Buna seara.
In timpul procesului de divort,se cere de catre reclamant incredintarea minorului si stabilirea pensiei de intretinere a acestuia la nivelul veniturilor pe care paratul le realizeaza.Mentioneaza ca paratul lucreaza de 3 ani in Italia impreuna cu varul reclamantului.Dupa aproximativ 2 ani si jumatate paratul inceteaza sa mai trimita bani acasa.In aceasta perioada minora suferind o operatie la ambii ochii,operatie la care paratul nu a contribuit cu absolut nimic,acesta fiind si unul din motivele actiunii de divort.
Deoarece reclamantul nu stia sigur daca paratul are sau nu CM in Italia,pentru stabilirea pensiei de intretinere aduce ca proba la dosar pe langa declaratiile martorilor ce cunosteau atat reclamantul cat si paratul, un set de inscrisuri privind evidenta trimiterilor postale si bancare cu valoare declarata expediate prin intermediul firmei de catre parat din Italia destinatara fiind reclamanta ,ordin de plata nr.... si numele firmei la care stia ca lucreaza paratul.
Paratul depune la dosar o intampinare in care specifica ca nu mai locuieste de multa vreme la adresa la care acesta a fost citat de catre reclamanta ( adresa stiuta de reclamanta care era de fapt si cea reala din C.I) ci locuieste in Italia (de aici si neprezentarea pe tot timpul procesului ),citarea lui la adresa din tara fiind facuta cu rea credinta.Privitor la motivele divortului paratul declara ca adevaratul motiv al divortului intentat de reclamanta este de fapt infidelitatea acesteia avand ca proba marturia martorilor lui: mama si sora acestuia,cerand desfacerea divortului din vina exclusiva a reclamantei.Cu toate acestea cere ca minorul sa fie incredintat spre crestere si educare reclamantei,nu-si cere nici un fel de drept la vizita si se obliga la plata unei pensii de intretinere in favoarea acestuia la venitul minim pe economie deoarece el nu realizeaza nici uveniturii in Italia.
In urma unei anchete sociale se stabileste de catre aceasta ca la data anchetei paratul locuia in Italia iar minorul,prescolar inscris la Gradinita cu program normal,era bine intretinut si ingrijit,conditiile de care dispunea din punc de vedere material si moral fiind bune.
In urma unor declaratii mincinoase spuse de catre martorii paratului,reclamanta a adus probe din care reiesea falsitatea acestora.
Instanta apreciaza ca este in interesul minorei,imediat si de perspectiva sa fie incredintata spre crestere si educare reclamantei.
Prin probele administrate in cauza sa demonstrat concludent un cuantum cert al veniturilor din munca ,in strainatate de catre parat.
Cu toate acestea instanta apreciaza ca un criteriu obiectiv in raport de care se poate calcula pensia de intretinere in lei in favoarea minorei este salariul minim pe economie si anume obliga paratul la plata sumei de 90 lei reprezentand pensia de intretinere.
In urma tuturor dovezilor aduse de reclamanta si intampinari paratului depusa la dosar referitoare la domiciliul si venitul acestuia,vi se pare corecta aceasta Hotarare a Instantei?
Cu speranta ca voi primi un raspuns mai explicativ ( daca exista) la cele relatate,
va multumesc anticipat.
Este absolut corect .
Instanta putea sa dea o hotarare prin care obliga paratul la plata a 25 % din veniturile permanente , dar nu mai putin decat 25% din salariul minim pe economie .
Asta cred ca este o hotarare mai veche , cel mai probabil de anul trecut .
Este din 2007,dar de ce nu se ia in considerarea dovezile aduse de reclamanta la veniturile paratului si intampinarea paratului prin care singur spune ca el locuieste in Italia de 3 ani neavand insa un venit?Sa nu uitam de martorii reclamantei care erau cunostinte comune.
Ce trebuie inteles prin specificarea instantei:
Prin probele administrate in cauza sa demonstrat concludent un cuantum CERT al veniturilor din munca in strainatate de catre parat?
Din pacate probele aduse de reclamanta au fost neconcludente , din inscrisuri reiesind ca paratul a avut venituri anterioare , nicidecum faptul ca la data respectiva ar avea venituri , si in concluzie hotararea instantei a fost absolut corecta .
Reclamanta poate sa depuna cerere de marire pensie intretinere si sa solicite ca pensia de intretinere sa fie de 25 % din veniturile cu caracter permanent ale reclamantului si sa se tina cont de faptul ca salariul minim pe economie a crescut .
Reclamanta sunteti dumneavoastra ?
Mie mi se pare ca reclamanta a divortat prea repede si ca avea ceva pe suflet , de s-a grabit sa divorteze .
