avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 808 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Expertiza MLPAT pentru viitoare constructii in ...
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Expertiza MLPAT pentru viitoare constructii in proximitate

In urma unor lucrari de demolare de linga blocul meu, mi s-au fisurat 2 pereti din apartament. Am facut sesizare la Primarie si ISC si ambii mi-au raspuns ca lucrarile au autorizatie si ca imi trebuie o expertiza MLPAT pt a stabili cauzele si masurile. Ma intereseaza ce pot face daca lucrarile VIITOARE vor continua sa produca pagube (urmeaza construirea unor blocuri de 30m).
Precizez ca blocul este vechi de 70 de ani, are balcoane fisurate etc.

Vecinii mei de bloc nu vor sa faca aceasta expertiza pentru ca ei nu au fost afectati (eu sunt pe coltul catre santier). Expertul tehnic nu face expertiza decat pe intreaga cladire.

Mi s-a explicat ca este nevoie de aceasta expertiza pentru a avea o imagine initiala a cladirii si pt a dovedi ca problemele cladirii nu existau deja inaintea inceperii lucrarilor.

1. Ce pot face acum pentru a putea avea pretentii in viitor?
2. Eventuala mea sesizare la ISC/Primarie/Politie nu va opri lucrarile imediat, indiferent de gravitatea pagubelor. Sesizarea mea initiala a primit raspuns dupa 3 saptamani, timp in care mie mi se miscau oalele pe soba. Exista o institutie care ma poate ajuta in timp real?
3. Ma ajuta pozele mele in instanta?

Daca expertiza MLPAT este unica forma de a imi proteja apartamentul ma gandesc sa suport eu costul pe intreaga cladire.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: mariani111 , utilizator 11:08, 14 Februarie 2019
Asa cum ati fost deja sfatuit, primul pas este sa faceti expertiza tehnica judiciara in specializarea ctii. Fara aceasta nu aveti elemente tehnice clare pe care sa le puneti in fata ISC in vederea solicitarii opririi lucrarilor de ctii. in zona, dar numai in conditiile in care concluziile expertului vor fi ca respectivele ctii. afecteaza rezistenta cladirii dvs.
Institutiile statului au obligatia legala (OG nr. 27/ 2002 privind petitiile) sa dea raspuns in 30 de zile de la sesizare.
Pozele facute de dvs. pot fi utile in instanta daca vor fi acceptate ca probe de instanta si partea adversa in proces.
Daca va hotarati sa faceti expertiza pe cheltuiala dvs. puteti cere expertului ca la raportul de expertiza sa anexeze si poze cu situatia existenta in cladirea dvs.
La proiectul de ctii. al blocurilor care se vor construi pentru obtinerea autorizatiei de ctii. ar trebui sa se regaseasca un studiu geologic al terenului.
Pentru fisurarea peretilor din apartamentul dvs. puteti contacta firma care demoleza si sa-i cereti in scris, cu nr. de inregistrare/ data (puteti trimite sesizarea prin posta cu confirmare de primire) sa faca reparatiile care se impun pe cheltuiala sa. Daca nu va intelegeti pe cale amiabila puteti deschide actiune in instanta si veti avea la dispozitie si expertiza tehnica.
Multumesc de raspuns.
Traduc raspunsul dvs punctual la intrebarile mele:
1. Doar expertiza MLPAT
2 Nu
3 Nu in mod obligatoriu

