avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1186 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Verificarea apometrelor
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Verificarea apometrelor

Buna ziua,

In blocul in care locuiesc, majoritatea locatarilor si-au pus apometre sau centrale de apartament. Eu nu, impreuna cu inca vreo 4 apartamente. Deci platim extrem de mult apa calda si apa rece, pt ca cei care au apometre nu au declarat niciodata cat consuma. Cum sa procedez? Mentionez ca presedintele si comitetul au apometre. Exista vreo lege care sa-i forteze sa-si citeasca apometrele si sa fie si verificati sau o alta modalitate de a-i forta sa fie corecti?

Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 16:09, 29 August 2018
Care sunt cauzele pentru care platiti extrem de mult apa?
Care este modul de repartizare al consumului de apa?
Cat platesc cei care au apometre si cat platesc cei care nu au apometre, exista diferente?
Doamna,
Intr-o asociatie de proprietari, nu face fiecare ce vrea.
Concret, daca undeva, in AG s-a hotarat montarea de apometre, apoi toata lumea trebuie sa procedeze asa. Acum, ati observat, daca cei cativa proprietari care nu v-ati montat aceste apometre, ati constata ca sunteti "la mana" celorlalti....
Pe de alta parte, chiar in conditiile in care toti proprietarii au montate apometre, aproape intotdeauna vor apare diferente intre cantitatea contorului general si suma consumurilor apometrelor declarate de catre proprietari.
Aici pe forum, a curs "multa cerneala" pe aceasta tema, inclusiv necesitatea intocmirii de catre comitetul executiv a unui regulament intern privind gestionarea si repartizarea acestor diferente.
Cautati pe forum un astfel de regulament pe care sa-l aplicati si in asociatia din care faceti parte. Daca nu gasiti, spuneti si va ajutam.
Succes!
Ultima modificare: Miercuri, 29 August 2018
Adam Grecu, utilizator
Fiecare locatar si-a pus apometre sau si-a instalat centrala pt ca asa a vrut. Nu s-a hotarat in AG sa punem toti.
Eu platesc apa calda (lunia iunie) 197, 63 ron resp 125,20 ron apa rece. Cei cu apometre, la acelasi numar de persoane si aceeasi suprafata a apartamentului platesc 13,54 ron apa calda si 20,05 ron apa rece.
Contabila mi-a spus ca de fapt le pune consum minim pt ca nu declara deloc cat consuma. Nu stiu care e modul de repartizare al consumului de apa. Presedintele blocului nu locuieste in bloc pt a fi intrebat, iar administrator nu avem. Deci cui trebuie sa reclam situatia asta? Ca as vrea si raspuns oficial. Am incercat sa vorbesc cu cineva din comitet si mi-a spus ca e prea mare deranjul cu apometrele si ca mai bine sa nu-mi pun. (persoana respectiva avand apometre si platind 20 ron in loc de 200 ron cu aprox la apa rece). De fapt, vor sa ramanem cativa fraieri care sa platim pt tot blocul...
Va multumesc anticipat.
Ultima modificare: Miercuri, 29 August 2018
mihaeladumitrache73, utilizator
Apa nu se plateste functe de suprafata, doar in cazul unei avarii pe coloana comuna cand se repartizeaza pe cota parte indiviza.
Comparativ la nr de persoane dvs (fara apometre) platiti aproximativ de 10 ori mai mult decat cei cu apometre!!
Doamna, un apometru costa 50 lei in orice magazin specializat de bricolaj sau de instalatii, cu banii pe care ii platiti in plus ati putea sa va montati in fiecare luna ~ 6 apometre!!
In asociatia dvs este haos daca persoana care repartizeaza cheltuielile o face la ochiometru, fara o baza reala,
Este si vina dvs pentru ca nu v-ati montat apometre, sa platiti ca ceilalti. Nu va obliga nimeni sa va puneti centrala dar nu trebuie sa acceptati sa ii sponsorizati pe ceilalti.
Nu se tin adunari generale in care sa discutati problemele din bloc?
Daca nu aveti administrator discutati cu persoana care intocmeste listele, cu cei din comitet, mobilizati-i si pe cei care nu au apometre sa va montati toti apometre.
Nu cunoasteti cum se repartizeaza apa pentru ca nu va cunoasteti drepturile de proprietar si nu v-a interesat.
Pe langa lista de intretinere trebuie sa existe o justificare a repartizarii cheltuielilor, exista o astfel de justificare langa lista de plata sau nu (un tabel cu cheltuieli, valoarea utilitatilor impartite pe nr de pers, cota parte indiviza)?
Exista dispozitii concrete in temeiul carora se pot instala aparate de contorizat individual
La fel instalarea de centrala termica individuala obligatoriu necesita parcurgerea unor etape legal prevazute acord asociatie de proprietari exprimst prin hotarararea adunarii generale,acord furnizor de utilitati,etc
Daca nu aveti administrator cine intocmeste listele de intretinere lunara ?
Avand in vedere costurile lunare nejustificate,este de preferat sa instalati apometre individuale a caror costuri se vor amoritiza in 3-4 luni

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Montare apometre annesis annesis Buna ziua, La noi in bloc nu sunt montate apometre si consumul este pe nr de persoane, ceea ce ma dezavantajeaza. Cum pot face ca sa montez apometre si sa ... (vezi toată discuția)
Apa la pausal brgp123 brgp123 Buna ziua, Am marea rugaminte sa ma lamureasca cineva in urmatoarea problema: In scara unde locuiesc nu exista absolut nici un proprietar fara apometru - ... (vezi toată discuția)
De ce platesc pierderile de apa, daca am apometre traianp traianp Buna ziua De cateva luni ma confrunt cu urmatoare situatie in cadrul asociatiei de proprietari unde locuiesc la apa rece sunt incarcat in fiecare luna cu 1, ... (vezi toată discuția)