De când mi-am instalat centrala termică de apartament, reviziile care se fac din doi în doi ani au fost... doar pe hârtie. As vrea să mă lămuresc: în ce constă cu adevărat acea revizie?
Buna ziua.
De cand mi-am instalat centrala termica de apartament, reviziile care se fac din doi in doi ani au fost... doar pe hartie. Adica, se uitau cand a fost ultima revizie, faceau un act si luau banii. Dupa cativa ani de la instalare am inceput si eu sa intreb: dar nu trebuie curatat ceva, etc? Mi se raspundea: daca merge bine, nu trebuie.
Acum, am probleme. Cei cu care am contractul imi spun ca ei fac doar revizia, nu si intretinere si sa-mi caut un instalator autorizat. Altii, imi raspund: cu firma cu care aveti contract. Toti fug de munca. E vorba de curatat filtrele, pentru ca nu imi mai trage bine apa. Mi-e teama ca se infunda de tot si la iarna nu am caldura. Trebuie sa mentionez ca intreg orasul este cu CT, nu mai exista incalzire centralizata.
As vrea sa ma lamuresc: in ce consta cu adevarat acea revizie?
Multumesc.
P.S. Nu stiu la ce categorie/forum sa ma incadrez.
Sunt multe care se pot verifica la o CT, depinde de model. Inspecția la 2 ani era obligatorie ISCIR și o cere întotdeauna reprezentantul furnizorului de gaz, la inspecția sa(2 și 10 ani). Pentru verificarea tehnica a centralei, căutați după model, cine are reprezentare în localitatea dvs. sau în apropiere. Sunt mai multe tipuri de contracte, unele cu garanție totala la defecte. E bine sa găsiți reprezentantul autorizat al modelului dvs. de centrala, pentru ca verificarea o face ghidat și de tipurile cunoscute de defecte întâlnite la modelul dvs.
In cazul dvs., dupa cum precizati fiind vorba de infundare filtre (apa calda tur-retur pentru incalzire, apa calda pentru baie, apa rece de alimentare centrala) aveti nevoie de un instalator care sa goleasca instalatia pe partea de incalzire, de apa si sa curete filtrele. Poate fi o activitate destul de laborioasa (un motiv sa se fereasca instalatorii, de munca) daca filtrele montate nu pot fi separate prin ventile cu bila (trebuiau montate o data cu centrala).
Revizia la 2 ani, pe partea de gaz, se efectueaza de catre firma de distributie gaze in portiunea: dupa contoarul de gaz, teava, intrare in centrala si ramificatie teava de gaz, aragaz. Se emite buletin de verificare instalatie de gaze. Se cere cartea tehnica ISCIR a centralei si proiectul tehnic de montaj al instalatiei de gaze.
Aceasta revizie se face in baza reviziei ISCIR a centralei la 2 ani de catre firma cu care aveti incheiat contract de prestari servicii (de regula, firma de unde ati cumparat centrala) - se fac lucrari aferente centralei - curatare, spalare, inlocuire piese stricate, emitere buletin de gaze arse si calculare randament centrala. Se intocmeste un PV de verificare la care se anexeaza buletinul de gaze arse, document semnat de executantul verificarii se de catre responsabilul ISCIR al firmei. PV se anexeaza la cartea ISCIR a centralei.
Nu trebuie sa platiti reviziile daca nu se efectueaza conform normelor si nu se emit documente.
@Popa Gheorghe
Firma cu care am montat centrala, a disparut imediat. Altele se inchid pe rand (concurenta) si din acest motiv am schimbat doua. Dar, tocmai spalare, curatare, etc. nu s-au facut. De buletin de gaze arse, aflu acum de la dumneavoastra. Nici vecinii mei nu stiu de asa ceva. Multumesc pentru informatii.
Fara acest buletin anexat la documentul semnat de responsabilul ISCIR al firmei verificatoare nu puteti mentine actuala viza ISCIR pentru centrala de apartament pe cartea tehnica ISCIR. Altfel spus - in prezent, se pare ca centrala dvs. nu mai este autorizata ISCIR.