avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 401 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... cercetare disciplinara
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

cercetare disciplinara

Buna ziua !
mi-am dat demisia de la locul de munca si le-am zis ca nu le pot sta in preaviz deoarece trebuie sa plec din tara ac am cateva probleme persoanele, ieri am primit o instiintare ca ma cerceteaza disciplinar dar nu pot ajunge, ce se poate intampla? multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:22, 17 August 2018
In acest caz, se va decide sanctionarea disciplinara a advs.

Neprezentarea salariatului la convocarea facuta de comisia de disciplina fara un motiv obiectiv da dreptul angajatorului sa dispuna sanctionarea, fara efectuarea cercetarii disciplinare prealabile.
daca mi s-a desfacut contract disciplinar trebuie sa mi se faca si lichidarea ?
Legea prevede ca salariul se plateste la data stabilita in contractul individual de munca, in contractul colectiv de munca aplicabil sau in regulamentul intern, dupa caz.

Legea nu face distinctie in ceea ce priveste plata salariului in cazul incetarii raportului de munca...prin urmare, angajatorul este indreptatit sa va plateasca drepturile salariale aferente pana la data incetarii c.i.m. la data stabilita in c.i.m. pentru plata salariului.
Pe data de 8 mi s-a dat salariul aferent lunii care am lucrat ..insa eu mai aveam vreo 6 zile de concediu si ar fi trebui să le plătească si pe ele
Solicitati angajatorului sa va compenseze in bani acele zile de CO neefectuate.

Modalitatile legale de recuperare a drepturilor salariale restante sunt :
- sesizarea ITM-ului in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea reapausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona cu avertisment sau cu amenda pe angajatoa, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

-promovarea unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- apelarea la procedura de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social)

Alte discuții în legătură

Demisie/ lichidare Cristina_Gabriela1969 Cristina_Gabriela1969 Buna ziua, pana ieri am lucrat la o firma, dar datorita unor motive, mi-am depus demisia. As vrea sa stiu in cit timp(legal) ar trebui sa imi primesc ... (vezi toată discuția)
Plata drepturi salariale restante-incetare cim lucfelice80 lucfelice80 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema: mi-am dat demisia in data de 06.09.2013-acordul partilor- dar motivul a fost pt ca desi eram angajat ... (vezi toată discuția)
Exista vreo solutie? c_cyoby_2008 c_cyoby_2008 Am lucrat la o firma de tamplarie aproximativ 3 luni.La lucru am avut un accident,dar seful ma rugat la spital sa declar ca a fost accident in afara ... (vezi toată discuția)