avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 455 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Tatăl minorului refuză să plătească pensia de ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Tatăl minorului refuză să plătească pensia de întreținere majorată. Ce pot să fac?

Buna dimineata! Am cerut de curand majorare pensie de intretinere a fiului meu minor, are 12 ani, deoarece tatal lui vine o data la doi ani sa il vada, nu ma ajuta cu nimic, in afara unei pensii minime pe venit, din 2014, dupa o sentinta civila din 2014, era dator la 130 lei, pe motiv ca nu avea un venit dovedit. El s-a recasatorit de 6 ani si de atunci nu ii mai da atentie fiului sau. In iunie cand a venit, a.c., l-am rugat, atat eu, cat si mama mea, sa mai puna si el ceva bani la pensia stabilita, macar pana la 200 lei sa ma ajute lunar, a aprobat de ochii mei si de gura mea, apoi s-a facut nevazut si nu a mai dat nici un ban in plus de atunci. Desi s-a angajat de 3 ani, nu ma ajuta, ultima oara punandu-l in executare acum doi ani. Vreau sa aduc martora pe mama mea in instanta, ca a spus ca mai da bani, poate si pe fiul meu, daca legal poate fi audiat de un judecator? A venit scoala, de-abia am avut bani sa incalt copilul. Ce pot sa fac, va rog sa ma ajutati?
Ultima modificare: Duminică, 5 Mai 2019
Manuela Rășină, administrator
P.S.: Vreau sa fac o precizare: eu intretin minorul din pensia mea de handicap gr.2., in cuantum de 375 lei lunar, nu ma pot angaja, am incercat, dar in Romania nu prea sunt sanse sa gasesc un angajator pentru mine, nu in Pitesti, fiind ajutata de mama mea, tatal meu fiind decedat; iar tatal copilului meu e angajat de 3 ani, cu un salariu minim pe economie.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dacă nu cosimte voluntar, din păcate veți fi nevoită să formulați o cerere fondată pe dispozițiile art 531 Cod Civil, în lumina cărora:

“Dacă se iveşte o schimbare în ceea ce priveşte mijloacele celui care prestează întreţinerea şi nevoia celui care o primeşte, instanţa de tutelă, potrivit împrejurărilor, poate mări sau micşora pensia de întreţinere sau poate hotărî încetarea plăţii ei.”
Multumesc! Nu inteleg de ce ati scris: "din pacate", cu legea 531 Cod Civil. A nu se intelege aici ca eu vrea banii tatalui in interes personal, dar el nu ma ajuta cu nimic in afara acestei sume infime. Ghiozdanul, rechizite, imbracaminte, i le-am luat numai eu, ajutata si de mama mea si nu e corect ca numai noi doua sa intretinem copilul, atata timp cat are doi parinti. Eu as fi multumita daca i-ar cumpara si el copilului cele necesare, in afara de aceasta suma si eu voi semna pentru acele lucruri, sa le poata pune si el ca proba la dosar ulterior. Eu vreau numai sa /fiu ajutata de celalalt parinte, nu caut banii lui exclusiv.
Ultima modificare: Vineri, 14 Septembrie 2018
alexandra_campeanu, utilizator
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Din pacate in sensul ca va trebui sa va cheltuiti bani si energie intentand o actiune.
Este normal sa solicitati augmentarea, pt a maximiza principiul interesului superior al minorului.
Luați legatura cu un avocat si asigurati-i minorului un trai cat mai bun.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
ATENTIE stimata utilizatoare, tinand cont de resursele dvs materiale aveti dreptul la un ajutor judiciar

Alte discuții în legătură

Ce se intampla cu pensia de intretinere daca hotararea este atacata prin apel? ContSters114133 ContSters114133 buna ziua! in urma hotararii judecatoresti data de prima instanta ,s-a stabilit pensia de intretinere pentru minor in cuantum de 25% din venitul net lunar al ... (vezi toată discuția)
Baza calcul pensie intretinere minor itoma itoma In anul 2007, in urma divortului, instanta a hotarat ca pensia lunara de intretinere pentru minor sa fie in cuantum de 97,50 lei, la vremea aceea salariul ... (vezi toată discuția)
Respingere cerere diminuare pensie intretinere minor ioana-03 ioana-03 Buna ziua, tatal biologic al copilului meu in varsta de 4 ani, a cerut diminuarea pensiei de la 188.25 lunar la 110 lei lunar pe motiv ca din cei 1000 de lei ... (vezi toată discuția)