Buna ziua. Daca puteti sa mi raspundeti si mie la o intrebare..Se pot lua autoritatile din Italia de bunurile personale din Romania? Tatal meu a decedat acum.3 ani , el a lucrat in Italia si din cauza ca nu a depus acea declaratie de venit are de restiut niste taxe care au ajuns la suma de vreo 6000 de euro.Mama a ramas in Italia si lucreaza dar fara carte de munca, a declarat decesul tatalui meu si acum autoritatile italiene ii cer ei sa plateasca datoria tatalui meu.Mama are casa in Romania si ii este teama acum ca daca nu plateste ii pot lua casa cei din Italia. Va multumesc
Buna seara!
Se poate ajunge la o executare silita, conform acordurilor internationale incheiate intre cele doua tari. Banuiesc ca apartamentul era proprietate comuna, detinut anterior cu tatal decedat. Dar procedura dureaza. Chestiunea e ca se acumuleaza penalitati.
Aceasta e o problema a multor romani care lucreaza in strainatate. Au contracte incheiate legal, incaseaza salariul lunar, beneficiaza de asistenta medicala pe teritoriul statului in care sunt rezidenti, dar la obligatiile pe care le au fata de organele fiscale, nu le iau in seama. Iata ca se intampla si asta. Adica, daca vor, ne gasesc pentru a si recupera datoriile.
Sfatul meu, contactati un avocat roman din Italia pentru a va explica eventualele riscuri.
Evyy
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Multumesc pt raapuns.Tatal meu nu a facut intentionat chestia asta.Chiar nu a stiut .Au inceput sa i vina hartiile mamei dupa ce tata a decedat .Casa e bun comum dobandit in timpul casatoriei dar toate actele sunt pe numele mamei
Va trebui sa faceti succesiunea daca nu ati facut o deja. Nu sunt avocat, alte sfaturi nu va pot da, dar sunt destui avocati romani aici in Italia, care va pot ajuta in prima faza cu o consultanta platita. Dupa aceea decideti impreuna cu mama.
Intre timp, am sa vad daca gasesc ceva in legislatia italiana.
Am inca o intrebare. De la care autoritate din Italia a primit instiintare mama Dvs? INPS, Agenzia delle Entrate sau Equitalia?
Din ceea ce am gasit pe internet se pare ca nu se pot atinge de casa daca este unica proprietate si nu se incadreaza in categoria de "lux". [ link extern ]