Referitor la studiul geo al terenului ma indoiesc ca va contine date care sa ne avantajeze
Referitor la fisurile produse de demolare (care este finalizata) nu am nici o dovada ca acele fisuri nu existau deja. Daca aveam o expertiza MLPAT facuta inainte de a incepe demolarea aveam sanse sa castig. Sau nu am inteles eu bine?
Eu daca cer expertiza MLPAT acum, ma va ajuta pentru viitoare pagube nu pt cele deja existente. Este practic imposibil ca expertul sa vada o fisura/crapatura si sa spuna ca e produsa de demolarea din august 2018 sau de uzura cladirii (vechi de 70 de ani).
1. Daca faceti expertiza nu inseamna ca in mod automat veti avea candva castig de cauza. Nimic nu poate garanta acest fapt.
2. Este doar de competenta ISC si primarie. Alte interventii sunt inutile.
3. Da, daca sunt acceptate de partea adversa in proces si de instanta de judecata.
Asa cum am mai scris deja, mai sus, expertiza nu asigura castigul, indiferent de momentul in care a fost efectuata. Dar lipsa expertizei duce sigur la esec.
Nimeni nu poate spune cu exactitate momentul aparitiei crapaturilor la o cladire veche de 70 de ani, deci trecuta intr-o zona cu grad seismic ridicat printr-un cutremur major si alte cateva cutremure mai mici.
Buna seara!
Daca doriti sa faceti ceva util pentru proprietari si pentru cladire va sfatuiesc sa solicitati o expertiza tehnica pentru incadrarea constructiei intr-o clasa de risc seismic.
Expertiza poate fi solicitata de catre asociatia de proprietari, daca exista sau de catre toti proprietarii deoarece este necesar sa se permita accesul in fiecare apartament si trebuie depuse extrasele de carte funciara, titlurile de proprietate ale tuturor apartamentelor, fiind necesar acordul tuturor proprietarilor.
Daca imobilul este in Bucuresti puteti apela la Primaria Generala, Administratia pentru consolidari pentru a beneficia de o expertiza gratuita, urmata de obligatia consolidarii data de OG nr. 20/1994.
Cu mentiunea ca exista precedent in practica instantelor in care instanta motiveaza ca nu obliga la respectarea legii deoarece obligatiile legale sunt expres prevazute de lege (cu referire la OG nr. 20/1994), nefiind necesar ca instanta de judecata sa oblige o persoana la respectarea legii, iar justitiabilul ar fi avut alte modalitati de realizare a unui drept oferit de lege, nu in instanta. Datorita faptului ca justitiabilul s-a adresat instantei de judecata declarata competenta sa judece cauza, pentru un drept, o obligatie prevazuta de lege, instanta a considerat ca acesta este in culpa procesuala din moment ce a apelat la instanta in loc sa gaseasca alte modalitati pentru realizarea dreptului prevazut de lege.
V-am dat acest exemplu deoarece rezultatul dintre problema pe care doriti sa o rezolvati si ce veti rezolva pana la urma poate fi imprevizibil, cu un mare consum de timp si eforturi financiare.
Multumesc de raspuns.
Am inteles partea cu expertiza tehnica pt incadrarea cladirii intr-o clasa de risc seismic. Aceasta expertiza atrage dupa sine obligatia consolidarii cladirii (evident, in cazul in care este considerata necesara).
Nu am inteles prea bine exemplul care l-ati dat. Adica cineva nu si-a consolidat cladirea, ca urmare a unei astfel de expertize, ulterior a apelat la instanta pt a cere despagubiri de la un potential vinovat, iar instanta a hotarat ca nu poate avea pretentii motivand ca existau alte cai inainte de ajungerea in instanta (presupun consolidarea cladirii?).
In cazul in care am inteles corect exemplul dat, inseamna ca eu as putea avea pretentii doar daca fac aceste consolidari.

Alte discuții în legătură

Consolidare imobil fara accept vecini bogdan.sb bogdan.sb Buna ziua, sunt proprietarul unui imobil (casa de locuit unifamiliara, parter + pivnite), situat in mediul urman, construit in mai multe etape pe parcursul ... (vezi toată discuția)
Obligatii primarie pentru cladirile din cateogriile de risc cutremur BX BX Pana in 1996 categoriile de urgenţă (U1-4) reprezentau prioritatea începerii lucrărilor de consolidare a clădirilor expertizate tehnic. Pentru fiecare ... (vezi toată discuția)
Obligația unei instituții publice de a efectua expertizarea tehnică a clădirii locului de muncă Miclea_Sorin Miclea_Sorin Îmi desfășor activitatea într-o clădire veche, mai exact clădirea unde funcționează Secția 3 Poliție București, și după intrarea în vigoare a ... (vezi toată discuția)