avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 507 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida dublă şi ... Toate societățile comerciale au nevoie de contabil ...
Discuție deschisă în Contabilitate - partida dublă şi obligaţii fiscale declarative pentru societăţile comerciale

Toate societățile comerciale au nevoie de contabil autorizat/atestat? Semnătura administratorului nu-i suficientă?

Orice societate are nevoie de contabil autorizat/atestat? Semnatura administratorului nu-i suficienta? Evident, nu includ si vizarea bilantului anual. Multam!
Ultima modificare: Miercuri, 3 Octombrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: marcel.damaschin , utilizator 19:22, 11 Octombrie 2018
Da, trebuie fie un director economic/contabil sef, fie un contract cu un membru CECCAR. Legea 82/1991:

Art. 10. -
(2) Contabilitatea se organizează şi se conduce, de regulă, în compartimente distincte, conduse de către directorul economic, contabilul-şef sau altă persoană împuternicită să îndeplinească această funcţie. Aceste persoane trebuie să aibă studii economice superioare. Prin persoană împuternicită să îndeplinească funcţia de director economic sau contabil-şef se înţelege o persoană angajată potrivit legii, care are studii economice superioare şi care are atribuţii privind conducerea contabilităţii entităţii.
(3) Contabilitatea poate fi organizată şi condusă pe bază de contracte de prestări de servicii în domeniul contabilităţii, încheiate cu persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România
Multumesc. Intr-adevar asa spune in lege, dar doar bilantul anual trebuie semnat/insusit/responsabilizat, de un mb CECAR, nu lunar, nu? Lunar, cu tot ce-i aferent, nu trebuie sa semneze/insuseasca un contabil autorizat, ori unul angajat in conditiile legii, nu? Stima!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
In bilantul anual se cumuleaza toate inregistrarile contabile si "Obiectivul situaţiilor financiare anuale îl constituie furnizarea de informaţii despre poziţia financiară, performanţa financiară şi fluxurile de trezorerie ale unei entităţi, utile unei categorii largi de utilizatori. ". Eu nu cred ca legiuitorul a vrut ca doar la sfarsit de an contabilul sa copieze din balanta de verificare niste sume despre care nu stie nimic. Eu nu as intocmi un astfel de bilant. Cel care semneaza isi asuma niste valori prezentate in bilant. Daca nu vede documentele de unde stie de exemplu ca rezultatul exercitiului este profit/pierdere sau ca acest rezultat reflecta realitatea?
Ultima modificare: Joi, 20 Septembrie 2018
Ioan Petru Butariu, Contabil
Stima!
Vi s-a raspuns foarte clar cu textul de lege:
"Contabilitatea se organizează şi se conduce, de regulă, în compartimente distincte, conduse de către directorul economic, contabilul-şef sau altă persoană împuternicită să îndeplinească această funcţie - ori: Contabilitatea poate fi organizată şi condusă pe bază de contracte de prestări de servicii."

Daca la d-voastra "departamentul de contabilitate" este bucata de hartie pe care scrie bilant contabil, eu zic sa nu va inhamati la asa demers cum ar fi administrarea unei societati comerciale, pentru ca aici e vorba de interesul creditorilor si capcanele administrarii au dinti penali de obicei. Mai bine PFA pt d-voastra, acolo nu va trebuie nici bilant nici departament contabil.

Deci daca legea voia sa spuna ce spuneti d-voastra, articolul de mai sus ar fi sunat asa:"Contabilitatea se organizează şi se conduce, de regulă, în compartimente distincte, conduse de către administrator, directorul economic, contabilul-şef sau altă persoană împuternicită să îndeplinească această funcţie"
marcel.damaschin a scris:

Multumesc. Intr-adevar asa spune in lege, dar doar bilantul anual trebuie semnat/insusit/responsabilizat, de un mb CECAR, nu lunar, nu? Lunar, cu tot ce-i aferent, nu trebuie sa semneze/insuseasca un contabil autorizat, ori unul angajat in conditiile legii, nu? Stima!

Ultima modificare: Luni, 1 Octombrie 2018
adema1980, utilizator

Alte discuții în legătură

Pot semna bilanțul daca am studii economice superioare cu licenta? tatiana1 tatiana1 Buna ziua, am studii economice superioare cu licenta si ma angajez pe post de director economic .Pot semna bilantul si raportarile semestriale? In Legea ... (vezi toată discuția)
Director financiar Tentuele Tentuele Eu nu am studii superioare, detin doar diploma pentru cursuri de contabilitate, efectuez toate inregistrarile contabile, insa balanta si bilantul sunt semnate ... (vezi toată discuția)
Am voie sa semnez bilantul? carmenbn carmenbn Sunt angajata pe functia de contabil sef,cu studii superioare,fara a fi expert contabil sau contabil autorizat. Firma la care lucrez a obtinut o cifra de ... (vezi toată discuția)