avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1145 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... obligatie proprietar imobil incadrat in grad seismic I
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

obligatie proprietar imobil incadrat in grad seismic I

In cazul in care un imobil cu destinatie de locuinta este incadrat in grad seismic I iar proprietarul acesteia transfera dreptul de folosinta printr-un contract de inchiriere, este obligat acesta sa insereze in contract stadiul seismic al cladirii. Care sunt consecintele in cazul in care nu notifica chiriasul despre acest fapt ?
Cel mai recent răspuns: Demos , utilizator 18:38, 6 Septembrie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,
Termenul exact este clasa de risc seismic.
Aceste clase sunt stabilite prin actul normativ P100-92 ele fiind in numar de 4, de la RsI la Rs IV.
Ori, dvs in calitate de locator, prin art 1786 al legi 287/2009 (NCC actualizat 2018), aveti obligatia de:
a) a preda locatarului bunul dat în locaţiune;
b) a menţine bunul în stare corespunzătoare de folosinţă pe toată durata locaţiunii;
c) să asigurati locatarului liniştita şi utila folosinţă a bunului pe tot timpul locaţiunii.
Deci, daca apartamentul pe care dvs vreti sa-l inchiriati se situeaza intr-un imobil clasat in clasa Rs I, conditiile b) si c) ale articolului 1786 nu sunt indeplinite.
Pentru a fi si mai la obiect, inchiriind acest apartament in stadiul de clasare RsI a imobilului, nu numai dvs dpdv personal va expuneti unui risc major (puscaria), dar expuneti si locatarul unui risc mult mai important (puneti in pericol in mod voluntar si constient viata/ile unei/or alte persoane).
Faptul ca dvs mentionati in contractul de inchiriere clasa de risc seismic RsI al imobilului in care apartamentul este situat nu va scuteste de responsabilitatile introduse prin notiunea de "bun in stare corespunzatoare de folosinta".
Singura solutie pentru a putea inchiria este declasarea imobilului din RsI, in Rs II, III sau IV prin efectuarea de lucrari de eliminare a zonelor slabe ale elementelor structurale cu rol major in preluarea incarcarilor seismice (intelegand prin "zone slabe" zonele slabe din punct de vedere al capacitatii de rezistenta al elementelor structurale).
Aceasta solutie trebuie aplicata in coordonare cu ceilalti coproprietari ai codominiului, sau prin actionarea in cadrul unei AP daca imobilul are mai mult de 3 proprietari.
Ultima modificare: Miercuri, 5 Septembrie 2018
Demos, utilizator
In cazul unui imobil cu mai multi de 3 proprietari clasat in clasa Rs I, ce masuri poate lua Presedintele , Comitetul Executiv si Administratorul in cazul in care unul dintre proprietari nu isi respecta obligatiile prevazute la art 1786 al legi 287/2009 (NCC actualizat 2018) si inchirieaza apartamentul, Concret, raspunderea pentru nerespectarea prevederilor Ordonantei 20/1994 Republicata, sa fie asumata de catre proprietarul in cauza si sa nu fie trasa la raspundere in solidar si Asociatia de Proprietari pentru faptele sale. Ce masuri ar trebui indeplinite?
Postarea dvs deschide mai multe sub-topic-uri.
1) O AP este o asociatie, o entitate juridica, deci raspunderile ei sunt limitate la actiunile proprii.
Actiunile individuale ale membrilor asociatiei (deci fara vot si decizie majoritara luata in AG a AP) nu creeaza responsabilitati directe AP-ului.
2) In cazul in care persoane fizice sau juridice sunt instiintate in mod oficial de catre terti fizici sau juridici de deciziile lor manifeste de a incalca legile, primele au obligatia de a aduce la cunostinta organelor competente deciziile ilegale luate de catre terti.
ATENTIE, responsabilitatea AP (complicitate si/sau neglijenta) este angajata din momentul in care aceasta este notificata oficial de decizia ilegala a tertului.
3) OG 20/1994 republicata priveste masurile pentru reducerea riscului seismic al constructiilor existente.
Ea precizeaza modul de organizare si finantare atat a constatarilor, expertizelor si proiectarii necesare pregatirii lucrarilor de reducere a riscului seismic cat al lucrarilor in sine.
Alineatul 6^1 al art. 2 al OG 20/1994 republicata care interzice organizarea in imobilele clasate in clasa de risc seismic Rs1 a activitatilor permanente si/sau temporare de catre proprietarii imobilului este numai un detaliu juridic.
Acest alineat al OG 20/1994 republicata a fost introdus ca o consecinta al pct. 2 al art.I din Legea nr. 282 din 18 noiembrie 2015.
Deci, Legea 282 din 18/11/2015 decide dreptul iar OG 20/1994 nu face decat sa transpuna aceasta decizie in practica.
Concluzia 1): AP nu este responsabila solidara cu autorul/ii infractiunilor din speta.
Concluzia 2): AP poate fi max cercetata pentru complicitate sau acuzata de neglijenta.
Deci, dupa inregistrarea in registrele AP-ului a notificarii oficiale de decizie a proprietarului de punere in locatiune al bunului sau, AP-ul are obligatia de a aduce la cunostinta primariei (in scris cu confirmare de primire si anexand o copie a notificarii) decizia proprietarului.
Proba lipsei de complicitate&neglijenta fiind facuta, AP este absolvita de orice responsabilitate.
Concluzia 3) Faptul ca mentionati OG 20/1994 republicata ma face sa ma interoghez asupra sensului pe care dvs vreti sa-l dati cererii din topic.
Aveti nevoie de sprijin in organizare si finantare de expertize,, lucrari, etc...?
Ultima modificare: Joi, 6 Septembrie 2018
Demos, utilizator
Nefiind indeplinite conditiile art 7 alin2 pct a din OG 20/1994 republicata nu se poate lua in calcul includerea intr-un program anual de excutie a lucrarilor de interventie. Pentru a demara procedura de declasare a imobiului din RsI, in Rs II, III sau IV si executia de lucrari ar presupune acordul tuturor 8 proprietari si inclusiv acceptarea de finantare din fonduri proprii. Situatie care, la ora actuala nu este aprobata. Insa pana la luarea unei decizii unii dintre proprietari considera ca este necesar sa ia toate masurile posibile in vederea evitarii unei situatii neplacute.

