avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 786 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... reabilitare judiciara
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

reabilitare judiciara

In ianuarie 2002 am fost arestat si condamnat la un an si sase luni,pedeapsa cu executare,fiind pus in libertate in martie 2003!De curand,luna aceasta,am avut nevoie de cazierul judiciar pentru examenul auto si...mi-a fost cam jena,recunosc!Fapta pentru care am tras-o?Art 215,c.p.!Va rog sa-mi spuneti ce se poate face pentru a nu-mi mai aparea in cazier...pata!,De cand am fost eliberat,nu am mai avut probleme cu legea!Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: MARGARETA STANCIU , Avocat 21:49, 10 Noiembrie 2009
Institutia prin intermediul careia fostul condamnat este reintegrat in societate prin inlaturarea interdictiilor, incapacitatilor si decaderilor, impuse ca urmare a condamnarii, este reabilitarea.
Dupa cum afirmati se pare ca sunt indeplinite conditiile pentru a solicita reabilitarea pe cale judecatoreasca. (nu ati suferit alte condamnari in intervalul de 4 ani plus 9 luni de la eliberarea dvs.; aveti asigurata existenta prin munca sau mijloace oneste; aveti o buna conduita; ati achita cheltuielile de judecata si eventualele despagubiri civile).
Adresati-va cu o cerere de reabilitare instantei care a pronuntat hotararea de condamnare. Atasati documentele doveditoare. Procedura este relativ simpla si necesita un singur termen. Hotararea se comunica de instanta serviciului cazier judiciar pentru a va radia din evidenta.
Pentru rapiditate solicitati grefei legelizarea hotararii si expediati-o chiar dvs catre Cazierul judiciar al judetului in care v-ati nascut. Succes!
Ultima modificare: Luni, 9 Noiembrie 2009
ContSters84518, utilizator
Va multumesc tare mult!
Potrivit art.Art. 135Cp. - Condamnatul poate fi reabilitat, la cerere, de instanta judecatoreasca:

a) in cazul condamnarii la pedeapsa inchisorii mai mare de un an pana la 5 ani, dupa trecerea unui termen de 4 ani, la care se adauga jumatate din durata pedepsei pronuntate; (in cazul dvs.4ani si 8 luni)......

Art. 136Cp. - Termenele prevazute in art. 134 si 135 se socotesc de la data cand a luat sfarsit executarea pedepsei principale sau de la data cand aceasta s-a prescris.

Pentru cei condamnati la pedeapsa cu amenda termenul curge din momentul in care amenda a fost achitata sau executarea ei s-a stins in alt mod.

In caz de gratiere totala sau de gratiere a restului de pedeapsa, termenul curge de la data actului de gratiere.

Art. 137Cp. - Cererea de reabilitare judecatoreasca se admite daca cel condamnat intruneste urmatoarele conditii:

a) nu a suferit o noua condamnare in intervalul prevazut in art. 135;

b) isi are asigurata existenta prin munca sau prin alte mijloace oneste, precum si in cazul cand are varsta de a fi pensionat sau este incapabil de munca;

c) a avut o buna conduita;

d) a achitat in intregime cheltuielile de judecata si despagubirile civile la plata carora a fost obligat, afara de cazul cand partea vatamata a renuntat la despagubiri, sau cand instanta constata ca cel condamnat si-a indeplinit in mod regulat obligatiile privitoare la dispozitiile civile din hotararea de condamnare.

Cand instanta constata ca nu este indeplinita conditia de la lit. d), dar aceasta nu se datoreste relei-vointe a condamnatului, poate dispune reabilitarea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reabilitarea unui cazier cu executarea pedepsei charitondani charitondani spuneti-mi va rog daca am avut un dosar penal cu suspendare in anul 1991 si altul cu executarea pedepsei si sentinta definitiva in anul 1996 pot sa beneficiez ... (vezi toată discuția)
Va rog lamuriti-ma - reabilitarea de drept costica1964 costica1964 Buna ziua. in anul 1996 am fost condamnat la 6 ani pentru inselaciune,am executat 4 ani,de atunci viata a decurs normal { fara nici o condamnare },intrebare ... (vezi toată discuția)
Reabilitarea bebe121 bebe121 buna ziua,dupa cat timp se poate cere reabilitarea in cazul in care am fost condamnat pe 208 209 cp la pedeapsa de 6 ani la care am ramas definitiv in 2004 si ... (vezi toată discuția)