avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 895 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Anii de facultate si pensia de invaliditate
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Anii de facultate si pensia de invaliditate

Daca am dreptul sa mi se ia in consideratie anii de facultate (absolvita la zi) la calculul pensiei de invaliditate, de ce oare mi-au fost refuzate documentele justificative in acest sens, sub pretextul ca acestia conteaza doar la pensia de varsta? Acest lucru s-a intamplat in aprilie 2011, am revenit cu documentele in august 2018 si mi-au spus acelasi lucru. Dupa indelungate insistente mi-au primit in sfarsit, documentele.
O fi interpretare gresita a legii, o fi rea vointa, cert este ca, eu am pierdut deja acest drept timp de 7 ani si jumatate.

In cazul in care nu imi iau nici macar acum, in calcul anii de facultate la zi, pot sa ii pierd definitiv, deoarece, neavand stagiul complet de cotizare (datorita aparitiei premature a bolii) pensia de varsta va rezulta mai mica decat pensia de invaliditate.
Astept clarificari. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:58, 5 Septembrie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Perioada desfasurarii studiilor universitare de licenta la zi este valorificata la stabilirea stagiilor de cotizare in vederea acordarii pensiei pentru limita de varsta, pensiei de invaliditate si pensiei de urmas.
Asa am aflat si eu, e drept, destul de tarziu, dar cei de la CJP .D-ta insista cu teoria ca anii de facultate se iau in consideratie doar la pensie de varsta. Am avut discutii in contradictoriu, inclusiv cu un din directoarele de acolo. Nu vroiau, pur si simplu, sa imi primeasca documentele. Acum, ca in sfarsit, mi le-au primit (cu 7ani si jumatate intarziere, perioada in care am fost privata de acest drept) sunt curioasa, ce raspuns imi vor da!
Nu avem de unde sa stim ce răspuns vi se va da.... Probabil ca vor aplica legea de data aceasta

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despre pensie de invaliditate Geoc78 Geoc78 Buna ziua, Doresc sa intreb daca se iau in consideratie, anii de facultate (la zi) la calculul pensiei de invaliditate, sau doar la pensia de varsta? (vezi toată discuția)
Stagiu asimilat im82 im82 nelamurire: Daca nu s-a efectuat stagiul complet de cotizare corespunzator varstei (exclusiv stagiile asimilate), la pensionarea de varsta se adauga ca stagiu ... (vezi toată discuția)
Calcul pensie anticipata raveanu raveanu Buna ziua. Sunt nascuta in octombrie 1962, angajata din 1986, cu 5 ani facultate -studii la zi. Va rog sa ma ajutati sa aflu ce optiuni am pentru pensionare ... (vezi toată discuția)