avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 763 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Firme suspendate : interpretare juridica, contabila si ...
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Firme suspendate : interpretare juridica, contabila si fiscala

Pe buna dreptate, cred, sint foarte multe probleme legate de statutul contabil si mai ales fiscal al firmelor aflate in inactivitate temporara.
Am intilnit diverse opinii : ca nu mai sint permise cheltuieli in aceasta perioada, ca nu mai sint permise recuperari de creante, ca ar exista posibilitatea ca impozitele si taxele locale sa beneficieze si ele de suspendare de la obligatia de e fi platite etc .
Nu am intilnit un punct de vedere oficial insa , care sa prezinte ce poate si ce nu poate face o firma suspendata .
Cred ca ar fi interesanta o discutie , si mai cu seama benefica pentru toata lumea .
As dori sa precizez ca nu e cazul sa abordam regimul derogatoriu de depunere al unor declaratii fiscale, acesta avind reglementare clara .
-------
Voi incepe prin a preciza cadrul legal , asa cum l-am studiat eu, fara a avea pretentia ca am cuprins toate aspectele .

Juridic :


1. Art 237 legea 31/1990 rep :
(1)La cererea oricărei persoane interesate, precum şi a Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, tribunalul va putea pronunţa dizolvarea societăţii în cazurile în care:
c)societatea şi-a încetat activitatea, nu are sediul social cunoscut ori nu îndeplineşte condiţiile referitoare la sediul social sau asociaţii au dispărut ori nu au domiciliul cunoscut sau reşedinţa cunoscută;

(2)Dispoziţiile alin. (1) lit. c) nu sunt aplicabile în cazul în care societatea a fost în inactivitate temporară, anunţată organelor fiscale şi înscrisă în registrul comerţului. Durata inactivităţii nu poate depăşi 3 ani.
----
Iata cum de fapt , notiunea de inactivitate temporara este prezentata ca un motiv de nedizolvare de drept a unei firme, starea de inactivitate temporara nefiind reglementata expres.
Poate aici eu gresesc, nefiind de specialitate, dar consider ca masura suspendarii activitatii este apreciata ca o "iertare " si pe cale de consecinta , nu se va mai aplica masura punitiva a dizolvarii .


Contabil


Nu cunosc nici o prevedere aplicabila specific .

Fiscal

HOTÃRÂRE nr. 488 din 28 aprilie 2009 pentru completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 44/2004

115. Prevederile art. 18 alin. (2) din Codul fiscal nu se aplică societăţilor în inactivitate temporară înscrisă în registrul comerţului, conform prevederilor art. 237 din Legea nr. 31/1990 privind societăţile comerciale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. În situaţia în care contribuabilii intră în inactivitate temporară în cursul anului, prevederile art. 18 alin. (2) se aplică pentru perioada cuprinsă între începutul anului şi data când societatea înregistrează la oficiul registrului comerţului cererea de înscriere de menţiuni. Dacă perioada de inactivitate temporară încetează în cursul anului, contribuabilii aplică prevederile art. 18 alin. (2) de la data încetării inactivităţii temporare, corespunzător cu perioada din an rămasă până la 31 decembrie.

Cred a in acest tratament fiscal s-a facut un abuz, buna regula a reglementarii fiscale obligind la definirea unor termeni , inainte de a se face referire la ei.

Mai departe : in titlul IX Impozite si taxe locale, nu am gasit nici o referire privitoare la regimul firmelor suspendate , ceea ce ma face sa cred ca impozitele si taxele locale se vor achita conform graficelor de scadenta .


Codul fiscal prevede ca :
ART. 21

Cheltuieli

(1) Pentru determinarea profitului impozabil sunt considerate cheltuieli deductibile numai cheltuielile efectuate în scopul realizării de venituri impozabile, inclusiv cele reglementate prin acte normative în vigoare

