avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 569 soluții astăzi

Miercuri, 21 mai, are loc evenimentul: Angajarea străinilor în România - Recomandări practice și lecții utile pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Firma da in judecata un angajat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Firma da in judecata un angajat

Buna ziua!
Lucrez la o firma mica,cu 2 angajati.Administratorul m-a obligat sa imi dau demisia,deoarece am venit cu copilul la serv fara sa il anunt in prealabil,dar nu am vrut.I-am spus sa imi trimita acasa hartie oficiala prin care sa imi expuna motivele pentru care doreste sa olec.
Dupa 5 zile am primit acasa o convocare pentru abateri disciplinare.Hartia continea 22 de abateri,puerile,in care motiva incalcarea regulamentului intern,incalcarea normelor din fisa postului si incalcarea normelor de protectie a muncii.Ce patron isi lasa angajatul sa incalce 22 de reguli (regulament intern inexistent si fisa PSI nesemnata),fara sa il avertizeze in scris macar de la a 4-a sau a 5-a abatere?
M-am prezentat la convocare la data respectiva,si am motivat faptul ca regulamentul intern nu ni l-a adus la cunostinta niciodata si nici nu am semnat pentru el,iar fisa PSI nu mi-a dat-o sa o semnez nici in ziua de astazi.
Motivarea lui a fost ca eu nu am vrut sa semnez regulamentul si fisa la angajare.
Suparat de faptul ca nu s-a ajuns la nici o concluzie,a inceput sa ma atace pe alte cai.M-am prezentat la firma sa imi iau salariul,iar dansul a motivat ca nu mi-l plateste,deoarece am produs daune firmei.Si ma da in judecata ca sa le recupereze (daunele fiind niste sarafane care au fost confectionate cu 5 mm mai mici decat era normal).M-a sunat dupa o zi de la incidentul cu salariul si a inceput sa minta ca la usa cortului ,ca are martori care m-au vazut ca am venit duminica in firma (duminica fiind zi nelucratoare),ca o sa ma infunde,ca nu stiu cu cine m-am pus,ca s-a apucat sa scormoneasca in sacii cu deseuri si gaseste el motive sa ia si pielea de pe mine.Va rog sa imi spuneti,ce sanse ar avea sa castige procesul.
Eu am facut sesizare la ITM ,deoarece,nici pana acum nu am primit o hartie oficiala acasa ca as fi suspendata sau altceva,convocarea trimisa de dansul nu are temei legal deoarece nu am luat la cunostinta de regulamentul intern si fisa de protectie a muncii.
Dupa mintea mea,inainte de a da in judecata un angajat trebuie sa ai firma bine pusa la punct din punct de vedere legal.
Mentionez ca firma are un site online de hainute pentru copii,si nu are vanzare.Probabil domnul administrator vrea sa scoata bani de la mine.

Multumesc!
Ultima modificare: Luni, 10 Septembrie 2018
BAMariaLavinia, utilizator
Cel mai recent răspuns: adema1980 , utilizator 12:35, 10 Septembrie 2018
decizia de sanctionare/desfacere a contractului de munca poate fi atacata in instata.
De asemeni faptul ca refuza sa va dea salariul este un abuz din partea acestuia.
Refuzul platii drepturilor salariale, de asemenea poate fi atacat in instanta. Actiune in obligarea platii drepturilor salariale conform contractului.
Neplata salariului poate face obiectul unei :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata drepturilor salariale, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea repausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii , va putea trasa ca masura prezentarea dovezii de plata a salariului si va putea sanctiona - indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar - atentie - nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).

- unei cereri de deschidere a procedurii de insolventa.
Potrivit Legii nr.85/2014, valoarea-prag pentru a putea fi introdusa cererea de deschidere a procedurii de insolventa pentru salariati este de 6 salarii medii brute pe economie/salariat. (art.5 pct.72).
Dar as dori sa stiu daca administratorul,nefiind in regula cu actele semnate de angajati,ar avea vreun castig in instanta?Eu cred aca vrea sa se razbune,deoarece nu am binevoit sa fac cum a vrut el si sa imi dau demisia.Tin sa mentionez ca el are firma infiintata cu fonduri europene si nu are dereptul de a da angajatii afara.
Nimeni nu poate sti ce sanse are in instanta.
Exact. Pentru ca in Romania nu exista ceea ce americanul numeste "law enforcement", adica autoritatea de-a impune respectarea legii. Si nici institutia precedentului, deci ce e lege pentru mine, pentru altul e tocmeala. Pentru ca in Romania, legea se negociaza la taraba...pardon instanta/parchet/politie/primarie. Iar tarabagii nu au raspundere.

Cornel Vasile a scris:

Nimeni nu poate sti ce sanse are in instanta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cercetare disciplinara all3x@ndra all3x@ndra Buna ziua ! mi-am dat demisia de la locul de munca si le-am zis ca nu le pot sta in preaviz deoarece trebuie sa plec din tara ac am cateva probleme ... (vezi toată discuția)
Demisie/ lichidare Cristina_Gabriela1969 Cristina_Gabriela1969 Buna ziua, pana ieri am lucrat la o firma, dar datorita unor motive, mi-am depus demisia. As vrea sa stiu in cit timp(legal) ar trebui sa imi primesc ... (vezi toată discuția)
Convocator dupa incetare cim papic papic In octombrie 2017 am incetat activitatea la firma , dupa efectuarea preavizului confor cim, decizia de incetare am primit-o semnata de admistrator, dupa trei ... (vezi toată discuția)