avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 501 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Hotarare instanta stabilire pensie de intretinere
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Hotarare instanta stabilire pensie de intretinere

Buna seara.
In timpul procesului de divort,se cere de catre reclamant incredintarea minorului si stabilirea pensiei de intretinere a acestuia la nivelul veniturilor pe care paratul le realizeaza.Mentioneaza ca paratul lucreaza de 3 ani in Italia impreuna cu varul reclamantului.Dupa aproximativ 2 ani si jumatate paratul inceteaza sa mai trimita bani acasa.In aceasta perioada minora suferind o operatie la ambii ochii,operatie la care paratul nu a contribuit cu absolut nimic,acesta fiind si unul din motivele actiunii de divort.
Deoarece reclamantul nu stia sigur daca paratul are sau nu CM in Italia,pentru stabilirea pensiei de intretinere aduce ca proba la dosar pe langa declaratiile martorilor ce cunosteau atat reclamantul cat si paratul, un set de inscrisuri privind evidenta trimiterilor postale si bancare cu valoare declarata expediate prin intermediul firmei de catre parat din Italia destinatara fiind reclamanta ,ordin de plata nr.... si numele firmei la care stia ca lucreaza paratul.
Paratul depune la dosar o intampinare in care specifica ca nu mai locuieste de multa vreme la adresa la care acesta a fost citat de catre reclamanta ( adresa stiuta de reclamanta care era de fapt si cea reala din C.I) ci locuieste in Italia (de aici si neprezentarea pe tot timpul procesului ),citarea lui la adresa din tara fiind facuta cu rea credinta.Privitor la motivele divortului paratul declara ca adevaratul motiv al divortului intentat de reclamanta este de fapt infidelitatea acesteia avand ca proba marturia martorilor lui: mama si sora acestuia,cerand desfacerea divortului din vina exclusiva a reclamantei.Cu toate acestea cere ca minorul sa fie incredintat spre crestere si educare reclamantei,nu-si cere nici un fel de drept la vizita si se obliga la plata unei pensii de intretinere in favoarea acestuia la venitul minim pe economie deoarece el nu realizeaza nici uveniturii in Italia.
In urma unei anchete sociale se stabileste de catre aceasta ca la data anchetei paratul locuia in Italia iar minorul,prescolar inscris la Gradinita cu program normal,era bine intretinut si ingrijit,conditiile de care dispunea din punc de vedere material si moral fiind bune.
In urma unor declaratii mincinoase spuse de catre martorii paratului,reclamanta a adus probe din care reiesea falsitatea acestora.
Instanta apreciaza ca este in interesul minorei,imediat si de perspectiva sa fie incredintata spre crestere si educare reclamantei.
Prin probele administrate in cauza sa demonstrat concludent un cuantum cert al veniturilor din munca ,in strainatate de catre parat.

Cu toate acestea instanta apreciaza ca un criteriu obiectiv in raport de care se poate calcula pensia de intretinere in lei in favoarea minorei este salariul minim pe economie si anume obliga paratul la plata sumei de 90 lei reprezentand pensia de intretinere.
In urma tuturor dovezilor aduse de reclamanta si intampinari paratului depusa la dosar referitoare la domiciliul si venitul acestuia,vi se pare corecta aceasta Hotarare a Instantei?

Cu speranta ca voi primi un raspuns mai explicativ ( daca exista) la cele relatate,
va multumesc anticipat.

leonora
Cel mai recent răspuns: leonora , utilizator 20:13, 8 Noiembrie 2009
Poate nici eu nu aveam nici o nedumerire la hotararea instantei daca exsotul nu lucra acolo impreuna cu varul meu,am adus ca proba inscrisuri bancare si postale cu valoare declarata,am spus si firma unde lucra in Italia si mai ales ca el singur a recunoscut ca locuieste in Italia de 3 ani.Ma nedumerit faptul ca Judecatorul,dupa parerea mea,atata timp cat paratul a declarat ca locuieste in Italia de atata timp dar nerealizand nici un venit,avand la dosar si inscrisurile cu bani trimisi lunar de catre el,destinatar fiind eu,de ce nu la intrebat pe parat practic ce face in Italia de atata timp daca servici nu are dar are bani sa trimita in tara.De ce nu sa dispus,pe cai cunoscute de Instanta stiind numele firmei si adresa unde eu am declarat ca lucreaza,cercetarea acestui lucru?Am omis sa va spun ca judecatorul era nasul de cununie si botez al copiilor sorei paratului si nu numai o data,inainte de aceasta actiune de divort ne-am intalnit cu totii la anumite petrecerii.El er primul care stia acest adevar dar si unicul ce putea da o hotarare in aceasta actiune.Poate de aici si nedumerirea mea.
Referitor la tot ce ati facut dv.dl Daniel Stoica pentru copil si la ce inca sunteti dispus sa facetii exista o diferenta ca de la Cer la Pamant intre dv si tatal copilului meu.Fetita mea nu a beneficiat pe langa pensia alimentara sau banii ce-i trimitea inainte de divort (100 euro/luna) de nimic in plus,nici macar o bomboana.
Cred ca asa cum se poate marii o pensie alimentara printr-o simpla actiune in instanta tot la fel se poate cere si o micsorare a acesteia daca exista dovezi de micsorare a venitului celui ce plateste pensia de intretinere.
Parerea mea este ca in majoritatea cazurilor in care se ajunge la divort,conteaza foarte mult bunul simt,respectul fata de cel de care alaturi ai petrecut o anumita perioada de timp si nu in ultimul rand fata de copilul tau care in final consider ca el are cel mai mult de suferit in urma unui comportament urat din partea unuia dintre parintii.
La urma urmei pentru urmasii nostri traim pe acest Pamant si exista momente in viata cand o vorba dulce sau o mangaiere din partea copilului tau iti alunga orice durere sufleteasca. :console:

va multumesc
leonora

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie intretinere retroactiva?? beatrice67 beatrice67 buna ziua.numele meu este beatrice si am o fiica de 20 ani care este studenta,in1993 am divortat de tatal ei .eu am obtinut custodia iar el a fost obligat la ... (vezi toată discuția)
Cerere pensie alimentara ContSters152823 ContSters152823 buna ziua, pot cere in istanta pensie alimentara tatalui copilului meu daca nu realizeaza venitur?el nu a lucrat niciodata si nici nu cred ca va vrea sa ... (vezi toată discuția)
Nedeclararea veniturilor pt majorarea pensiei alimentare minori loredana busuioc loredana busuioc am cerut in instanta majorarea pensiei de intretinere pt cei 2 minori(sunt divortata din oct 2000 iar fostul sot e obligat sa plateasca pensie de intretinere ... (vezi toată discuția)