Cu alte cuvinte, daca inactivitatea temporara inseamna interdictia de a inregistra venituri, rezulta ca toate cheltuielile vor fi nedeductibile
E nefiresc totusi, daca acele chetuieli sint cu impozite si taxe locale, de exemplu.
--------
Apoi, mai e legea evaziunii fiscale (LEGE nr. 241 din 15 iulie 2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale)
, la care nu pot sa nu ma refer :
Art. 9
(1)Constituie infracţiuni de evaziune fiscală şi se pedepsesc cu închisoare de la 2 ani la 8 ani şi interzicerea unor drepturi următoarele fapte săvârşite în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale:

b)omisiunea, în tot sau în parte, a evidenţierii, în actele contabile ori în alte documente legale, a operaţiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate;

si legea contabilitatii , de asemenea ,
Art. 6
(1)Orice operaţiune economico-financiară efectuată se consemnează în momentul efectuării ei într-un document care stă la baza înregistrărilor în contabilitate, dobândind astfel calitatea de document justificativ.

si prevederile privind inventarierea patrimoniului , care nu prevad nimic despre societatile in inactivitate temporara .

Ca urmare , apar intrebarile :
- ideea de a nu se tine evidenta contabila pe perioada inactivitatii, nu incalca cele de mai sus ?

- din ce surse ( bani) se vor face platile obligatorii la impozite si taxe ?

- e posibila creditarea firmei ?

- e posibila creditarea si neinregistrarea in contabilitate a acestui fapt ?

- ce se intimpla cu o micro suspendata ? Va trebui sa inceteze contractul de munca al salariatului , ca urmare nu mai e micro, ca urmare modifica vectorul fiscal inlauntrul perioadei se suspendare ? Deci, va trece la impozit pe profit oarecum fortat, numai pentru ca a optat pentru suspendare .

- cum se inregistreaza recuperarea unei creante in perioada de suspendare , fara a se incalca nici regimul suspendarii, nici legea contabila ?

Am dorit sa dau citeva elemente de pornire a discutiei.
Relevanta ar fi opinia acelor persoane care s-au confruntat cu situatiile de mai sus, si care au fost nevoite sa le rezolve .

Opinia mea este ca e necesara punere de acord la nivel de reglementare a situatiilor prezentate mai sus .
Altfel, nu cred ca la nivel macro, prevederile se aplica unitar .


Cel mai recent răspuns: ARISTITA MARCU , Contabil 01:33, 17 Noiembrie 2009
atata timp cat societatea isi suspenda activitatea nu mai emite si nu i se mai emit facturi! e ca si cum un contract de munca este suspendat ( spre ex crestere si ingrijire copil) , salariatul exista pe stat dar nu are ore lucrate!
la fel si societatea exista in lista ONRC insa este suspedata, deoarece nu mai inregistreaza nici venituri si nici cheltuieli@!@
a- A+
ART. 132^2 Locul importului de bunuri »
« ART. 134 Faptul generator si exigibilitatea – definitii
ART. 133 Locul prestarii de servicii
din Codul Fiscal 2008-2009 &TITLUL VI Taxa pe valoarea adaugata &CAP. V Locul operatiunilor cuprinse in sfera de aplicar22 adnotări
PrintPrint Genereaza o versiune PDF a acestei pagini web PDF

