avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1756 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Ce se poate întâmpla dacă nu comunic, la ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Ce se poate întâmpla dacă nu comunic, la solicitarea poliției rutiere, datele conducătorului auto care se afla la volan la un moment dat?

În data de 11.03.2018 am fost surprins de aparatul radar încălcând o normă rutieră . Mi-a fost trimisă o înștiințare la data de 10.04.2018 să dau datele conducatorului auto care se afla la momentul respectiv la volan . Am omis să trimit datele deoarece nu știam exact ce norma rutieră a fost încălcată și care este consecința faptei "suspendare permis sau nu " . În data de 04.06.2018 mi-a fost trimisă o altă cerere de acest tip , această fiind adusă de poliția de pe raza domiciliului actual . În data de 14.06.2018 am primit un proces verbal încheiat în data de 01.06.2018 pe numele meu fiind sancționat cu amendă potrivit 102/alin.1 pct.14 din OUG 195/2002 deoarece nu am comunicat datele în termen si respectiv că am fost înregistrat de aparatul radar cu viteza de 100km/h pe limită de 50 km/h . Am achitat 9 puncte amendă și totul ok până astăzi când am primit din nou înștiințare ca trebuie să declar datele conducatorului auto . Dacă sa încheiat o dată proces verbal pentru nedeclarare date mi se va întocmi și de această dată alt proces dacă nu declar datele sau la ce sa ma aștept în continuare ? Am înțeles că "Dacă proprietarul şi conducătorul autovehiculului sunt una şi aceeaşi persoană, acesta se poate prevala de dreptul său la tăcere şi de a nu se autoincrimina, în acest caz fiind sancţionată contravenţional doar încălcarea art. 39 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2005, adică lipsa colaborării cu poliţia rutieră pentru stabilirea adevărului, nu şi contravenţia în sine, autorul fiind, în acest caz, necunoscut." Un mic ajutor va rog .
Mulțumesc!
Ultima modificare: Joi, 30 August 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: musatilie , utilizator 01:42, 1 Septembrie 2022
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Inteleg ca nu doriti sa fie sanctionata o numita persoana. Sunteti obligat sa comunicati datele solicitate de polite. In caz contrar veti fi sanctionat de fiecare data.
~ Conținut șters la cerere ~
Si depasirea vitezei ramane nesanctionata???
~ Conținut șters la cerere ~
Depasirea vitezei cu 50 km/h mai inseamna si retinerea permisului 90 de zile, nu?

Alte discuții în legătură

Contestatie proces verbal - suspendarea permisului de conducere r0bertC r0bertC Salutare, In data de 30 martie 2016 mi-a fost suspendat permisul de conducere pe o perioada de 90 de zile, fiind surprins de detectorul radar cu viteza de ... (vezi toată discuția)
Radarele politiei Mihail Cazacioc Mihail Cazacioc Un cetatean a fost surprins de radar circuland cu viteza pe un segment de drum unde limita este de 50 Km/h si i s-a comunicat ca ar fi avut 102 km/h. I ... (vezi toată discuția)
Contestatie suspendare permis black_00 black_00 Mi s-a suspendat permisul pentru 90 de zile pentru conducerea in localitatea Cleja(care nu are nici un kilometru), jud. Bacau, cu 103 km/h. Autospeciala cu ... (vezi toată discuția)