Daca sotul nu a mai trimis bani si reclamanta era in nevoie , trebuia sa tina cont de faptul ca potrivit Codului Familiei, obligatia de intretinere exista intre sot si sotie, parinti si copii, cel care infiaza si infiat, bunici si nepoti, frati si surori si alte persoane prevazute de lege , nu sa se grabeasca sa divorteze .
Reclamanta sunt eu.Faptul ca nu a mai trimis bani acasa era de un an de zile dar acesta,cum am spus mai sus a fost doar unul din motive.Dupa primele 6 luni de lucru in Italia a fost prima oara cand ma agresat fizic.Eram de 7 ani impreuna atunci.Tinand cont de faptul ca aveam un copil am trecut cu vederea zicand ca "no fi foc acum"(mare greseala doamnelor,orice lucru are un inceput).Dupa un scurt concediu sa reantors in Italia.La urmatoarea vizita in tara,a venit cu noua idee de a nu mai merge eu la servici spunand ca ne va intretine el atat pe mine cat si pe fetita.Eu lucram acolo de la varsta de 19 ani si aveam acest servici cand ne-am cunoscut el in schimb lucra la unchiul lui la un atelier auto fara a avea CM sau ce-l putin un salariu.Primea de acolo ce si cat dorea unchiul lui. Datorita serviciului meu era coasigurat la un medic de exemplu.In conditiile aceste normal ca nu am fost de acord sa-mi las serviciul.Ganditiva ca atunci cand ai un copil mergi mult mai des la un control medical si ce te faci daca nu poti prezenta o adeverinta de servici?Ori nu esti primit ori dai ceva mai mult,asta in caz ca ai,si se rezolva totul.Daca nu am fost de acord cu devenirea din salariat in casnica normal ca iar au inceput certurile,certurii cu care am mers,mai des sau mai rar pana in aprilie 2006 cand dupa 4 ani de mers continuu la nenumarati doctori oftalmologi cu cea mica suferind de strabism,si schimbat ochelari din 6 in 6 luni,am gasit un medic care sa hotarat sa intervina chirurgical.Atunci normal ca l-am anuntat si bineanteles ca i-am cerut ajutor financiar,dar pe care nu a benevoit sa mi-l ofere.
In final,cu ajutorul lui D-zeu fetita a beneficiat de aceasta interventie chirurgicala.
In luna februarie 2006 a fost ultima oara cand el a trimis bani acasa.Cand a venit
in sept si i-am spus de banii ce nu i-a trimis fetitei in toata aceasta perioada mi-a spus simplu ca daca vreau bani sa-l dau in judecata lucru care l-am si facut dar la prima audiere ce am avut-o in ian.2007 am cerut termen pentru modificarea actiunii in care am introdus si cererea de divort.
Dupa toate cele relatate(si sunt mult mai multe) mai consideratii ca m-am grabit sa divortez ?
nu sunt avocat de meserie dar am lucrat ca jurist. in primul rand eu am introdus cerere de divort impotriva sotiei mele in februarie 2009. aveam salariu mai mic decat ea dar primeam bani in fiecare luna de la parintii mei din spania. m-am oferit sa platesc pensie alimentara in cuantumul hotarat de instanta. in acel moment nu conta cat era suma de plata fiindca eu oricum vroiam sa ma ocup mai mult de educatia fetitei mele de 2 ani si eram gata sa-i dau fostei mele sotii mai multi bani decat prevedea instanta. divortul s-a suspendat eu am plecat in spania si acum ea a introdus actiunea de divort la staruinta parintiilor ei. eu momentan nu lucrez legal in spania deci ea nu poate dovedi venitul meu aici. cred ca se v-a stabili si la mine ca pensia alimentara sa fie calculata la venitul minim pe economie. eu oricum am de gand sa trimit mai mult de atat dar mi-e teama ca ea va cere marirea pensiei si eu la un moment dat nu voi mai putea achita ceea ce va duce la abandon de familie = infractiune pedepsita de codul penal. cat am fost casatoriti eu am primit multi bani de la parintii mei si am investiti foarte mult in garsoniera unde am locuit impreuna(proprietar fiind socrul meu) si la tara la ei unde proprietari sunt parintii ei. sunt in divort cu sotia mea dar de cand am plecat i-am trimis bani pt fetita mea dar ea ba a achitat rata la masina( si spune la toti ca e masina ei si a platit-o numai ea) ba atunci cand i-am trimis bani de ziua fetitei mele si-a pus usa metalica la intrare(dispun de probe concludente ca sa dovedesc asta). ia-m trimis si un colet cu haine si jucarii pt copilul meu. l-a refuzat atunci cand s-a dus o persoana sa-i dea coletul. eu acum ce sa fac? sa spun ca e bine daca as plati pensia alimentara calculata la 25% din salariul minim pe economie. daca altcineva e de alta parere va rog sa imi spuneti dar cred ca s-a procedat corect in instanta.