avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1238 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cumnata mea s-a sinucis, iar soțul meu este unicul ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cumnata mea s-a sinucis, iar soțul meu este unicul moștenitor. Cum își poate apăra moștenirea în cazul unui testament despre care sunt zvonuri că ar fi fost întocmit?

Sora sotului meu s.a sinucis. Era singura, n.a avut niciodata sot sau copii. Parintii lor sunt morti iar sotul meu este unic mostenitor. Acum facem actele pentru a putea intra in casa deoarece e sigilata de catre Politie, ea fiind gasita in casa in stare de putrefactie. Dupa aceea vom incepe succesiunea, numai ca se aud zvonuri ca a facut cuiva testament. Ea oricum nu era in deplinatatea facultatilor mintale , incercand de mai multe ori sa se sinucida, fiind internata la Obregia. Intrebarea este daca este o alta cale de a actiona impotriva unuii eventual testament in atafa de proces sau daca m.ar ajuta mai mult sa nu fac deloc succesiune. Multumesc
Ultima modificare: Joi, 13 Septembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 23:17, 14 Septembrie 2018
Desigur ca tot ce scriu sunt dorinte comune. Nu se pune problema de el si eu ci NOI. Si bineinteles ca ma gandesc la bani pt ca nu stiu ce si daca voi castiga ceva, ce stiu sigur ca pina acum am pierdut.
De exemplu eu nu am un talon de pensie original. In casa e foarte posibil sa nu gasesc nici unul iar cei de la Casa dePensii m.au asigurat ca fara cel original nu pot lua ajutorul. Deci...o garsoniera si un milion de problemute...
cyan a scris:

@rodikuta, in toate mesajele va raportati la dorintele dvs., sa deschideti succesiunea cumnatei, sa vindeti, sa nu pierdeti bani, etc..
Ati discutat si cu sotul dvs. despre mostenire, nu de alta, dar bunurile mostenite sunt considerate bunuri proprii si nu comune, inclusiv achizitionarea altor bunuri cu fondurile provenite din vanzarea bunurilor mostenite, si poate sotul are planuri cu mostenirea din partea surorii. Poate vrea sa plece in vreo croaziera, singur sau insotit de altcineva...

Articolul 120-L263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice
(1) Sumele neîncasate de către pensionar, reprezentând pensia pe luna în care a avut loc decesul și/sau, după caz, drepturi restante de pensie, cuvenite și neîncasate până la deces, se plătesc soțului supraviețuitor, copiilor, părinților sau, în lipsa acestora, celorlalți moștenitori, în condițiile dreptului comun.
(2) Sumele prevăzute la alin. (1) pot fi solicitate în cadrul termenului general de prescripție.

ART. 80-HG 257/2011 norme aplic L263/2010
(1) Sumele ramase neincasate de catre pensionarul decedat, prevazute in art. 120 alin. (1) din lege, se platesc:
a) sotului supravietuitor;
b) copiilor;
c) parintilor;
d) in lipsa acestora, mostenitorilor in conditiile dreptului comun.
(2) Actele necesare in vederea acordarii acestor sume sunt, dupa caz:
– cerere (anexa nr. 9);
– certificatul de deces, in original si in copie;
– actul de identitate al solicitantului (original si in copie);
– acte de stare civila ale solicitantului, din care sa rezulte gradul de rudenie cu decedatul (original si copie);
– certificatul de mostenitor (original si copie);
– copia talonului de plata a pensiei persoanei decedate, dupa caz.

In consecinta, nu trebuie sa prezentati un talon in original si nici copia vreunui talon, in schimb trebuie sa faceti succesiunea pentru a putea obtine certificatul e mostenitor si a ridica ultima pensie.
Luni mergem cu martorii la notar si sper ca sotul meu va intra in posesia certificatului de mostenitor si vom urma pasii legali pt a putea intra in casa. Ideea e ca talonul il vrem pt a putea ridica ajutorul de deces. Nici nu ma gandesc la a ridica pensia. Ajutorul de deces consider ca ni se cuvine ca am inmormantat.o,. asta nu se numeste castig sau profit cum spun unii habarnisti,ci recuperare. Cei de la CPS a MI sunt cam oblii in gandire si nici nu accepta lipsa talonului original. Sa vedem ce zic cand vom merge cu certificatul de mostenitor. Oricum multumesc mult.

cyan a scris:

Articolul 120-L263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice
(1) Sumele neîncasate de către pensionar, reprezentând pensia pe luna în care a avut loc decesul și/sau, după caz, drepturi restante de pensie, cuvenite și neîncasate până la deces, se plătesc soțului supraviețuitor, copiilor, părinților sau, în lipsa acestora, celorlalți moștenitori, în condițiile dreptului comun.
(2) Sumele prevăzute la alin. (1) pot fi solicitate în cadrul termenului general de prescripție.

ART. 80-HG 257/2011 norme aplic L263/2010
(1) Sumele ramase neincasate de catre pensionarul decedat, prevazute in art. 120 alin. (1) din lege, se platesc:
a) sotului supravietuitor;
b) copiilor;
c) parintilor;
d) in lipsa acestora, mostenitorilor in conditiile dreptului comun.
(2) Actele necesare in vederea acordarii acestor sume sunt, dupa caz:
– cerere (anexa nr. 9);
– certificatul de deces, in original si in copie;
– actul de identitate al solicitantului (original si in copie);
– acte de stare civila ale solicitantului, din care sa rezulte gradul de rudenie cu decedatul (original si copie);
– certificatul de mostenitor (original si copie);
– copia talonului de plata a pensiei persoanei decedate, dupa caz.

In consecinta, nu trebuie sa prezentati un talon in original si nici copia vreunui talon, in schimb trebuie sa faceti succesiunea pentru a putea obtine certificatul e mostenitor si a ridica ultima pensie.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pentru ajutorul de inmormantare nu trebuie prezentat certificat de mostenitor sau talonul de pensie ci o cerere insotita de certificatul de deces in original si copie, dovezile cheltuielilor (facturi, chitante, bonuri fiscale), copie CI solicitant. acte de stare civila care sa dovedeasca relatia de rudenie cu persoana decedata (ex. cert nastere in care apar parintii).
Poate au alte reguli la CP a MI dar nu exista motive pentru care sa ceara talon de pensie in original atata timp cat pot verifica daca primea pensie pe baza CNP-ului persoanei decedate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie Mona Cotor Mona Cotor As dori sa intreb, am dreptul sa ridic ultima pensie a sorei mele, decedate în data de 11 noiembrie?Mentionez ca sora mea nu are alți urmași, nu avem ... (vezi toată discuția)
Obtinerea ultimei pensii a tatalui decedat bog68 bog68 Acum 20 de zile tatal meu a decedat. Mentionez ca a fost pensionar SRI. Am primit ajutorul de deces de la Casa de Pensii a SRI dar nu si adeverinta pt. ... (vezi toată discuția)
Ultima pensie neincasata dupa deces. tacuda tacuda Mama mea a decedat pe data de 2.12.2015. As vrea sa stiu daca pot incasa pensia mamei aferenta lunii in care a decedat, in ce conditii (acte necesare) si in ... (vezi toată discuția)