avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 835 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Am găsit client pentru un imobil ipotecat, închiriat ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Am găsit client pentru un imobil ipotecat, închiriat cu contract. Se poate întoarce chiriașul împotriva mea?

Buna ziua. Anul trecut am facut un credit cu garantie imobiliara,in care s.s pus interdictia instrainarii,inchirierii,etc fara acordul lor. Anul acesta,imobilul l.am inchiriat pe 5 ani. Chiriasul are urmatoarele clauze in contract; in caz de instrainare,trebuie sa.l anunt prima data pe el si sa astept un raspuns de cateva luni,in caz de denuntare unilaterala trebuie sa.l despagubesc. Eu acum am gasit sa o vand,banca este de acord si noii proprietari vor sa aplice art 1812 din cod civil. Chiriasul se poate intoarce impotriva mea si sa ma dea in judecata?
Ultima modificare: Miercuri, 5 Septembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Demos , utilizator 23:59, 6 Septembrie 2018
Trebuie sa mergeti cu documentele la un cabinet de avocatura, solicitati o consultatie. Este foarte important sa se studieze clauzele contractuale, altfel, aici, fara prea multe informatii, chiar ca nu putem sa va raspundem.
Succes!
Am fost la 3 avocati si am primit 3 raspunsuri diferite. Unul mi.a zis ca pot sa vand fara probleme si noii proprietari pot sa aplice art 1812,altul mi.a zis ca nu pot si ultimul ca pot sq vand dar pot fi data in judecata ulterior de chirias pt daune.

Adam Grecu a scris:

Trebuie sa mergeti cu documentele la un cabinet de avocatura, solicitati o consultatie. Este foarte important sa se studieze clauzele contractuale, altfel, aici, fara prea multe informatii, chiar ca nu putem sa va raspundem.
Succes!

2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pai da, sunt avocati si avocati. Cautati unul f. bun.
Mai multe, personal nu pot sa va sfatuesc.
Poate mai sunt si alte pareri, aici pe forum.
Mai sunt si alte pareri?

Adam Grecu a scris:

Pai da, sunt avocati si avocati. Cautati unul f. bun.
Mai multe, personal nu pot sa va sfatuesc.
Poate mai sunt si alte pareri, aici pe forum.

2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Stimate utilizator, suntem intr-o situatie delicata, ne cereti sfaturi dar nu furnizati informatii.
Ori, din ceea ce ne descrieti dvs ati facut greseala sa semnati un contract cu o clauza care va leaga de gât, de maini si de picioare prin termenul de raspuns "de cateva luni".
Oricum legea prevede ca in caz de vanzare al unui bun locativ inchiriat, proprietarul locator, in respectul art. 1828 al Legii 287/2009 referitor la exercitarea dreptului de preempţiune în materia vânzării, trebuie sa propuna intai locatarului achizitia bunului locativ in care acesta locuieste la pretul de piata oferit.
Deci, in cadrul unui contact normal, puteati sa trimiteti locatarului o propunere de achizitie scrisa (cu confirmare de primire) in care precizati: un termen de raspuns de 7 zile incepand de la data de primire; pretul deja oferit ; situatia bunului imobiliar, etc... .
Ceea ce, in absenta unui raspuns sau cu un raspuns negativ, v-ar fi permis sa vindeti fara nici o problema.
Iar, in cazul in care locatarul accepta pretul de vanzare, sa-i vindeti la pretul respectiv impunand o semnare (in termen de max 15 zile) a unei promisiuni de dobandire-instrainare cu clauze clare si penalitati importante.
Concluzii:
1) In absenta fizica a contractului, noi nu putem sti ce alte elemente contractuale joaca impotriva dvs si ce alte clauze pot fi utilizate in interesul dvs.
De aceea, cu multa dreptate si bun simt Dl. Adam Grecu v-a sfatuit sa consultati un avocat.
2) Daca avocatii consultati nu v-au dat satisfactie, pe acest site gasiti coordonatele unor avocati de un profesionalism incontestabil.
Avocati capabili nu numai de a da sfaturi ci si de a explica speta, deci, ramane sa alegeti in functie de afinitati, explicatiile cele mai bune, logicile cele mai adecvate.
Atat regulamentul site-ului cat si dpdv deontologic, pe site nu putem sa furnizam date precise, sa numim persoane, chiar daca avem si noi, ca toate fiintele umane, preferintele noastre.
3) In calitate de locator va trebui sa dispuneti de o biblioteca de contracte verificate de contractualisti de profesie.
Ultima modificare: Vineri, 7 Septembrie 2018
Demos, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de inchiriere spatiu comercial CristinaBarbu84 CristinaBarbu84 Buna dimineata! Tatal meu a inchiriat un spatiu comercial pe o perioada de 2 ani - el fiind proprietarul - din diverse motive s-a hotarat sa il vanda, ... (vezi toată discuția)
Proprietar imobil, am chirias si vreau sa vand casa ! apacareplange apacareplange Buna seara! Va rog sa ma ajutati cu un raspuns. Ma aflu in urmatoarea situatie: sunt proprietarea unui imobil si am inchiriat unei doamne care a deschis un ... (vezi toată discuția)
Punere in posesie stefaniuradu stefaniuradu Am achizitionat un spatiu cu credit de la o banca s-a facut contract de vanzare cumparare la notar prin care vanzatorii declara ca imobilul nu este scos din ... (vezi toată discuția)