avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1036 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Exceptare contributii la SANATATE
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Exceptare contributii la SANATATE

Sunt in evidenta Programului Nat. de Sanatate (diabet) si conform art.154 lit. f din noul cod fiscal sunt exceptata de la plata contributiei pt. Sanatate. Am adresa de la C.A.S.M.B. care atesta acest lucru, fiind specificat chiar si art. sus mentionat. Am prezentat documentul angajatorului dar acesta refuza sa imi aplice scutire pe motive futile si neclare. Am adus si scrisoare medicala pt. a demonstra ca afectiunea este curennta. Ce actiune juridica pot demara, o sesizare la ITM ?
Cel mai recent răspuns: Smarandache , utilizator 17:17, 13 Septembrie 2018
ITM-ul nu are astfel de atributii , ci Casa de Asigurari de Sanatate sau ANAF-ul.
Ultima modificare: Joi, 13 Septembrie 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic
Ati citit Codul fiscal dar nu tot, la acelasi articol se spune ca:
"(2) Persoanele fizice aflate în situațiile prevăzute la alin. (1) lit. d) - p) dacă realizează veniturile prevăzute la art. 155, pentru acestea datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate, conform regulilor specifice fiecărei categorii de venituri."
Asta inseamna ca pentru venituri din salarii datorati contributii, nu datorati doar daca nu aveti venituri.
D-voastra ati citit gresit, eu ma incadrez la lit. f. Repet insasi institutia colectoare mi-a eliberat o adresa in care mentioneaza explicit art. si litera in cauza.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
elenazan a scris:

Ati citit Codul fiscal dar nu tot, la acelasi articol se spune ca:
......

Acel articol se referă doar la persoanele exceptate:
ART. 154 - Categorii de persoane fizice exceptate de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate

Smarandache, încercați la ANAF. În același art. 154 scrie:
(3) În vederea încadrării în condiţiile privind realizarea de venituri prevăzute la alin. (1), Casa Naţională de Asigurări de Sănătate transmite A.N.A.F. lista persoanelor fizice înregistrate în Registrul unic de evidenţă al asiguraţilor din Platforma informatică din asigurările de sănătate, potrivit prevederilor art. 224 alin. (1) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, republicată. Structura informaţiilor şi periodicitatea transmiterii acestora se stabilesc prin ordin comun al preşedintelui A.N.A.F. şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentului cod.

Or fi dat ordinul comun, nu l-or fi dat... eu nu l-am găsit.
Va incadrati la litera f) doar daca nu realizati venituri, daca realizati venituri va incadrati asa cum v-am explicat anterior, fie ca va convine sau nu raspunsul.

Alte discuții în legătură

Buna ziua, DianaConst. DianaConst. Sunt gravidă cu o intreprindere individuala cu venit foarte mic,am fost la CAS si nu au vrut sa ma ia in evidență spunând ca legea s-a schimbat, vă rog ... (vezi toată discuția)
Cass datorat de femeile insarcinate SCosmina SCosmina Buna ziua, Conform Art 154 Alin 1 litera g) din Codul fiscal, eu inteleg ca femeile insarcinate (indiferent de luna de sarcina) ar trebui: -sa fie exceptate ... (vezi toată discuția)
Despre exceptarea de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate: nichiforov vasile nichiforov vasile Codul fiscal 2018, prevede la ART. 154 - Categorii de persoane fizice exceptate de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate (1) ... (vezi toată discuția)