avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 758 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA 5%
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA 5%

Buna ziua,

doresc sa achizitionez o casa cu teren , 236 mp terenul, 120 mp utili constructia, pret 130000 EUR. Dezvoltatorul imi spune ca pretul include TVA 5%. Eu stiu ca valoarea maxima a unei case trebuie sa fie de maxim 450000 ron pentru a beneficia de TVA 5% la care se adauga si TVA-ul. Cum se poate vinde casa la 130000 EUR cu acest procent de TVA? Celelalte conditii sunt indeplinite. (S Utila si S teren)
Ultima modificare: Luni, 3 Septembrie 2018
LDMUNTEANU, utilizator
Cel mai recent răspuns: Iulian MANEA , Contabil 23:37, 11 Iunie 2021
Probabil vanzatorul nu stie acest lucru. Suma de 450.000 lei este cea fara TVA. Deci valoarea totala este de 450.000 + tva 5% = 472.500 lei.

Cod Fiscal

(3) Cota redusă de 5% se aplică asupra bazei de impozitare pentru următoarele livrări de bunuri și prestări de servicii:

c) livrarea locuințelor ca parte a politicii sociale, inclusiv a terenului pe care sunt construite. Terenul pe care este construită locuința include și amprenta la sol a locuinței. în sensul prezentului titlu, prin locuință livrată ca parte a politicii sociale se înțelege:

3. livrarea de locuințe care au o suprafață utilă de maximum 120 m2, exclusiv anexele gospodărești, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depășește suma de 450.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată, achiziționate de orice persoană necăsătorită sau familie. Suprafața utilă a locuinței este cea definită prin Legea locuinței nr. 114/1996, republicată, cu modificările și completările ulterioare. Anexele gospodărești sunt cele definite prin Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, republicată, cu modificările și completările ulterioare. Cota redusă se aplică numai în cazul locuințelor care în momentul vânzării pot fi locuite ca atare și dacă terenul pe care este construită locuința nu depășește suprafața de 250 m2, inclusiv amprenta la sol a locuinței, în cazul caselor de locuit individuale. în cazul imobilelor care au mai mult de două locuințe, cota indiviză a terenului aferent fiecărei locuințe nu poate depăși suprafața de 250 m2, inclusiv amprenta la sol aferentă fiecărei locuințe. Orice persoană necăsătorită sau familie poate achiziționa o singură locuință cu cota redusă de 5%, respectiv:

(i) În cazul persoanelor necăsătorite, să nu fi deținut și să nu dețină nicio locuință în proprietate pe care au achiziționat-o cu cota de 5%;

(ii) În cazul familiilor, soțul sau soția să nu fi deținut și să nu dețină, fiecare sau împreună, nicio locuință în proprietate pe care a/au achiziționat-o cu cota de 5%;
Buna ziua,

dezvoltatorul cunoaste cu siguranta legea. Nu este la primul proiect. Am cerut un draft de antecontract ca sa vad clauzele si mi s-a dat o copie dupa un antecontract deja semnat la notariat de alt cumparator unde se specifica suma,de 130000 Eur cu TVA inclus de 5%. Ma gandesc ca ar fi trebuit sa-i informeze notarul in cazul in care ei nu stiau...sunt total nedumerita. Vorbim de o persoana juridica in calitate de vanzator.

Cu multumiri,
Ultima modificare: Vineri, 7 Septembrie 2018
LDMUNTEANU, utilizator
In contract pretul de 130.000 euro este cu TVA sau fara? Trebuie sa fiti atent la aceasta.

Cel mai bine este sa negociati si sa treceti peste tot valoarea totala a imobilului, inclusiv TVA.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Achiziție imobil de către o persoană care are deja în proprietate unul. cât va plăti tva: 5% sau 19%? Viorelia man Viorelia man Bună seara. Imobilul se vinde de o firma care l-a construit. Cumpăra pf care nu a mai cumpărat alt imobil cu tva, însă mai are în proprietate alt imobil. ... (vezi toată discuția)
Tva 5% leo2077us leo2077us Buna ziua, Sotia a achizitionat in 2010 un apartament prin programul prima casa cu TVA 5%. In 2014 ne-am casatorit. Anul acesta am dori sa contractam un ... (vezi toată discuția)
Programul prima casa - nelamuriri tva Adakule Adakule Există două tipuri de creditare prin programul prima casa? Unul cu TVA 5%?Unul cu TVA 19%? Avansul fiind 5% in ambele cazuri. (vezi toată discuția)