Tatal meu a decedat in mai, iar sotia supravietuitoare ( care nu este mama mea) nu doreste sa faca succesiunea, nici nu m-a informat ca a murit. Notarul nu poate face nimic fara masa succesorala, iar in instanta presupun ca tot eu trebuie sa aduc dovezi privind bunurile. Cum aflu eu activele mobile si imobile, apartamente, case de vacanta, conturi, actiuni, alte active financiare?
Pentru cele din tara vedeti daca gasiti acte doveditoare, si mergeti la primariile din locurile unde aceste bunuri se afla (daca va referiti la imobile).
Cat despre bunurile mobile la fel, vedeti de facturi sau alte acte doveditoare cum ca acesta le detinea.
In final daca doriti sa aflati valoarea masei succesorale in bani, trebuie apelat la un expert evaluator de bunuri pentru a va estima valoarea.
In principal deci va bazati pe actele doveditoare. Incercati poate puteti sa cooperati si cu sotia supravietuitoare, pentru a afla restul masei succesorale.
Mergeti la avocat ca sa va indrume.
Puteti deschide proces pe un bun deocamdata.
Oricum o sa va coste destul de mult taxele si avocatul care va trebui sa va faca macar redactarea actiunii ca sa nu aveti probleme.
La notar nu veti putea dezbate mostenirea.
Mai vedeti si sa nu va inlature de la mostenire.