O femeie cadru didactic de 63 de ani, dupa trei ani de prelungire a contractului de munca, se hotaraste acum la inceput de an scolar sa lucreze pana la 65 ani, dupa hotararea CCR din 24 iulie 2018. Avand in vedere ca s-au incheiat toate etapele de repartizari pe posturi exista riscul sa ramana fara norma intreaga un alt cadru didactic titular, care nu mai poate gasi completare de norma la acest moment. Pana la ce data trebuia facuta o astfel de cerere? Cum trebuie procedat in acest caz?
Decizia CCR mentioneaza " ... la împlinirea vârstei legale de pensionare, dau dreptul femeii să opteze fie pentru deschiderea dreptului la pensie și încetarea contractului individual de muncă în curs, fie pentru continuarea acestui contract, până la împlinirea vârstei legale de pensionare prevăzute pentru bărbați, la acea dată".
Este nascuta in mai 1955 si data pensionarii era iunie 2015. I s-a aprobat prelungirea cu cei 3 ani pana la varsta standard de 63 ani, care s-au incheiat odata cu anul scolar curent -2018.
Domnule Cornel Vasile,
Va multumesc foarte mult pentru raspuns. La fel am gandit si eu, unitatea unde lucreaza persoana ar fi trebuit in iunie 2015 sa-i comunice persoanei respective ca CIM-ul inceteaza de drept, iar pentru cei trei ani sa aiba contracte pe durata determinata (necesita aprobarea CA in fiecare an in functie de existenta orelor/normei). Nu stiu daca a facut-o, iar Decizia CCR a aparut dupa implinirea varstei maxime de 63 ani, valabila in acest an. Exista riscul ca cineva (in speta Inspectoratul Scolar Judetean) sa gandeasca altfel si sa-i aprobe cererea?
Cu multa stima,
Pensionare femei
Danaioana
Buna ziua,
Angajată, institutie publica, femeie, nascuta in noiembrie 1957.
Conform Legii 263/2010, se poate pensiona la limita de virsta in aceasta luna, ... (vezi toată discuția)