avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 458 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de inchiriere spatiu comercial
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de inchiriere spatiu comercial

Buna dimineata!
Tatal meu a inchiriat un spatiu comercial pe o perioada de 2 ani - el fiind proprietarul - din diverse motive s-a hotarat sa il vanda, trimitindu-le chiriasilor o notificare in care le da 180 zile preaviz pentru parasirea locatiei asa cum prevede contractul de inchiriere, acesta urmeaza a fi vandut in luna Ianuarie 2020, imi puteti spune va rog daca acest contract inceteaza in ianuarie dupa vanzarea locatiei sau dupa expirarea celor 180 de zile de preaviz? Mentionez ca noul proprietar este dispus sa ii lase sa incheie cele 180 de zile de preaviz, fara a primi nici o suma de bani de la chiriasi, banii din chirie urmand a fi incasati tot de vechii proprietari.
Tot in contractul de inchiriere ar putea sa se afle raspunsul.
In principiu, vechiul proprietar nu poate sa dispuna de un bun pe care nu il mai detine.
Mulțumesc, dar in contract se specifica perioada de preaviz de 180 zile in cazul instrainarii.

Aurel Fleancu a scris:

Tot in contractul de inchiriere ar putea sa se afle raspunsul.
In principiu, vechiul proprietar nu poate sa dispuna de un bun pe care nu il mai detine.

Buna seara,

Contractul inceteaza la implinirea termenului de preaviz de 180 de zile.

Daca intre tatal dvs. si noul proprietar exista o intelegere potrivit careia, tatal dvs. are dreptul sa incaseze chiria pana la incetarea contractului de inchiriere, aceasta intelegere este perfect legala.

Va mulțumesc frumos dna. Avocat Cristina Ciurea.

Cu deosebită stimă,
Cristina Barbu

Avocat Cristina CIUREA a scris:

Buna seara,

Contractul inceteaza la implinirea termenului de preaviz de 180 de zile.

Daca intre tatal dvs. si noul proprietar exista o intelegere potrivit careia, tatal dvs. are dreptul sa incaseze chiria pana la incetarea contractului de inchiriere, aceasta intelegere este perfect legala.

Sunt aplicabile dispozitiile art. 1812 alin. 2 din Noul Cod civil, coroborate cu principiul de drept potrivit caruia, contractul este legea partilor si clauza din contractul de locatiune care prevede ca termenul de preaviz este de 180 de zile.

Art. 1.812. (1) Daca partile convin astfel, locatiunea inceteaza in cazul instrainarii bunului dat in locatiune.

(2) Cu toate acestea, locatiunea ramane opozabila dobanditorului chiar si dupa ce locatarului i s-a notificat instrainarea, pentru un termen de doua ori mai mare decat cel care s-ar fi aplicat notificarii denuntarii contractului, conform prevederilor art. 1.816 alin. (2).

(3) Locatarul caruia i s-a comunicat incetarea contractului cu respectarea prevederilor alin.
(2) nu are drept la despagubire nici impotriva locatorului, nici impotriva dobanditorului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract inchiriere dupa vanzare imobil Krusht Krusht Buna ziua Societatea comerciala la care sunt angajat are un contract de inchiriere pentru un birou care recent si-a schimbat proprietarul. Noul proprietar ... (vezi toată discuția)
Punere in posesie stefaniuradu stefaniuradu Am achizitionat un spatiu cu credit de la o banca s-a facut contract de vanzare cumparare la notar prin care vanzatorii declara ca imobilul nu este scos din ... (vezi toată discuția)
Proprietarul casei în care stau fără contract de închiriere a vândut imobilul. pot fi obligat să mă mut imediat? serios66 serios66 stau cu chirie la o casa pe care am inchiriato verbal fara contract de inchiriere mentionez faptul ca stau acolo de 2 si 6 luni si m au tot dus cu vorba ca o ... (vezi toată discuția)