avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 796 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Un sfat, va rog!
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Un sfat, va rog!

Buna seara. Am un copil de 3 ani si 3 luni, nerecunoscut de tata la nastere, nu a dorit asta si nici eu. Nu am fost căsătoriți. In tot acest timp eu i-am permis sa vina sa vadă copilul, destul de rar venea si doar în prezența mea, dar eu m-am ocupat exclusiv de creșterea copilului. Nu am avut pretenții materiale de la el.
El, acum ca a crescut, vrea program de vizită, sa ia copilul la el, sa nu il mai vada in prezența mea. A vorbit cu un avocat și va trebui să deschidă dosare de custodie, program de vizite, pensie alimentară etc. Copilul având peste 3 ani, a trebuit facut testul ADN, cu care am fost de acord si acum asteptam rezultatele.
Întrebarea mea ar fi daca este obligatoriu sa se treaca numele tatălui pe certificatul de nastere, în condițiile în care eu nu doresc acest lucru. Si daca vreau sa ma mut in alta țară cu copilul, voi putea face asta?
Stiu, va trebui să angajez un avocat pt proces, dar as vrea sa fiu pregătită să stiu la ce sa ma aștept. Si daca nu stiu cand va fi procesul, de cand angajez avocatul?
Cel mai recent răspuns: Demos , utilizator 01:05, 10 Septembrie 2018
Cine stabilește acest program de vizite? Si de ce este normal si in interesul copilului sa fie luat de lângă mama-cu care sta zilnic- sa meargă lângă tata, practic, un necunoscut?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Programul de relaţii personale părinte-minor se desfăşoară la înţelegerea părinţilor, dacă există înţelegere sau o stabileşte instanţa, la cererea şi propunerea părintelui nerezident.
Există o întreagă teorie privind dreptul copilului la 2 părinţi şi la nevoia acestuia de a beneficia de timp petrecut cu fiecare părinte, pentru dezvoltarea sa psihoemoţională echilibrată.
La fel, teoria este că relaţia părinte - minor nu se poate desfăşura "în prezenţa stânjenitoare a mamei/tatălui", după caz. De acea, mai toate instanţele stabilesc programe cu preluarea minorului la domiciliul părintelui nerezident şi vacanţe.
Conform legilor în vigoare azi la noi, programul de relaţii personale este sfânt, ţine loc şi de mâncare, şi de căldură.
Datoria dvs. ca mamă este să convingeţi copilul că tatăl său îl iubeşte, că trebuie să plece cu el fără dvs., că se va simţi bine cu el, că dvs. vă bucuraţi de bucuria copilului de a pleca cu tata, dacă nu îl cunoaşte, trebuie să-i arătaţi fotografii, eventual să ţineţi poza lui la vedere, ca băiatul dvs. să se obişnuiască cu el. Necazul este când îi povestiţi copilului ce bine se va distra cu tata, îl îmbrăcaţi, îi daţi bocceluţa cu hainele de schimb şi cu periuţa de dinţi şi tata nu vine. Şi nu vine o dată, de 2 ori, ...de n ori, dar apare după un an.
Ultima modificare: Duminică, 9 Septembrie 2018
Martonze, utilizator
@ Martonze
In tarile civilizate exista si posibilitatea rezidentei alternative, o saptamana la mama si o saptamana la tata.
Dar pentru a putea avea asemenea alternative in dreptul romanesc trebuiesc schimbate mentalitati, civilizata o populatie!!!
În numitele ţări civilizate, tinerii , la majorat, pleacă din casa părintească, spre deosebire de obiceiul tinerilor români. Rezidenţa alternativă este chiar dorită de mame, fiindcă împart sarcina creşterii copilului cu tata şi au timp pentru carieră şi alte activităţi. DAR , ceea ce este mai important, programul este obligatoriu , adică este OBLIGAŢIE pentru ambii părinţi.Asta înseamnă custodia comună şi respectarea dreptului copilului la 2 părinţi. Este o mică - mare diferenţă!
Ultima modificare: Duminică, 9 Septembrie 2018
Martonze, utilizator
Nu aveti informatiile necesare, majoritatea tinerilor nu parasesc familia si in nici un caz la majorat ci la sfarsitul studiilor.
In Italia tinerii stau la mamica pana pe la 35-36 de ani, in Franta deasemenea (a fost turnat si un film cu succes Tanguy), in tarile nordice situatia este putin diferita dar si acolo dificultatile economice si chiriile mari fac ca tinerii, chiar si cu un job, raman cativa ani in fustele mamei si tatalui.
Situatia economica a Ro face ca tinerii, in loc sa devina independenti, raman la sarmalele lui mamicuta. Cum sa traiesti din 1100 de Ron/luna cu o chirie de minim 650 Ron/luna, sa te si imbraci, sa te transporti la munca, etc..., etc...?!?
Deci vina revine parintilor care nu au stiut sa se bata pentru a castiga dreptul la o viata civilizata pentru ei si descendenta lor.

Anul trecut 2 barbati s-au spanzurat in public in Franta pt ca mamele le interziceau contactul cu copiii lor cu toate deciziile de justitie care le acordau dreptul de vizita.
In De i-mi aduc aminte ca vreo 10 tati s-au inlantuit pe macarale la 30m inaltime in protest impotriva atitudinilor abuzive ale mamelor.
Deci proba este facuta ca in tarile civilizate copilul nu este o obligatie, chiar si in cazul divorturilor conflictuale.
Din pacate in Ro nu exista aceasta capacitate de a gandi si manifesta public, deci tatii se resemneaza.
Ceea ce trebuie inteles este ca atata timp cat copilul este utilizat in interese meschine, materiale, de putere etc..., nici mamele, nici tatii nu actioneaza in interesul propriului lor copil!
Este ultimul meu post pe acest topic.

Ultima modificare: Luni, 10 Septembrie 2018
Demos, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Program de vizitare minor giuliat giuliat Buna ziua , Am nevoie de un sfat din partea dvs va rog! Conform hotararii judecatoresti ,tatal minorului meu in varsta de 8 ani ,are program de vizitare ... (vezi toată discuția)
Program de vizita pentru mama in cazul schimbarii domiciliului minorului la tata againstPAS againstPAS Daca soliciti modificarea domiciliului de la mama la tata si nu vrei sa ingradesti dreptul mamei de a-si vedea copilul, ce solutie de program de vizita ai ... (vezi toată discuția)
Vizita parinte la gradinita Martonze Martonze Bună ziua. Ştim că părintele la care nu locuieşte copilul are drept de supraveghere asupra creşterii şi educaţiei copilului. În acest sens, are ... (vezi toată discuția)