Buna seara. Am un copil de 3 ani si 3 luni, nerecunoscut de tata la nastere, nu a dorit asta si nici eu. Nu am fost căsătoriți. In tot acest timp eu i-am permis sa vina sa vadă copilul, destul de rar venea si doar în prezența mea, dar eu m-am ocupat exclusiv de creșterea copilului. Nu am avut pretenții materiale de la el.
El, acum ca a crescut, vrea program de vizită, sa ia copilul la el, sa nu il mai vada in prezența mea. A vorbit cu un avocat și va trebui să deschidă dosare de custodie, program de vizite, pensie alimentară etc. Copilul având peste 3 ani, a trebuit facut testul ADN, cu care am fost de acord si acum asteptam rezultatele.
Întrebarea mea ar fi daca este obligatoriu sa se treaca numele tatălui pe certificatul de nastere, în condițiile în care eu nu doresc acest lucru. Si daca vreau sa ma mut in alta țară cu copilul, voi putea face asta?
Stiu, va trebui să angajez un avocat pt proces, dar as vrea sa fiu pregătită să stiu la ce sa ma aștept. Si daca nu stiu cand va fi procesul, de cand angajez avocatul?
Normal ca apare numele tatalui in actul copilului.
Avocatul se angajeaza de la inceput si nu la sfarsit cand poate ca nu mai are cum sa salveze procesul.
Buna seara,
1. Angajati avocat cand INCEPE dosarul nu dupa. Asta ca sa va poata apara nu doar sa va legalizeze sentinta.
2. Numele tatalui APARE in certificat, normal.
3. La iesirea din tara va trebui sa aveti aprobarea notariala a tatalui sau o sentinta care sa o suplineasca.
Martonze
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Numele tatălui va fi trecut în certificatul de naştere al copilului.
Dacă aveţi intenţia să vă mutaţi în altă ţară, faceţi-o urgent, înainte de a se finaliza procesul de recunoaştere a copilului; acum e simplu: luaţi copilul şi plecaţi. După: aveţi nevoie de acordul notarial al tatălui chiar şi pentru o excursie de 2 zile peste graniţă, trebuie să respectaţi programul de vizită stabilit, chiar dacă domnul nu vine la program, la şcoală şi grădiniţă aveţi nevoie de semnătura lui pentru anumite activităţi , iar dacă cumva copilul nu doreşte să plece cu el în programul de vizită, sunteţi bună de plată.
Păi bine, bine, ma mut, dar apoi dupa proces nu va trebui să respect ce mi-ai spus?
Martonze a scris:
Numele tatălui va fi trecut în certificatul de naştere al copilului.
Dacă aveţi intenţia să vă mutaţi în altă ţară, faceţi-o urgent, înainte de a se finaliza procesul de recunoaştere a copilului; acum e simplu: luaţi copilul şi plecaţi. După: aveţi nevoie de acordul notarial al tatălui chiar şi pentru o excursie de 2 zile peste graniţă, trebuie să respectaţi programul de vizită stabilit, chiar dacă domnul nu vine la program, la şcoală şi grădiniţă aveţi nevoie de semnătura lui pentru anumite activităţi , iar dacă cumva copilul nu doreşte să plece cu el în programul de vizită, sunteţi bună de plată.
Demos
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Ceea ce dl Martonze v-a scris este dpdv legal OK, ramane de vazut factorul social si moral.
DPDV Juridic
Dvs mutandu-va in strainatate inainte de inceperea procesului in Ro, deci avand rezidenta in strainatate, tatal va trebui sa deschida proces si in strainatate.
Autoritatile Ro nu au autoritate de decizie in afara tarii si noua dvs rezidenta va face ca orice decizie data de instante Ro va trebui validata in tara de rezidenta.
Deasemenea, in mod automat, pentru vizitele periodice tatal va trebui sa faca naveta, sa asigure pe teritoriul tarii respective conditii de cazare decente, etc..., etc... !
ATENTIE, nu ne-ati furnizat nici o informatie asupra unui eventual sprijin material din partea tatalui in cei 3 1/4 ani, ori lipsa de suport material este un abandon atunci cand existenta copilului este cunoscuta de catre tata.
Informatie, in tarile civilizate, abandonul copilului este judecat cu mai multa severitate decat in Ro.
DPDV Moral
Decizia dvs va trebui sa tina cont in prioritate de interesul copilului, nu numai cel de azi ci si in timp.
Din ceea ce dvs descrieti, relatia intre dvs si tatal biologic al copilului a continuat pe plan moral si social si dupa incetarea relatiei fiziologice.
Daca pt dvs faptul ca tatal si-a tinut din cand in cand copilul in brate timp de 3 ani si 3 luni nu inseamna nimic, poate pt copil situatia nu este aceeas.
Prezenta unui tata in viata unui copil este importanta.
In acelas timp, din cele descrise relatia sociala intre dvs si tatal copilului nu este conflictuala, deci, deciziile care vor conduce inevitabil la conflict vor putea fi evocate in fata copilului timp de o viata.
Deasemenea, nu vad de ce azi, cand din ceea ce scrieti tatal si-a vazut copilul crescand si i-a oferit sentimente paternale, l-ati priva dpdv practic de dreptul de vizita si de manifestare a dragostei paternale.
ATENTIE, aveti posibilitatea de a construi in timp, nu numai cea de a distruge ceea ce ati stiut sa construiti timp de 3 1/4 ani.
Sfatul meu, fiti pragmatica!
Aveti de luat o decizie dificila, in care factorul social, educational si material al interesului copilului trebuie sa fie primordial.
Discutati cu tatal toate aceste aspecte insistand asupra faptului ca o decizie de justitie implica datorii paternale oficiale si regulate in timp, inclusiv materiale (ce vreti, banul trezeste reflexia).
Veti avea eventual posibilitea de a cere o pensie alimentara retroactiva facand proba ca tatal cunostea existenta copilului.
Chiar daca dpdv financiar nu sunteti la nevoie, banii pot fi pusi pe un cont remunerat deschis pe numele copilului, costituindu-i astfel un patrimoniu material sau un fond de finantare pt studii!!!
Succes si intelepciune.