As dori o informatie privind indemnizatia de crestere a copilului. Sotia mea este insarcinata in luna a cincea urmand ca anul viitor in luna martie sa nasca. Din luna Ferbruarie 2009 nu mai lucreaza, pelcand cu demisie de la ultimul loc de munca. In conditiile crizei economice nu si-a mai gasit alt loc de munca.
Spuneti-mi va rog poate beneficia de indemnizatie privind cresterea copilului?
Pentru a putea beneficia de indemnizatie de crestere copil, parintele solicitant trebuie sa aiba venituri profesionale supuse impozitului pe venit ultimele 12 luni anterior datei de nastere a copilului. Adica in cazul sotiei dvs perioada martie 2009 - martie 2010. Din pacate, daca nu a obtinut si alte venituri (din activitati de pfa, etc), in conditiile expuse de dvs mai sus, sotia nu este eligibila pentru a primi indemnizatia de crestere copil.
situatia mea este oarecum similara.dupa cei 2 ani de concediu de crestere a copilului am demisionat de la locul de munca,iar acum vrem sa mai facem un copil.nu beneficiez de niciun drept chiar daca sotul plateste constant 3000 lei lunar impozit? stiu ca in ceea ce priveste asigurarule de sanatate legea ma considera si pe mine asigurat atata vreme cat nu am venituri proprii si ma aflu in intretinerea sotului.
1. OUG 148/2005 spune:
Art. 1. -
(1) Începând cu data de 1 ianuarie 2006, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 3 ani, precum şi de o indemnizaţie lunară în cuantum de 800 lei (RON).
(2) În calculul celor 12 luni prevăzute la alin. (1) se includ şi perioadele în care persoanele s-au aflat în una sau mai multe dintre următoarele situaţii:
a) şi-au însoţit soţul/soţia trimis/trimisă în misiune permanentă în străinătate;
b) au beneficiat de indemnizaţie de şomaj, stabilită conform legii;
c) au beneficiat de concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate, potrivit legii;
d) au realizat perioade asimilate stagiului de cotizare în sistemul public de pensii în condiţiile prevăzute la art. 38 alin. (1) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare;
e) au realizat perioade de stagiu de cotizare în sistemul public de pensii, în condiţiile prevăzute de actele normative cu caracter special care reglementează concedierile colective;
f) au realizat în sistemul public de pensii, anterior datei intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, perioade de stagiu de cotizare pe bază de contract de asigurare socială;
g) au beneficiat de indemnizaţia lunară prevăzută la alin. (1).
(3) Prin venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare, se înţelege: venituri din salarii, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, aşa cum sunt definite de această lege.
2. Nu este vorba de plata contributiei pentru asigurari ci de obtinerea de venituri profesionale supuse impozitarii.
3. Daca vreti, poate sa intre sotul in CCC.
Taxa
alonso_first_one
Se poate plati undeva o taxa,astfel incat o viitoare mama fara servici sa beneficieze de indemnizatia de crestere a copilului?Va intreb pentru ca stiu ca se ... (vezi toată discuția)