avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1019 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Am contestat, în luna aprilie, două cheltuieli ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Am contestat, în luna aprilie, două cheltuieli efectuate de asociație pe care nu le-am plătit. În luna iulie mi-au fost aplicate penalizări pentru neplata acelor cheltuieli, sunt legale?

In luna aprilie 2018, in lista afisata pt plata intretinerii au fost doua cheltuieli respectiv reparatii lift si reparatie interfon pt care am facut contestatie si am depus-o la asociatia de proprietari in 10 zile de la afisare, cheltuieli pe care nu le-am achitat. Doar cheltuielile pt intretinere. In luna iulie mi-au fost aplicate penalizari pt neplata acelor cheltuieli. As vrea sa stiu daca sunt legale aceste penalizari. Multumesc
Ultima modificare: Marți, 18 Septembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: vali m , utilizator 14:20, 20 Septembrie 2018
Dispozitia inca in vigoare prevede
L nr 230/2007
Articolul 49
(1) Asociatia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizari pentru orice suma cu titlu de restanta, afisata pe lista de plata . Penalizarile nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de intarziere si se vor aplica numai dupa o perioada de 30 de zile care depaseste termenul stabilit pentru plata, fara ca suma penalizarilor sa poata depasi suma la care s-au aplicat.
(2) Termenul de plata a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, afisate pe lista lunara de plata, este de maximum 20 de zile calendaristice.
(3) Sumele rezultate din aplicarea penalitatilor de intarziere vor face obiectul fondului de penalitati al asociatiei de proprietari si se vor utiliza numai pentru plata penalizarilor impuse asociatiei de proprietari de catre terti si pentru cheltuieli cu reparatiile asupra proprietatii comune sau alte cheltuieli de natura administrativa.

Aplicarea penalitatilor se face pentru orice suma cu titlu de restanta neachitata in termenul stabilit
Ramane sa clarificati dv la nivelul asociatiei termenul stabilit pentru plata si coeficientul de penalizare votat de adunarea generala
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sa le luam pe rand:
- in AG trebuie votata modalitatea de aplicabilitate a penalizarilor de intarziere, maxim 0,2%; daca nu exista ceva in acest sens, nu ar trebui sa se aplice;
- daca sumele au fost distribuite legal, adica cota parte indiviza, nu inteleg care este motivul neplatii!? doar ca asa "vreti" dvs?
- faptul ca ati facut contestatie scrisa catre asociatie, nu va absolva de plata celor contestate... daca toti proprietarii ar contesta ce e pe lista de plata, asociatia de unde ar mai avea bani sa plateasca?

Sa presupunem ca aveti dreptate si nu trebuia sa participati la aceste cheltuieli, ganditiva ca cineva trebuie sa le plateasca! Teoretic, presupunand ca suma contestat ar fi 20 lei si vi se da dreptate sa nu le platiti, la dvs se pun valori negative, adica -20lei si suma de +20lei se va repartiza cota parte indiviza la restul proprietarilor.

De exemplu la mine la asociatie am doi proprietari care nu vor sa plateasca contributia la fondul de reparatii! Ce credeti ca s-a intamplat? La cei 20 de lei lunar se aplica penalitati (noi avem votat in AG doar 0,1%).
Stiti care va fi rezultatul final, vor plati restanta la zi + penalizarea, in momentul in care vor fi somati de catre asociatie ca urmeaza sa ii actionam in judecata...
1 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca ai dreptul legal ca in 10 zile de la afisarea listei pt plata intretinerii sa faci o contestatie, de ce sa o platesti? Atunci presedintele si administratora vor putea face ce cheltuieli vor dori din banii nostrii pt ca oricum noi ca si PROPRIETARI nu avem cum sa contestam!!! Motivul neplatii nu este pt ca asa am " vrut" eu, ci pt ca am dreptul sa nu platesc ca orbul si ca prostul tot ce ii trece prin cap presedintelui de asociatie. De ce sa existe fond de reparatii daca niciodata nu a fost nimic platit din el, iar fiecare reparatie care s-a facut in bloc a fost trecuta pe lista de intretinere a lunii in care s-a efectuat? Eu am o intrebare clara! Este legal sa se ia penalizare la o suma care a fost contestata in termen legal? Daca este legal, de ce avem " DREPTUL" ca si proprietari sa contestam? Nu vi se pare ilogic?
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Aveti dreptul sa contestati.Dar trebuie sa achitati.Ca la Enel...de exemplu.Platiti si contestati suma.
Presedintele are dreptul sa faca reparatii in numele dvs pt ca dvs l-ati ales.Si asta face presedintele.Plus ca era obligat sa faca reparatiile la partile comune.
Este legal sa va puna penalizari.Termenul este ok.
1 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Atunci cum ramane cu dreptul de a contesta anumite cheltuieli in termen de 10 zile de la afisare? Avem sau nu acest drept? Daca am dreptul sa contest, de ce sa platesc ce contest?

Alte discuții în legătură

Asociatia de proprietari FUJYMOTO FUJYMOTO Am onoarea sa va salut . Daca imi permiteti am o intrebare care ma macina de 4 ani si va cer sprijin , pasii care trebuie sai urmez pentru rezolvare . ... (vezi toată discuția)
Lucrari bloc klaudya1974 klaudya1974 Buna ziua! Ce documente trebuie sa imi prezinte presedintele asociatiei de proprietari pentru ca noi sa platim sumele datorate pentru lucrarile executate in ... (vezi toată discuția)
Presedintele refuza sa stampileze listele de intretinere liliana_balan liliana_balan Ma confrunt cu urmatoarea problema: Presedintele Asociatiei de proprietari refuza de fiecare sa semneze si sa stampileze listele de intretinere, invocand fel ... (vezi toată discuția)