de cativa ani foarte fluida: din 12 apartamente, acum sunt locuite efectiv 7, restul decedand sau mutandu-se la copii din motive de sanatate (cam toti locatarii actuali sunt pensionari, in mod firesc refractari la idei de asocieri de orice fel). Insa mostenitorii ar fi receptivi la solutia contoarelor individuale, inclusiv montarea pe cheltuiala proprie de apometre acolo unde nu sunt, pentru inregistrarea corecta a consumurilor si impartirea egala a eventualelor pierderi pana la contorul general al scarii.
In final revin cu intrebarea daca compania de apa poate impune facturarea in functie doar de contorul general al scarii. Sau ar trebui obligatoriu sa aplice facturarea in functie de contorizarea individuala (cel putin la cei cu contor), avand in vedere ca proprietarii sunt abonati individuali, independenti, neconstituiti in niciun fel de asociatie?

Va multumesc din nou.
Serban Gabriel
Daca sunt abonati individuali inseamna ca exista un contract intre furnizor si proprietar, in contract nu se precizeaza cum se factureaza consumul in cazul in care proprietarul este contorizat individual?
Am gasit contractul din 2010, incheiat intre compania de apa si tatal meu, deci niciun fel de asociatie. In cap.2, art.3, spune ca punctul de delimitare intre operator si utilizator este caminul de apometru, identificat in figura din Anexa la contract. Cap.5, art.6.16, legat de drepturi si obligatii ale utilizatorului, prevede ca acesta sa beneficieze lunar de stabilirea consumului de apa pe baza indicatiei apometrului, deci cel general al scarii. Nu se explica nicaieri modul de calculare ulterioara (adica impartirea egala la nr de persoane ce locuiesc la scara respectiva.
Intre timp au aparut elemente noi. Azi am intrat in audienta la directorul adjunct. Concluzia acestuia la toate argumentele si nelamuririle mele a fost ca sa zicem mersi ca nu ne debranseaza, ca daca ar vrea, ar putea face asta si sa monteze o cismea in fata blocului, daca nu ne constituim in asociatie. A invocat nustiuce lege 274 parca, actualizata si in 2017 sau 2018, care ne obliga sa ne organizam in asociatie de proprietari daca dorim sa beneficiem de serviciile comp. de apa, dupa care abia atunci putem cere contorizare individuala etc. Am cautat acea lege pe net si nu am gasit-o...
In concluzie, dupa ce am vazut si pe alte forumuri ca, desi legea doar recomanda dar nu impune asocierea, companiile de utilitati publice tind sa conditioneze contractul de asociere, altfel putand provoca necazuri (debransari temporare pana la lamurirea situatiei, ceea ce, fireste, e greu de acceptat), gasesc ca nu am de ales decat sa accept situatia de fata si sa renunt la alte demersuri. Daca mi-ati putea oferi ceva legi sau reglementari sau solutii alternative, v-as fi recunoscator.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Abuz? handsu handsu Este posibil , ca in conditii normale , intr-un bloc cu 50 de apartamente un proprietar sa fie obligat sa plateasca 76% din consumul blocului la apa rece , ... (vezi toată discuția)
Repartizarea cheltuielilor facturate de asociatie pe consumul de apa din apartamente vladut2 vladut2 Locuiesc intr-un cartier cu toate blocurile contorizate la nivel de bransament si in apartamente. Cum se repartizeaza cheltuielile facturare de asociatie pe ... (vezi toată discuția)
Repartizare apa rece si calda adriandanciu90 adriandanciu90 Buna ziua. Sunt administrator la un bloc cu 3 scari (o singura asociatie deci o singura persoana juridica pentru 3 scari). Avem un singur bransament pentru ... (vezi toată discuția)