(1) Locul prestarii de servicii este considerat a fi locul unde prestatorul este stabilit sau are un sediu fix de la care serviciile sunt efectuate.
(2) Prin derogare de la prevederile alin. (1), pentru urmatoarele prestari de servicii, locul prestarii este considerat a fi:
a) locul unde sunt situate bunurile imobile, pentru prestarile de servicii efectuate in legatura cu bunurile imobile;
b) locul unde se efectueaza transportul, in functie de distantele parcurse, in cazul serviciilor de transport, altele decat cele de transport intracomunitar de bunuri;
c) locul de plecare a unui transport intracomunitar de bunuri. Prin exceptie, in cazul in care serviciul de transport este prestat unui client care, pentru prestarea respectiva, furnizeaza un cod valabil de inregistrare in scopuri de TVA, atribuit de autoritatile competente dintr-un stat membru, altul decat cel de plecare a transportului, se considera ca transportul are loc in statul membru care a atribuit codul de inregistrare in scopuri de TVA. Prin transport intracomunitar de bunuri se intelege orice transport de bunuri ale carui:
1. loc de plecare si loc de sosire sunt situate in doua state membre diferite; sau 2. loc de plecare si loc de sosire sunt situate in acelasi stat membru, dar transportul este efectuat in legatura directa cu un transport intracomunitar de bunuri;
d) locul in care se presteaza serviciile, in cazul unei prestari de servicii constand in activitati accesorii transportului, cum sunt incarcarea, descarcarea, manipularea si servicii similare acestora. Prin exceptie, in cazul in care astfel de servicii implica activitati accesorii unui transport intracomunitar de bunuri si sunt prestate pentru un client care furnizeaza pentru prestatia respectiva un cod de inregistrare in scopuri de TVA, valabil atribuit de autoritatile competente dintr-un stat membru, altul decat cel in care se presteaza efectiv serviciile, se considera ca prestarea are loc in statul membru care a atribuit codul de inregistrare in scopuri de TVA;
e) in statul membru de plecare a transportului, pentru serviciile de intermediere prestate in legatura cu un transport intracomunitar de bunuri de catre intermediarii care actioneaza in numele si in contul altor persoane. Prin exceptie, in cazul in care clientul furnizeaza pentru aceste servicii un cod valabil de inregistrare in scopuri de TVA, atribuit de autoritatile competente dintr-un stat membru, altul decat cel de plecare a transportului, se considera ca prestarea are loc in statul membru care a atribuit codul de inregistrare in scopuri de TVA;
f) locul in care se presteaza serviciile accesorii, pentru serviciile de intermediere prestate in legatura cu serviciile accesorii transportului intracomunitar de bunuri de catre intermediarii care actioneaza in numele si in contul altor persoane. Prin exceptie, in cazul in care clientul furnizeaza pentru aceste servicii un cod de inregistrare in scopuri de TVA, valabil atribuit de autoritatile competente dintr-un stat membru, altul decat cel in care
au fost prestate serviciile, se considera ca prestarea are loc in statul membru care a atribuit codul de inregistrare in scopuri de TVA;
g) locul unde clientul caruia ii sunt prestate serviciile este stabilit sau are un sediu fix, cu conditia ca respectivul client sa fie stabilit sau sa aiba un sediu fix in afara Comunitatii ori sa fie o persoana impozabila actionand ca atare, stabilita sau care are un sediu fix in Comunitate, dar nu in acelasi stat cu prestatorul, in cazul urmatoarelor servicii:
1. inchirierea bunurilor mobile corporale, cu exceptia mijloacelor de transport;
2. operatiunile de leasing avand ca obiect utilizarea bunurilor mobile corporale, cu exceptia mijloacelor de transport;
3. transferul si/sau transmiterea folosintei drepturilor de autor, brevetelor, licentelor, marcilor comerciale si a altor drepturi similare;
4. serviciile de publicitate si marketing;
5. serviciile consultantilor, inginerilor, juristilor si avocatilor, contabililor si expertilor contabili, ale birourilor de studii si alte servicii similare;
6. prelucrarea de date si furnizarea de informatii;
7. operatiunile bancare, financiare si de asigurari, inclusiv reasigurari, cu exceptia inchirierii de seifuri;
8. punerea la dispozitie de personal;
9. acordarea accesului la sistemele de distributie a gazelor naturale si a energiei electrice, inclusiv serviciile de transport si transmitere prin intermediul acestor retele, precum si alte prestari de servicii legate direct de acestea;
10. telecomunicatiile. Sunt considerate servicii de telecomunicatii serviciile avand ca obiect transmiterea, emiterea si receptia de semnale, inscrisuri, imagini si sunete sau informatii de orice natura, prin cablu, radio, mijloace optice sau alte mijloace electromagnetice, inclusiv cedarea dreptului de utilizare a mijloacelor pentru astfel de transmisii, emiteri sau receptii. Serviciile de telecomunicatii cuprind, de asemenea, si furnizarea accesului la reteaua mondiala de informatii. In cazul in care serviciile de telecomunicatii sunt prestate de catre o persoana stabilita in afara Comunitatii
