avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 713 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatie de crestere a copilului
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatie de crestere a copilului

Buna ziua!
Beneficiez de indemnizația de crestere a copilului daca in anuii 2016-2017 am avut contract de 2 ore si in martie 2018 pana in iunie 2018 am avut contractul de 8 ore.Mentionez ca am rămas insarcinata in luna martie,iar din luna iunie nu mai lucrez avand probleme cu sarcina si a trebuit sa îmi dau demisia.Am sa nasc in luna decembrie 2018.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:20, 4 Septembrie 2018
Acordarea indemnizatiei pentru CCC nu este conditionata de durata timpului - norma intreaga sau cu timp partial -, singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, au realizat timp de cel puţin 12 luni , aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.

Asadar, beneficiati de indemnizatia pentru CCC chiar daca aveti 2 ore/zi sau 4 ore/zi ori 8 ore/zi daca indepliniti conditia prevazuta de lege pentru acordarea indemnizatiei.

Baza legala este art. 2 din OUG nr.111/2010 :
(1) Persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, au realizat timp de cel puţin 12 luni venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară.
...

Din interpretarea acestui articol reiese ca legiuitorul nu a conditionat acordarea indemnizatiei pentru CCC de durata timpului de munca (norma intreaga sau partiala).
In perioada 2017 am avut si 4 luni de concediu fara plata (am muncit intr-un salon si a fost inchis).
Am avut ceva de genul 1 ianuarie-1 august 2017 nedeterminat; dupa 1 -20 august 2017 in fara plata.Dupa 20 august -1 octombrie nedeterminat si de la 1 octombrie pana in anul asta 2018 in februarie fara plata.
Iar din care 14 martie 2018 pana la 1 iunie 2018 am lucrat pe perioada nedeterminata .
Vreau sa stiu cate luni mai îmi trebuie sa fac 12 luni pana in luna decembrie cand nasc ca sa beneficiez de indemnizatia de crestere a copilului.Multumesc
Ultima modificare: Luni, 3 Septembrie 2018
stenia 31, utilizator
De unde îmi pot ridica cotizatia pentru indemnizatie,locurile de munca unde am lucrat s-au inchis (au fost saloane de infrumusetare si nu au mers)
Actele pentru indemnizatie se depun la Primaria in raza careia aveti domiciliul.

Vedeti si celalalt raspuns primit
www.avocatnet.ro/forum/discu...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie pfa MLCristina MLCristina Buna ziua! Sunt pfa din 7 martie 2017, cu 6 luni inainte adica din septembrie nu am mai avut contract nicaieri. Acum, sunt insarcinata si termenul e pe 1 ... (vezi toată discuția)
Intrebare concediu postnatal Ana Niculescu Ana Niculescu Buna ziua, am lucrat 3 ani pana in luna mai a acestui an (2017) la o gradinita. Contractul s-a incheiat in 4 mai. In iunie a aparut sarcina. In 28 august voi ... (vezi toată discuția)
Lamurire indemnizatie elutza elutza Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu o lamurire. desi am citit noua lege a indemnizatiilor nu am reusit sa ajung la o concluzie. Pana in data de 16 august ... (vezi toată discuția)