decizia judecatoreasca stabileste in primul rand obligatiile tatalui, mamele obtinand in general rezidenta.
"Obligaţiile tatălui",
în situaţia stabilirii domiciliului copilului la mamă (fiindcă sunt foarte multe cazuri în care tăticii devin părinţi rezidenţi, adică copiii locuiesc cu tata), constau în plata pensiei de intreţinere, atât. Este singura "obligaţie" a cărei nerespectare poate avea consecinţe penale, dacă cel care are obligaţia nu plăteşte , "cu rea credinţă", timp de 3 luni consecutive."Reaua credinţă" trebuie să o demonstreze tot mama, iar dacă plăteşte o lună da, 2 ba, nu e rea credinţă în interpretarea organelor de anchetă.
"Rezidenţa" minorului înseamnă tot ceea ce descrie userul mai sus: se îngrijeşte singură de copil, îi asigură acoperiş deasupra capului, condiţii materiale pentru creştere şi educare, transport la unitatea de învăţământ, la medic, îi alină durerile copilului şi se bucură de bucuria lui, îl veghează zi şi noapte . În schimb, are "obligaţia" să încurajeze relaţia personală tată-fiu şi să respecte strict programul de relaţii personale din sentinţa judecătorească.
Nu ar fi nimic nefiresc în asta dacă respectivul tată are sentimente sincere şi, cu sentinţa la dispoziţie, respectă programul obţinut. Dar sunt situaţii în care între copil şi părinte nu s-a stabilit o relaţie de ataşament , din cauza absenţei din viaţa copilului (cazul de mai sus) sau, şi mai rău, din cauza comportamentului acestuia faţă de el şi/sau faţă de mama lui, şi există posibilitatea ca acel copil să nu dorească să plece într-un program impus, la data şi ora exact stabilită în sentinţă, ei...atunci încep problemele, acuzaţii că mama împiedică relaţia tată-fiu, că mama l-a influenţat, etc. În acest caz, mama poate fi pedepsită penal, cf. art. 379 cod penal, pentru nerespectarea condiţiilor dr încredinţare a copilului şi poate fi penalizată atât cf. Legii 272/2004, cât şi conf. art. 906 Cod de procedură civilă, după ce, în prealabil, a trecut prin toate fazele cerute de art. 913 Cod Pr. civ.: executare silită, consiliere minor, altă executare silită.
Orice refuz al minorului de a pleca în programul de relaţii se prezumă a fi vina părintelui rezident, indiferent de antecedente.
Să nu vă imaginaţi că dacă domnul nu dă nici un semn de viaţă timp de 1 an, apoi apare brusc să ia copilul la program, cf. sentinţei şi nu sunteţi acasă sau copilul nu vrea să plece, sunteţi exonerată de vină! Dvs. trebuie să fiţi la domiciliu în fiecare zi de program şi pe tot parcursul programului, fiindcă el nu este obligat nici măcar să vină la ora de la începutul programului, de exemplu, dacă programul este de vineri ora 16 până duminica la ora 16, el poate veni vineri la ora 19 şi să vi-l aducă înapoi la ora 21, sau să vină doar duminica, poate să nu vină deloc , fără anunţ prealabil. Programul de relaţii personale este un DREPT al tatălui, nicidecum o obligaţie, deci nu poate fi executat silit, să vină să ia copilul la program, însă pentru dvs., orice absenţă este purtătoare de sancţiuni.