sau care are un sediu fix in afara Comunitatii de la care serviciile sunt prestate, catre o persoana neimpozabila care este stabilita, are domiciliul stabil sau resedinta obisnuita in Comunitate, se considera ca prestarea are loc in Romania, daca serviciile au fost efectiv utilizate in Romania;
11. serviciile de radiodifuziune si televiziune. In cazul in care serviciile de radiodifuziune si de televiziune sunt prestate de catre o persoana stabilita in afara Comunitatii sau care are un sediu fix in afara Comunitatii de la care serviciile sunt prestate, catre o persoana neimpozabila care este stabilita, are domiciliul stabil sau resedinta obisnuita in Comunitate, se considera ca locul prestarii este in Romania, daca serviciile au fost efectiv utilizate in Romania;
12. serviciile furnizate pe cale electronica. In cazul in care serviciile furnizate pe cale electronica sunt prestate de o persoana stabilita in afara Comunitatii sau care are un sediu fix in afara Comunitatii de la care serviciile sunt prestate, catre o persoana neimpozabila care este stabilita, are domiciliul stabil sau resedinta obisnuita in Romania, se considera ca locul prestarii este in Romania;
13. obligatia de a se abtine de la realizarea sau exercitarea, total sau partial, a unei activitati economice sau a unui drept prevazut la prezenta litera;
14. prestarile de servicii de intermediere, efectuate de persoane care actioneaza in numele si contul altor persoane, cand aceste servicii sunt prestate in legatura cu serviciile prevazute la prezenta litera;
h) locul unde sunt prestate serviciile, in cazul urmatoarelor servicii:
1. servicii culturale, artistice, sportive, stiintifice, educative, de divertisment sau similare, inclusiv serviciile accesorii si cele ale organizatorilor de astfel de activitati;
2. expertize privind bunurile mobile corporale, precum si lucrarile efectuate asupra acestora. Prin exceptie, se considera ca aceste servicii au loc:
- in statul membru care a atribuit codul de inregistrare in scopuri de TVA, in cazul in care aceste servicii sunt prestate unui client care ii comunica prestatorului un cod de inregistrare in scopuri de TVA, valabil atribuit de autoritatile competente dintr-un stat membru, altul decat cel in care se presteaza efectiv serviciile, si se refera la bunuri transportate in afara statului membru in care serviciile sunt prestate;
- in Romania, daca o persoana impozabila stabilita in Romania exporta temporar bunuri in afara Comunitatii, in scopul expertizarii sau pentru alte lucrari efectuate asupra acestora, si ulterior le reimporta, iar serviciile respective sunt tranzactionate altor persoane, potrivit art. 129 alin. (6);
i) locul operatiunii de baza pentru serviciile de intermediere aferente acestei operatiuni, prestate de intermediari care actioneaza in numele si in contul altor persoane, cand aceste servicii sunt prestate in legatura cu alte operatiuni decat cele prevazute la lit. e), f) si g). Prin operatiune de baza se intelege livrarea de bunuri, prestarea de servicii, achizitia intracomunitara sau importul de bunuri efectuate de persoana in numele si in contul careia actioneaza intermediarul. Prin exceptie, in cazul in care, pentru serviciile prestate, clientul a furnizat un cod de inregistrare in scopuri de TVA, atribuit
de autoritatile competente dintr-un stat membru, altul decat cel in care se realizeaza operatiunile, se considera ca prestarea are loc in statul membru care a atribuit codul de inregistrare in scopuri de TVA.
(3) Prin derogare de la prevederile alin. (1), inchirierea sau leasingul de mijloace de transport se considera ca are locul prestarii:
a) in Romania, cand aceste servicii sunt prestate de o persoana impozabila, stabilita sau care are un sediu fix in afara Comunitatii, de la care serviciile sunt prestate, daca serviciile sunt efectiv utilizate in Romania de beneficiar;
b) in afara Comunitatii, cand aceste servicii sunt prestate de o persoana impozabila, stabilita sau avand sediul fix in Romania, de la care serviciile sunt prestate, daca serviciile sunt efectiv utilizate in afara Comunitatii de beneficiar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Locul prestarii serviciilor alina240 alina240 Conform art. 133 ( daca bine retin) din Codul Fiscal, locul prestarii serviciilor se considera a fi locul unde prestatorul isi are sediul dar exista foarte ... (vezi toată discuția)
Documente intracomunicare lemn tedox tedox vreau sa livrez lemn de foc paletizat in germania , ce documente intocmesc pentru ... (vezi toată discuția)
Se factureaza cu tva??? hritcu cristian hritcu cristian buna ziua am o firma de transport si efectuez cursele din romania in franta si retur numai ca factura o emit ptr o firma din liban si nu stiu daca trebuie ... (vezi toată discuția)