Multumesc pentru raspunsuri.
Exact ceea ce banuiam, situatia se complica.
1) Ati investigat toate posibilitatile de finantare? In functie de amplasarea imobilului, de structura si arhitectura sa exista mai multe posibilitati de finantare.
2) Care este situatia financiara a celor care nu sunt de accord cu declasarea imobilului din Rs1 spre ceva care va deschide posibilitatea de a vinde bunul imobiliar, de a-l inchiria, de a obtine un viager, etc...?
Stiind ca in 99.9% din cazurile de refuz acesta este motivat de dificultatile financiare.
Va rog sa intelegeti bine a 2-oua intrebare, nu va cer sa violati dreptul la viata privata al vecinilor respectivi, dar, in general, relatia intre vecini, ca orice in microcosmos societal, nu este intotdeauna conflictuala intre diversii indivizi constituanti ai microcosmosului respectiv.
Ex.: mi-a murit tatal in ianuarie, am fost surprins cand m-am trezit cu o multime de lumanari aprise la usa apartamentului si pe casa scarii (eu necunoscand acest obicei). Ori, stiu ca tata nu se avea bine cu toti vecinii (si nu pot crede ca de bucurie unii au apris lumanari, sic).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

obtinere acord vecin bunà ziua! mà confrunt cu o situatie pentru care và rog sà ... magda1612 magda1612 Bunà ziua! Mà confrunt cu o situatie pentru care và rog sà mà ajutati cu un ràspuns avizat. Am mostenit o càsutà bàtràneascà de la bunicii mei; ... (vezi toată discuția)
Obligatii primarie pentru cladirile din cateogriile de risc cutremur BX BX Pana in 1996 categoriile de urgenţă (U1-4) reprezentau prioritatea începerii lucrărilor de consolidare a clădirilor expertizate tehnic. Pentru fiecare ... (vezi toată discuția)
Expertiza mlpat pentru viitoare constructii in proximitate mariani111 mariani111 In urma unor lucrari de demolare de linga blocul meu, mi s-au fisurat 2 pereti din apartament. Am facut sesizare la Primarie si ISC si ambii mi-au raspuns ca ... (vezi toată discuția)